Jedním z jejích blízkých přátel byl herec a moderátor Jiří Krampol, který se s ní setkal již v mládí, a to v divadle Semafor, kde Yvonne tehdy hostovala. “Byla to skvělá holka. Trochu introvertní, ale velmi milá,” popsal svou přítelkyni pro Kafe.cz před časem známý bavič. 

“Ona uměla skvěle německy. Ne výborně, ale skutečně perfektně. Takže si vzpomínám, že když se někdo snažil německy mluvit, ona chodila a opravovala ho. Takhle buzerovala třeba Karla Gotta. Nebo jsme se Šimkem napsali povídku a v ní byla německá věta “Das ist Skandal”. Ona mi volala a říkala mi, že to mám špatně a že musím vždycky psát ein Skandal,” popsal její specifický styl humoru, kterému nechyběla ironie a mnohdy dokonce sarkasmus. 

S Alešem Cibulkou dostala padáka z divadla

Ten se ostatně projevil také o řadu let později, a to konkrétně v roce 2006, kdy společně s moderátorem Alešem Cibulkou uváděla rozhlasový pořad Host do domu. V jednom z dílů se totiž Přenosilová dopustila vtípku natolik černého, že následkem bylo ukončení jejich pořadu. Moderátorka totiž přirovnala gesta a mimiku tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka ke gestům fašistického italského diktátora Benita Mussoliniho. Tato událost měla v médiích velký ohlas a projednával ji dokonce i Parlament.

“V jednom dni jsme byli na titulních stránkách všech novin. Od Blesku až po Lidové noviny. Ona ale přirovnala gesta, nikoli chování nebo nedej bůh činy. To by si samozřejmě nedovolila. My dostali padáka a málo už se mluvilo o tom, že jakási odbornice na nonverbální komunikaci byla oslovena, aby provedla srovnání. Zjistila, že pan Paroubek měl, nebo možná stále má, velmi podobná gesta jako Mussolini. Zdůrazňuji gesta rukou, mimiku, aby opět nedošlo k záměně. Tenkrát byla jiná politická atmosféra. Laťka se posunula o tolik níž, že dneska by si toho nikdo ani nevšiml. Ale nás to tehdy moc sblížilo,” zavzpomínal na aféru Aleš Cibulka pro server iDNES.cz

“Yvonka byla prostě neřízená střela. Od mládí byla vychovávána v tom říkat pravdu. Co na srdci, to na jazyku. Když jako mladinká dívka podepsala Dva tisíce slov, netušila, na jak dlouho si tím zavaří. Možná to někdy vypadalo, že trochu pábí, ale chyba lávky – byla to velmi chytrá žena, která toho hodně zažila a měla mnoho životních zkušeností,” dodal moderátor, jaká byla jeho osobní zkušenost s touto bezprostřední ženou. 

Historie jí překazila kariéru

Z talentované Yvonne se za minulého režimu stala stala jedna z nejpopulárnějších zpěvaček. Do její slibně rozjeté kariéry ale zasáhly dějiny, konkrétně vpád vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Tehdy ve svých jednadvaceti letech podepsala nadějná umělkyně manifest Dva tisíce slov a následně se rozhodla s rodiči emigrovat do Německa.

V zahraničí se snažila znovu uchytit, ale to se jí nepodařilo. Našla si proto civilní zaměstnání a začala pracovat jako stevardka na letišti pro British Airways. Při dopravní nehodě se seznámila s jistým baronem Von Stuckmanem, za kterého se později provdala a porodila mu syna Maxe.

Návrat do vlasti byl smutný

V dalších letech se opět vrátila před publikum, ovšem jinak, než jako zpěvačka. Začala moderovat v rádiu Svobodná Evropa. Během listopadové revoluce se pak vrátila do Československa a už zůstala. To bylo pro ni velmi bolestné rozhodnutí, protože po rozpadu manželství se její syn rozhodl zůstat s otcem v Mnichově. Ve vlasti si nicméně velmi rychle získala své fanoušky a byla aktivní, dokud jí to zdraví umožnilo. 

V posledních letech svého života bojovala Yvonne Přenosilová s rakovinou, aniž by to kdokoliv tušil. Jen zřídka opouštěla svůj byt, protože ji kvůli svalové atrofii trápily bolesti zad.

Související články