Děčín má nový pomník – interaktivní světelný monument připomíná Jana Palacha a Jana Zajíce

17. leden 2024 09:38

16. ledna došlo v Děčíně k slavnostnímu odhalení pomníku na počest Jana Palacha a Jana Zajíce. Oba studenti se v roce 1969 upálili na protest proti pookupační letargii politiků a veřejnosti. Interaktivní světelný monument připomínající jejich památku najdou lidé v Teplické ulici – přímo u tamního evangelického kostela.

V 18 hodin se rozezněly zvony děčínského evangelického kostela. Ve stejnou chvíli se rozsvítil i pomník Jana Palacha a Jana Zajíce. Má podobu vysoké stély, uvnitř které pulsuje barevné světlo.

„Je to fusingové sklo, které je uloženo v kovovém materiálu – je to taková moje hodně oblíbená technika,“ přibližuje autor monumentu architekt David Vávra.

Součástí díla jsou také otisky rukou dvou konkrétních lidí. „Jeden ten otisk je obrys dlaně Marty Janasové, sestry Jana Zajíce. Druhý je obrysem dlaně Andrey Palachové, která je neteří Jana Palacha,“ vysvětluje iniciátor stavby Pavel Randák.

Celou instalaci mohou ovládat sami návštěvníci – pomník se rozsvítí buď modře, nebo červeně – záleží na tom, kterého obtisku se člověk právě dotýká.

Na místě vystoupil folkový zpěvák Bohdan Mikolášek se svou písní Ticho

Dlaně mají navíc podle architekta Davida Vávry I skrytou symboliku. „Je to určité poselství, a my se toho poselství musíme dotknout. I když je to třebas hravou formou – ta je ale symbolem demokracie. Totalita nepřipouští hru,“ dodává Vávra.

Na místě vystoupil folkový zpěvák Bohdan Mikolášek se svou písní Ticho, kterou složil v lednu roku 1969, bezprostředně po smrti Jana Palacha. „V době, kdy se zavíralo za slovo, zapomněli udělat paragraf na to, být ticho a koukat se zpříma,“ vysvětluje písničkář.

Památku Jana Palacha i Jana Zajíce si před evangelickým kostelem připomnělo zhruba 300 lidí.

Spustit audio

Související