O biorezonanci

17. 01. 2024 | 07:10
Přečteno 1295 krát
Dnes večer bude na ČT2 uveden další díl seriálu Investigátoři a bude to kritický pohled na proutkaření. Seriál byl vyroben na Slovensku a podíleli se na něm i členové našeho skeptického klubu Sisyfos. Tímto blogem se vracím k předcházejícímu dílu, který se věnoval biorezonanci.

Pro objektivnost nabízím dva pohledy:

První je uveřejněn na webových stránkách skeptickéko klubu Sisyfos:
Biorezonance má být analogickým fenoménem jako rezonance ve fyzikálním smyslu, ale má se odehrávat mezi dvěma živými objekty nebo mezi živou bytostí a okolním neživým světem. Má umožňovat přenos informace, tedy vzájemnou komunikaci, ovlivňování, léčení apod. Speciálním případem se „sofistikovanou metodikou“ je biorezonanční terapie.
V České republice je pojem biorezonance znám v několika podobách. Jako první použil snad termín biorezonátor Robert Pavlita, psychotronik z Hradce Králové, který nabíjel psychickou energií kovové tyčinky, které nazýval biorezonátory. Ty potom skrytou absorbovanou energií ovládaly vrtulky, magnetku apod. Podstatu svého vynálezu však nikdy neprozradil, aby se nedostal do rukou imperialistů.
Druhou variantou je biorezonanční distanční léčebná a harmonizační metoda berounského podnikatele J. Langa, zvaná Joint line, která spočívá ve vysílání „kódovaných hologramů“ obrazu léčeného objektu, nabitého duchovní energií pomocí radionického vysílače, což je plastiková trubka s bočním otvorem. Přístroj dokáže přijímat „z transcendentna pránu, akumulovat ji a předávat vysíláním pacientům". Kolem přijímače se pak vytváří „mikroklima bioaktivizujícího pole“. Pan Lang také nabízí autorizované logo, které trvale vyzařuje kosmickou sílu. Položením potravin nebo nápojů na logo je možno rezonančně je aktivovat.
Pomocí rezonance lze také léčit lesy. „Léčbu“ organizoval Institut rezonanční terapie Cappenberg ve spolupráci s českými institucemi, dokonce jedním ústavem Akademie věd ČR, na vybraných lokalitách Křivoklátska, Krušných hor a Krkonoš. Nejprve se zhotoví letecký snímek, který je rezonátorem lesa, na snímku vyhledá léčitel vhodné „symboly a fraktály kosmických atraktorů lesa“ a ty se pak v podobě „kladné energie“ vysílají radionickým přístrojem k lesu.
Dalším případem využití "biorezonance", dokonce vážně diskutovaným i obhajovaným v pseudovědeckých kruzích, je idea o morfické rezonanci R. Sheldrakea.
Hodnocení: Biorezonance je pojem patřící do oblasti parapsychologie. O žádnou rezonanci se ve výše uvedených případech nejedná, jde o nepochopení a zkreslení fyzikálního pojmu rezonance. Objektivně nebyla existence "biorezonance" potvrzena a nebyly prokázány ani účinky biorezonančních metod. Jejich výklad, jak jej podávají autoři, používání mystických termínů a pseudovědeckých formulací, naivní stavba radionických vysílačů i jasný ekonomický zájem propagátorů biorezonančních metod svědčí o tom, že jde o pouhé šarlatánství.
Odkazy: Heřt J., Bíba V.: Rezonanční terapie lesů kriticky. Zprávy lesnického výzkumu 42, 4/1997, 21-23
Kolektiv autorů: Alternativní medicína, možnosti a rizika. Grada, Praha 1995
Pekárek L., Heřt J.: Rezonanční terapie v osmi krocích. Zpravodaj SISYFOS 4, 2/1998

Kniha Jiřího Heřta Alternativní medicína a léčitelství, odkud webové stránky Sisyfa čerpaly podklad k heslu, pak pokračuje kapitolou Biorezonanční terapie a je zde zmíněn diagnostický a léčebný přístroj BICOM, o kterém pojednával minulý díl seriálu. Veřejné knihovny mívají na svých webových stránkách seznam knih k vypůjčení. Budete-li mít někdy volnou chvíli, najděte knihovnu, která knihu Jiřího Heřta nabízí. Možná se vám to nakonec podaří a bude to zázrak. Zato v oblasti alternativní medicíny najdete velké množství titulů. V žádné knihovně z autorů nechybí Jan Vojáček, Jan Hnízdil či Radkin Honzák.

Druhý pohled prezentují příznivci hnutí New Age, kteří jsou posedlí energií, Nikolou Teslou, vším alternativním a osobním růstem se posouvají na vyšší stupně své mentální úrovně.

4 BIOREZONANCE
4.1 Historie jevu Objev jevu biorezonance se datuje v první polovině 20. století. První teoretický předpoklad vytvořil již v roce 1905 A. Einstein svojí geniální rovnicí E=mc2. Slovy řečeno - vše je energie. S tím korespondující postulát zní: Louis Victor Prince de Broglie: Existuje dvojitý aspekt hmoty - jednou jako částice a jednou jako záření (Nobelova cena za fyziku 1929). Druhý teoretický předpoklad objevu tohoto jevu je objev elektrické energie a posléze jejího universálního využití a rozšíření. Princip působení frekvenčních generátorů na živé organismy popsal a praktikoval jako první srbský génius Nikola Tesla. V jeho životopisu je uvedeno: Nervózní a neustále vyčerpaný Tesla začal experimentovat s léčivými vlastnostmi svých oscilátorů a brzy začaly prosakovat zprávy o pozoruhodných účincích těchto přístrojů. Tyto vysokofrekvenční "posilovače vitality" vyzařovaly univerzální léčivé prvky, které - když se správně aplikovaly - pomáhaly tělu "setřást všechny choroby" prohlásil jeho současník MUDr. F.Finch Strong. "K výsledným účinkům patří zvýšení síly, apetitu a váhy, navození přirozeného spánku a odstranění škodlivin z těla. (28,29) Tesla věřil, že elektřina je nejlepším lékem. " Mé vysoké frekvence," říkával Tesla " mají antibakteriální a silně ozdravné účinky" a denně je aplikoval sám na sobě. Elektřina se stala novým všelékem. Přesto Tesla tento pro sebe okrajový výzkum opouští a na jeho místo nastupuje nový génius, který posunul nové léčení nemocí pomocí elektřiny o značný rok vpřed. Tím člověkem byl americký vědec Dr. Royal Raymond Rife, kterého můžeme považovat za otce biorezonance. Byl to špičkový vědec a mikrobiolog, který vyvinul optický mikroskop, poskytující velmi vysoké zvětšení a rozlišení. (28).
Další úryvek:
4.3.3 Organismus jako fyzikální objekt Organismus člověka funguje jako elektromagnetický systém. Jeho molekuly a atomy jsou elektricky polarizovatelné elementy. Protože jsou nositelem náboje, buňky jsou dipolární, emitují záření o rozdílných frekvencích a jsou schopny absorbce elektromagnetických impulsů. (42) Biorezonanční terapie Bicom je terapeutická metoda pracující s elektromagnetickými frekvencemi přirozeně vysílanými pacientem. Princip metody spočívá v tom, že patologické frekvence jsou snímány z pacienta a použity přímo v terapii k eliminaci léze. (43) Tato metoda díky svému principu nemá vedlejší škodlivé účinky, dokonce může napravit vedlejší účinky jiných tradičních terapií. Pracuje v několika úrovních současně - energetické, humorální, hormonální, buněčné, imunologické, nervové, organické a funkční úrovni. (44) Vlivy, které působí v biorezonanční terapii, aktivují autoreparační schopnosti těla a způsobují návrat organismu ze stavu, ke kterému došlo vlivem vnějšího patologického 38 působení. Důkaz této metody byl proveden díky pokusům na tkáňových kulturách, na živých organismech a klinickými studiemi. (45)
Další úryvek:
4.5 Přístroj Bicom Biorezonanční přístroj Bicom se používá v západní Evropě již více než 25 let v lékařství a přes 10 let ve veterinární medicíně. Ve Švýcarsku je léčba na přístroji Bicom u vybraných terapeutů hrazena zdravotními pojišťovnami. Do Československa se dostaly přístoje až po revoluci v r. 1989. Jako jeden z prvních začal v roce 1991 přístroj používat MUDr. Josef Pekárek, který díky dobrým zkušenostem s přístrojem založil a provozuje vlastní zdravotnické zařízení Naturcentrum Salvea v Praze-Zahradním Městě. Jeho výsledky a trvalý zájem pacientů jsou tou nejlepší referencí. V České republice je více medicínských pracovišť zabývajících se léčbou na přístroji Bicom. MUDr. Koželuhová V Plzni, MUDr. Špaček a MUDr. Lichnavský v 39 Ostravě, MUDr. Jadrná v Mohelnici, RNDr. Kosnarová v Rožnově p. R., MUDr. Kucharský v Třebíči a další. Poměrně velké množství terapeutů je na Slovensku. V nedávné době byl na Farmaceutické fakultě Štefánikovy University v Bratislavě zahájen dvouletý projekt financovaný EU, který je zaměřen na výzkum úspěšnosti biorezonanční terapie. (Moje poznámka: Možná se někomu ze čtenářů podaří dohledat, jak vše nakonec dopadlo.)
Další úryvek:
Princip působení rezonanční terapie BICOM lze popsat jednou větou následovně: „Redukce patogenní energie kmitání je zapříčiněna částečnou nebo úplnou neutralizací patologických komplexních oscilačních vzorků a tím dochází k podnícení regulace vlastního těla.“ S pomocí speciální elektroniky je výsledný výstupní signál transformován do magnetického signálu a pomocí modulační podložky předán pacientovi. Přes modulační podložku mohou být aplikovány dále dynamické multiimpulzní pakety (DMI), které vycházejí z principu Schumannových rezonančních frekvencí Země. Impulsní pakety mají podle nastavení přístroje BICOM 2000 aktivační nebo tlumící účinek. (47)
Další úryvek:
6 HYPOTÉZY
Předpokládám, že:
1. Terapie na přístroji BICOM výrazně přispěje ke zlepšení kvality života pacienta s funkční poruchou v oblasti lumbosakrální páteře.
2. U pacienta se významně sníží bolestivost.
3. U pacientů užívajících analgetika má terapie za následek redukci jejich dávky.
7 CHARAKTERISTIKA SLEDOVANÉHO SOUBORU Soubor je složen z 12 pacientů s chronickými potížemi v oblasti lumbosakrální páteře, kteří byli léčeni běžnou rehabilitační terapií (LTV, vodoléčba, elektroléčba, popř. magnetoterapie) , popř.ke zmírnění bolestí užívají analgetika. Z toho je 5 mužů a 7 žen. Mezi probandy je nejvíce zastoupeno vysokoškolské vzdělání - 6 probandů, následuje středoškolské - 4 probandi, základní vzdělání měli 2 probandi. Průměrný věk ve sledovaném souboru je 58,2 let. Kromě probandky č. 9 nebyl nikdo z probandů obézní. U 9 z 12 probandů je přítomno kořenové dráždění.
Další úryvek:
DISKUSE V práci je hodnocen efekt biorezonanční terapie u sledovaného vzorku 12 pacientů s potížemi v lumbosakrální oblasti, u nichž dosavadní terapie nepřinesla uspokojivý efekt. U 9 z nich byly provedeny minimálně 3 terapie. Do studie jsem zahrnula i 3 probandy, u nichž byla provedena pouze 1 terapie a od kterých jsem obdržela zprávu o jejich stavu. U většiny probandů výsledky prokazují pozitivní vliv biorezonanční terapie. Ukázalo se, že terapie na přístroji Bicom může výrazně zlepšit kvalitu života a obtíže pacientů, u nichž běžně aplikovaná terapie nepřináší dostatečný efekt. Bylo dosaženo průměrného zlepšení úrovně zkoumané kvality života 76,53%, přičemž 100% představuje maximální možné zlepšení, 0% původní stav.
Další úryvek:
Jedná se o metodu, která se v České republice (na rozdíl od německy mluvících zemí) používá teprve poměrně krátké údobí. Jako každá nová věc, která se zavádí do praxe, zvláště, pokud se jedná o princip dosud neužívaný, má tato metoda obtížnou úlohu se prosadit. Nesetkává se s důvěrou odborné veřejnosti, přestože její princip, který boří zažité představy, byl již vědou prokázán. Nedostal se však ještě do širokého povědomí natolik, aby byl veřejností jednoznačně akceptován. Nejlépe účinnost metody dokazují nezávislé empirické studie, k nimž patří i tato bakalářská práce.
Balakářská práce tradičně končí:
POUŽITÁ LITERATURA
1. ČIHÁK, Radomír. Anatomie 1. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2001, 497 s. ISBN 80-716-9970-5.
2. TICHÝ Miroslav a ŤUPA František. Zkrácený m. coccygeus mění postavení křížové kosti a způsobuje asymetrickou funkci křížokyčelních kloubů. Rehabilitace a fyzikální lékařství 6(4): s. 135-137.) ISSN 1803-6597.
3. TICHÝ, Miroslav. Dysfunkce kloubu: podstata konceptu funkční manuální medicíny. 1. vyd. Praha: Miroslav Tichý, 2005, 119 s. ISBN 80-239-5523-3.
4. KASÍK, Jiří. Vertebrogenní kořenové syndromy: diagnostika a léčba. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2002, 224 s. ISBN 80-247-0142-1.
5. BÍLKOVÁ, Iva. Hluboký stabilizační systém. [online]. Praha, 2011 [cit. 10.2. 2013]. Dostupné z fyzioklinika.cz: http://www.fyzioklinika.cz/nase-telo/hlubokystabilizacni-system.
6. VÉLE, František. Kineziologie pro klinickou praxi. Vyd. 1. Praha : Grada, 1997. 271 s ISBN 8071692565.
7. VOJTA, Václav. Mozkové hybné poruchy v kojeneckém věku: včasná diagnóza a terapie. Vyd. 1. Praha: Grada, 1993, 367 s. ISBN 80-854-2498-3.
8. KOLÁŘ, Pavel. Rehabilitace v klinické praxi. 1. vyd. Praha: Galén, 2009, xxxi, 713 s. ISBN 978-807-2626-571.
9. ANNONYMUS 1.Podrobnější funkčně - anatomické popisy částí PNS a CNS, Páteřní mícha. [online]. Praha 2008 . [cit. 4.3.2013]. Dostupné z web.natur.cuni.cz : http://web.natur.cuni.cz/fyziol/odd_neuro/neuroanat2.pdf.
10. BENEŠOVÁ, Radka. Míšní nervy. [online]. Praha 2010 . [cit. 3.3.2013]. Dostupné z szsmb.cz: http://www.szsmb.cz/admin/upload/sekce_materialy/M%C3%AD %C5%A1n%C3%AD_nervy.pdf.
11. BEDNAŘÍK, J., KADAŇKA, Z. Vertebrogenní neurologické syndromy. Praha: Triton, 2000. 215 s. ISBN 80-7254-102-1. 91
12. BEDNAŘÍK, J., KADAŇKA, Z Akutní bolesti v lumbosakrální oblasti z pohledu neurologa Doporučené postupy pro praktické lékaře. Projekt MZ ČR zpracovaný ČLS JEP za podpory grantu IGA MZ ČR 5390-3 Reg. č. o/027/267 JEP (2002). Dostupné z cls.cz: http://www. cls.cz/.
12. NEDĚLKA T., NEDĚLKA, J., SCHLENKER, J., MAZANEC, R. Neuropatická komponenta chronických bolestí bederní páteře. Neurologie pro praxi , 2011; 12(2) str. 104 - 109, ISSN - 1803-5280 Dostupné z www.neurologiepropraxi.cz .
13. ZDRAŽILOVÁ Kateřina. Léčebně rehabilitační plán a postup u vertebrogenních poruch v oblasti LS páteře. Brno, 2006. Bakalářská práce. Masarykova univerzita v Brně, Lékařská fakulta.
14. BOGDUK N., TYNAN W., WILSON As. Discography, in White and Schoff erman, editors, Spine care, Mosby, St. Louis, 1995: 221–224. [cit. 13.2.2013].Dostupné z: http://www.bayareapainmedical.com/Neuropathic%20LBP%20.htm
15. KAWAKAMI M., KENICI C., WEINSTEIN J. Therapy of neuropatic low back pain In Spine care, Mosby, St. Louis, 1995: 92–94.
16. BARTOUŠEK, JAN. Akutní vertebrogenní onemocnění, dělení, symptomatologie, kauzální terapie. [online]. Olomouc 2007. [cit. 13.3.2013]. Dostupné z public.fnol.cz: http://public.fnol.cz/www/urgent/seminare/20070419/AVO.pdf.
17. PALEČEK, Tomáš. Lumbální stenóza páteřního kanálu.LL.[online]. Ostrava, 2009. [cit. 3.3.2013] Dostupné ze zdravi.e15.cz: http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarskelisty/lumbalni-stenoza-paterniho-kanalu-400751.
18. ANNONYMUS 2, Vertebrogenní algický syndrom [online]. Olomouc 2010. [cit. 13.3. 2013]. Dostupné z zbynekmlcoch.cz : http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/medicina/neurologie-nemocivysetreni/bolesti-patere-vertebrogenni-algicky-syndrom-vas.
19. ANNONYMUS 3. Poškození meziobratlových plotének [online]. Praha 2010 . [cit. 3.3. 2013]. Dostupné z zdravi.doktorka.cz : http://zdravi.doktorka.cz/poskozenimeziobratlovych-plotenek/.
20. DRÁPELOVÁ, E. Bederní páteř. Základy diagnostiky a terapie funkčních poruch pohybové soustavy II (přednáška). Praha, 7.12.2005. 92
21. JAROŠOVÁ, H. Vertebrogenní algické syndromy. Practicus, 2003, roč.2, č.6, s14-17 ISSN 1213-8711.
22. VACEK, J. Vertebrogenní algický syndrom. Practicus, 2005, roč.4, č.6. s244-247, ISSN: 1213-8711. 23. WHITE, A. H., ANDERSON, R. Conservative care of low back pain. USA, Maryland, Baltimore: William & Wilkins, 1991. 458s. ISBN 0-683-09007-0.
24. CLARK, Hulda Regehr Ph.D, N. D.. Revoluce v léčení všech nemocí Aktualizované vydání [Praha: Pavel Eiselt], 2010, 163 s. ISBN 978-80-254-5581-5.
25. LYNES, Barry. Léčba rakoviny, která fungovala!. 1. vyd. [Praha: Pavel Eiselt], 2010, 163 s. ISBN 978-80-254-6926-2.
26. WOJNAR, Jiří [překlad]. Celosvětový seznam ověřených léčebných frekvencí. [Praha: Pavel Eiselt], 2009. ISBN 978-802-5438-183.
27. ANNONYMUS 4. Co je biorezonance? [online]. Praha 2010. [cit. 3.3.2013]. Dostupné z biorezonance.info: http://www.biorezonance.info/biorezonance.html.
28. VAŠEK, V. Royal Raymond Rife. [online]. Praha 2010. [cit. 3.3.2013]. Dostupné z léčení nemoci.cz: http://zapper.revoluce-v-leceni-nemoci.cz/odborna-verejnost/royalraymond-rife.
29. ANNONYMUS 5. Princip působení [online]. Praha 2010 . [cit. 3.3.2013]. Dostupné ze zapper.cz: http://www.zapper.cz/s2-princip-pusobeni.html.
30. BURR H. S.,. NORTHROP F. S. C: The Electro-Dynamic Theory of Life, The uaterly Review of Biology, Vol 10, No. 3 (Sept. 1935), pp. 322-333. Soukromý archiv J.Rychnovského.
31. ANNINOS P. A. et al.: Nonlinear Analysis of Brain Activity in Magnetic Influenced Parkinson Patients, J. of Maternal-Fetal Investigation, Springer Verlag New York (1998) Soukromý archiv J.Rychnovského.
32. ANNINOS P. A. , TSAGAS N.: Localization and cure of epileptic foci with the use of MEG measurements, J. of Neuroscience, 1998, Vol 46, pp. 235-242. Soukromý archiv J.Rychnovského. 93
33. RYCHNOVSKÝ, J. Jak funguje metoda BICOM? [online].Pardubice, 2007 [cit. 19.2. 2013]. Dostupné z bicom-optima.cz: http://www.bicomoptima.cz/terapeuti/jakfunguje.
34. ANNONYMUS 6. Rezonance In: Wikipedie [online]. [Cit. 27.2.2013]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rezonance.
35. ANNONYMUS 7. Frekvenční terapie v praxi. [online]. Praha 2010. [cit. 13.3.2013].Dostupné z zapper.revoluce-v-leceni-nemoci.cz: http://zapper.revoluce-vleceni-nemoci.cz/video/video-frekvencni-terapie-v-praxi .
36. NĚMCOVÁ Iva. Přístroj Bicom pro aplikaci biorezonanční terapie BICOM 2000. Olomouc, 2003. Diplomová práce. Univesita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta.
37. FRÖHLICH, H., KREMER, F.: Coherent excitations in biological systems. Berlin, Springer-Verlag, 1983. Soukromý archiv J. Rychnovského.
38. ANNONYMUS 8. Schumann Resonance Devices for Electro - Magnetic Safety. [online]. Latham NY, 1996 [cit. 18. 2..2013]. Dostupné z lessemf.com: http://www.lessemf.com/schumann.html.
39. SÁTORI, G., SZENDRÖI, J., VERO, J.: Monitoring Schumann Resonances -- I. Methodology. Journal of Atmospheric and Terrestrial Physics, 58 (13), 1475-1481, 1996. Soukromý archiv J. Rychnovského.
40. SCHUMANN, W. O.: Uber die strahlungslosen Eigenschwingungen einer leitenden Kugel, die von einer Luftshicht und einer Ionosphärenhulle umgeben ist. Z. Naturforsch, 7a, 149, 1952. Soukromý archiv J. Rychnovského.
41. REGUMED: Referate Therapietips Informationen zur BICOM Resonanz-Therapie. Internationales Kolloqium für BICOM Anwender, Fulda 2000. Soukromý archiv MUDr. J. Pekárka..
42. REGUMED: Referate Therapietips Informationen. 41. Internationales Kolloquium für BICOM Anwender, Fulda 2001. Soukromý archiv MUDr. J. Pekárka.
43. REGUMED PRESENTS: BICOM Bioresonanz Basic principles of Bicom bio rezonance.therapy Soukromý archiv J. Rychnovského.
44. REGUMED PRESENTS: What is Bicom Bio-Bio-Rezonance Therapy (BRT) Soukromý archiv J. Rychnovského.
45. VOLKER, Ralfs, ROZEHNAL, Andreas. Praktické studie - Výzkum 13 medicínských indikací. [překlad Pekárek, J., Mašková, J.]. [online]. Pardubice, 2012 [cit. 28. 2. 2013]. Dostupné z www.biorezonancniterapie.cz: http://www.biorezonancniterapie.cz/?page=studie-13.
46. KOHLER, Bodo. Biophysikalische Informations-Therapie, Einführung in die Quantenmedizin, 1. Auflage Januar 1997, ISBN 3-437-55220.
47. BICOM 2000 Therapie Handbuch, Version 4.4, Regumed GmbH, Gräfelfing, 2007.
48. RYCHNOVSKÝ, J., PEKÁREK J. Seminář biorezonanční terapie BICOM, (skripta a poznámky ), Rožnov p. Radhoštěm, 16.-17.1.2010.
49. RIFFEL, Marcel. Teeth as overriding interference fields in musculoskeletal disorders, 51th International Congress for Bicom Therapists, from 3rd to 5th of June 2011 in Fulda, Germany, RTI Volume 35.
50. ROHRER,.W. Post-traumatic and post-operative problem cases in orthopaedics. 50th International Congress for Bicom Therapists, from 30 April to 2 May 2010 in
Fulda, Germany, RTI Volume 34.

Technická poznámka k použité literatuře: Často se opakuje jméno Jan Rychnovský. Jeho firma BIOMED CZ, s.r.o. získala od skeptiků stříbrný Bludný balvan za rok 2009.

Jistě jste poznali bakalářskou práci studentky naší nejmenované státní univerzity, kterou obhájila a získala titul Bc. Jiná státní univerzita už vyprodukovala za peníze dělníků, zemědělců a drobných živnostníků prvního reiki-terapeuta, který rovněž obhájil svou bakalářskou práci. Teď máme i terapeuta biorezonance. Zdá se, že naše státní univerzity nastoupily trend Kupředu do minulosti.

Takže si to milí čtenáři přeberte.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy