Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Proč si Švédové dávají do oken rozsvícené lampy? Například rozsvícená světla v domě jsou bezpečnostním opatřením

Také jsem se tomu divil, když jsem začal jezdit do Švédska. V průběhu let jsem pochopil, že je to překvapivě složitá věc. Teď, když tu žiji, to dělám také, napsal jeden z uživatelů na stránce quora.

Může se to zdát jako plýtvání, ale není tomu tak. Žárovky používané pro tato typická okenní světla měly vždy nízkou spotřebu energie a v zemi, která je tak silně závislá na vodní energii, jako je Švédsko, má národní vědomí tradičně zcela jasno v tom, že oněch 95 % energie, kterou žárovka spotřebuje, nechává přispět na vytápění domu a zbytek věnuje na dobré účely, o čemž se pokusím spekulovat níže.

V dnešní době je to samozřejmě všechno LED. Používám 1,6W žárovky.

Tady je uvedeno, k čemu si myslím, že slouží:

Je to švédská tradice přispívat k jakémusi “hezkému obrazu města” tím, že máme v oknech malá světýlka. Doslova to rozzáří ulici, místo pak vypadá zabydleně a přátelsky.

Když jsem v Německu se zataženými závěsy nebo spuštěnými žaluziemi, ulice v noci působí prostě mrtvě, opuštěně a domy jako by říkaly “držte se stranou”. Ve Švédsku je to přesně naopak.


Švédové jsou velmi pospolití lidé; když vidí známky života v sousedním domě, uklidňuje je to, že nejsou sami, a mám dojem, že mnozí nechávají rozsvíceno “pro své sousedy”.


Rozsvícená světla v domě jsou bezpečnostním opatřením, díky němuž dům vypadá obydlený. Také se cítím bezpečněji, když jsou rozsvícena, když nejsem doma. Možná je to jen zdravý rozum.

Okna jsou to, čím obvykle přes den svítí dovnitř světlo; v období tmy má smysl mít v oknech lampy, aby se zachovala tato dynamika. I já mám v každém okně malou lampičku a zdá se, že to vytváří iluzi denního světla, pokud se tak člověk rozhodne.


Majitele domu uspokojuje, že má útulně osvětlený domov, kam se může vracet v temných měsících.


Dům díky tomu vlastně vypadá lépe, a na kráse tady hodně záleží. Švédsko si velmi zakládá na vizuální kráse a světla jsou vynikajícím způsobem, jak jí dosáhnout.

Autor: Stanislav Makovický, zdroj: Quora, Titulní obrázek: Unsplash/Robert Haverly