Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Děčíně před kostelem odhalili pomník Jana Palacha a Jana Zajíce od architekta Vávry

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 16. ledna 2024 23:57
V Děčíně před kostelem odhalili pomník Jana Palacha a Jana Zajíce od architekta Vávry

Otisk ruky neteře Jana Palacha na památníku v Děčíně
Autor: Jan Kirschner / Christnet.eu

Děčín -  V Děčíně před evangelickým kostelem na Teplické ulici dnes vpodvečer odhalili pomník Jana Palacha a Jana Zajíce od architekta a herce Davida Vávry. Učinili tak symbolicky v den 55. výročí Palachova činu. Pomník dostal název Světlo pro Děčín a je jedním z mála určených Palachovi a Zajícovi. Architekt ho navrhl tak, aby byl osvětlený a interaktivní. Studenty znázorňují rovněž světélkující otisky dlaní.

Architekt původně zamýšlel, že na vrchol artefaktu umístí symbol srdce nebo plamenu, nakonec zvítězila hvězda. "Oni tady neumřeli ani se tady nenarodili. Tady máme pozitivní odkaz toho, že máme svobodu. Říkal jsem si, že ta hvězda je nakonec víc, protože svítí a nezabýváme se tím utrpením," sdělil novinářům Vávra. Pomník tvoří sklo uložené do kovového materiálu. Architekt prozradil, že se skleněná část pomníku vytvářela metodou tavení barevných prášků na vrstvě skla.

Otisky rukou podle Vávry poskytla Palachova neteř Andrea Palachová a Zajícova sestra Marta Janasová. Při zmáčknutí dlaně Palachové se pomník rozsvítí červeně, při zatlačení na dlaň Janasové modře. Pomník je bílý, barvy tak vytvoří trikoloru. Přiložit dlaň může každý kolemjdoucí. Pomník u kostela je veřejně přístupný a nedaleko od hlavního nádraží. V okolí se nachází i další zajímavé sakrální stavby, zejména synagoga v orientálním stylu, která jako jedna z mála v pohraničí byla uchráněna před zničením během Křišťálové noci.  Kolem synagogy mohou turisté pokračovat k místní ZOO a vyhlídce na Labe a celý Děčín z rozhledny Pastýřská stěna.

V Děčíně před kostelem odhalili pomník Jana Palacha a Jana Zajíce od architekta Vávry

Otisk ruky sestry Jana Zajíce na památníku v Děčíně
Autor: Jan Kirschner / Christnet.eu

U příležitosti odhalení pomníku zazněla z úst písničkáře Bohdana Mikoláška jeho píseň, po které se netleská - Ticho. Po ní zhruba 300 příchozích uctilo minutou ticha památku obou studentů. "V době, kdy se zavíralo za slovo, zapomněli udělat paragraf na to vás zavřít, bejt ticho a koukat se zpříma," řekl dnes novinářům Mikolášek, který píseň Ticho složil po Palachově sebeobětování. V té době mu bylo také 20 let. Kvůli této písni a jeho postojům bylo jeho jméno dvacet let vymazáno, jak uvedl i v rozhovoru pro magazín Christnet. Jeho žena, evangelická farářka Jana Mikolášková, byla vyhozena z teologické fakulty, a nakonec se rozhodli emigrovat do Švýcarska. 

V kostele následně promluvil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), jenž ocenil, že pomník vznikl v místě, s nímž studenti nejsou nijak spojeni. "Lidé, a není jich mezi námi málo, dokáží dělat věci, které zdánlivě nemají logiku nebo nemají smysl, protože nemají s tím místem zdánlivě spojení, ale to vlastně není pravda. To, po čem volal Jan Palach, potřebujeme ke spokojenému životu všichni," řekl Vystrčil. Vytvořit pomník v Děčíně inicioval Pavel Randák, který dnes ČTK řekl, že se v Děčíně Palachův čin každoročně připomíná řadu let. V kostele dále promluvili zástupci evangelické církve ze sousedního Saska a primátor města Děčín Jan Anděl.  

V Děčíně před kostelem odhalili pomník Jana Palacha a Jana Zajíce od architekta Vávry

Hvězda na skleněném pomníku Jana Palacha a Jana Zajíce v Děčíně
Autor: Jan Kirschner

Jan Palach se před 55 lety upálil na pražském Václavském náměstí. Svým činem chtěl probudit národ z rezignace a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci. Dvacetiletý vysokoškolský student zemřel na následky těžkých popálenin tři dny po svém činu, 19. ledna 1969. Další student, Jan Zajíc, se po Palachově vzoru upálil na protest proti normalizaci 25. února 1969.

O činech studentů představitelé komunistického Československa i média 20 let mlčeli. Pietní akt ke 20. výročí Palachovy smrti v lednu 1989 se nečekaně změnil v silnou protestní akci proti režimu. Tisíce lidí se nebály opakovaně projevit nespokojenost a riskovaly tvrdý zásah pořádkových sil. O několik měsíců později totalitní režim padl. Od roku 2014 je 16. leden v Česku významným dnem.

Palachův odkaz si dnes připomínali lidé na řadě míst v Česku, zejména v Praze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)