Přes dva miliony korun už poslali lidé na pomoc rodině z vyhořelého domu v Rudíkově, o další podpoře rozhodnou zastupitelé

17. leden 2024 14:16

Manželé Zedníčkovi z Rudíkova na Třebíčsku se museli z vysněné novostavby rodinného domu přestěhovat k rodičům. O střechu nad hlavou přišli  během okamžiku minulý týden při požáru.

Hasiči odhadli škodu na šest milionů korun. Nejenom v obci samotné, ale i v širokém okolí, to zvedlo ohromnou vlnu solidarity. Lidé mezi sebou vybrali tolik peněz, že rodina nemusí čekat na verdikt pojišťovny a může začít s opravami. První milion se podařilo vybrat za necelý den. „Na účtu už jsou dva miliony korun. Účet je transparentní, takže je vidět, že peníze posílají lidé z celé republiky,“ popsal nezávislý starosta Zdeněk Souček.

Rudíkov na pomoc rodině vypsal sbírku

Peníze posílají nejenom jednotlivci, ale i celé myslivecké nebo hasičské spolky. A přicházejí i nabídky s jinou pomocí. „Dokonce nám volali z Vídně u Velkého Meziříčí lidé, kteří vyhráli motorovou pilu, tak že by ji rádi věnovali Zedníčkům. Dokonce na plese vyhrál někdo sušičku, tak se tam hned usnesli, že ji rodině věnují,“ pokračuje starosta.

„Nám to strašně moc pomůže, protože pojistka asi ani tolik nepustí, abychom mohli dům spravit,“ říká Martin Zedníček. Díky sbírce by mohl opravit střechu a taky opravit ohořelé části domu. Důležitý ale bude verdikt statika.

Obec pro rodinu chystá i další pomoc, jak konkrétně bude vypadat, rozhodnou ve středu zastupitelé.

autor: Milan Soldán
Spustit audio