Lékař Jan Cimický (75) znovu u soudu: Je obviněn také ze zneužití nezletilé pacientky

Případ psychiatra Jana Cimického rezonuje společností už od loňského září, kdy web Aktuálně přišel se zprávou, že se lékař měl dopustit 35 trestných činů vydírání a 4 znásilnění. Obžaloba přišla už v červnu a k soudu se dostala. Všechny trestné činy měl Cimický údajně spáchat v letech 1979 až 2018.

Celé to začalo facebookovým příspěvkem herečky Jany Fabiánové (dcery zpěvačky Nadi Urbánkové) v říjnu 2021. Tehdy se prezident Miloš Zeman rozhodl udělit Janu Cimickému státní vyznamenání a to bylo pro Janu důvod vyjít na světlo s prohlášením. „Prohlašuji na svou čest: MUDr. Jan Cimický mě sexuálně napadl za dveřmi své ordinace, když mi nebylo ještě ani 23 let. Mlčela jsem mnoho let, protože mě tehdy moje matka varovala před důsledky zveřejnění a rizikem pomsty od agresora. Nyní ovšem již nemohu dál mlčet,“ cituje její příspěvek web Aktuálně.

Na tento popud se kriminalistům přihlásily další ženy, které se staly obětí sexuálně nevhodných praktik psychiatra Cimického. První obvinění lékaře však u soudu neprošlo kvůli promlčení. Po podrobnějším přezkoumání přišlo druhé obvinění loni v červnu, a to už soud uznal. Cimický před rokem 1996 působil 15 let v psychiatrické léčebně Bohnice, kde ke zneužívání a znásilnění mělo dojít. Tehdejší ředitel ústavu Zdeněk Bašný ho po několika stížnostech v krátkém intervalu propustil, jak, podle informací portálu Novinky, řekl v úterý u soudu. Cimický svou vinu stále popíral, dokonce za něj orodovali i lidé z Českého rozhlasu a České televize. Od tehdejšího ředitele ČT se Bašnému dostalo osobních i telefonních doporučení, aby Cimického nevyhazoval, píše web Extra.

Nejnověji je Cimický obviněn ze zneužití nezletilé pacientky, která se svým trápením svěřila psychiatričce a bývalé kolegyni Cimického Haně Papežové. S podobnými případy přišla i sexuoložka Hana Fifková. Ženy se však bály proti Cimickému vystoupit kvůli jeho stykům na vysokých místech a z důvodu vlastního studu. A zřejmě to nebylo neopodstatněné. Web Expres včera psal o novinářce, která o Cimického praktikách napsala článek na popud jedné z obětí, jenže pak se jí přihodilo, co by nečekala. „Šla jsem v podvečer domů z práce a chytili mě dva muži. Natlačili mě na zeď baráku a řekli mi, ať se na to vykašlu, ať nechám pana doktora na pokoji,“  prohlásila svědkyně. I další novináři tvrdili, že o Cimickém shromažďovali podklady pro články, jenže ty pak třeba ani nevyšly. Povídalo se, že pan doktor má dlouhé prsty. Bývalý reportér televize Nova uvedl příklad figurantek, které k Cimickému docházeli se skrytou kamerou, píše portál Seznam zprávy. První tři sezení ukázaly, že lékař skutečně má velmi nezvyklé praktiky se sexuálním podtextem, při čtvrtém už figurantku vyhodil. Asi se o nahrávání dozvěděl z vyšších kruhů.

Cimickému za všechny trestné činy hrozí až 5 let vězení a oběti žádají odškodné téměř 6 milionů korun. Jeho právník však vinu popírá, tvrdí, že některé ženy mají svědectví od jiných žen, tudíž se s psychiatrem ani nesetkaly. Soudní znalec uvedl, že Cimický netrpí žádnou poruchou, která by ovlivňovala jeho ovládání, ale má problém vcítit se do druhých a jeho osobnost vykazuje narcistické rysy.

Zdroje: Expres, Extra, Novinky, Aktuálně, Seznam zprávy