Cvrčci a červi v potravinách – jak zjistit, kde jsou? Jak se jim vyhnout?

Ivana Stenzlová je mikrobioložka a studiem potravin se zabývá již desítky let. Po současném schválení hmyzu v potravinách stále více lidí zjišťuje, jak se s touto novinkou vypořádat. A v jakém množství je hmyz v pořádku a v jakém už ne?

V rámci pořadu ODZNOVA proběhl rozhovor s Ivanou.

V něm byly položeny i následující otázky:
-Kde nejčastěji lidé dělali a dělají chyby? Co jim nejvíce škodí?
-Má lidské tělo vůbec připravené enzymy a trávicí šťávy na zpracování sarančat v organismu?
zvýšeném množství?
-Jak věnovat pozornost etiketám na obalech potravin? Naposledy jsem se dočetl, že například můj oblíbený
bonbóny z mého dětství už dávno obsahují nějakou příměs brouků…
-Kde všude jsou?
-Spousta lidí dnes trpí alergiemi. Pomalu každý druhý člověk. Alergie je jedna věc, ale mimo
alergie, jaké vedlejší účinky na nás může mít konzumace kobylek?
-Co děti? Musíme mít u dětí ještě větší vykřičník?
-Má rodič právo ptát se a zasahovat do složení výrobků, které se kupují pro děti, ať už je to cokoliv, nebo ne?
školní jídelnu?

Směrnice eu:

eur-lex.europa.eu

zdroj: slovenskoaktulane.sk, Titulní obrázek: Pixabay.com/b52_Tresa