Hlavní obsah

Štítek na oděvu zamezí podvodům. Prozradí, jestli šaty už někdo nosil a pral

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Obrovské finanční ztráty způsobují provozovatelům e-shopů zákazníci, kteří si objednají zboží, použijí ho a v zákonné lhůtě 14 dnů ho pošlou zpět a požadují vrácení peněz. Problém to je například u oblečení. Vědci Jiří Militký a Jakub Wiener z Technické univerzity v Liberci (TUL) nyní přišli s jednoduchým, a přitom účinným řešením, jak těmto praktikám zabránit. Jde o textilní štítek, který prozradí, zda byl oděv vypraný.

Foto: Technická univerzita Liberec

Profesoři Jiří Militký (vlevo) a Jakub Wiener s nenápadným, zato zásadním zlepšovákem pro oděvní producenty

Článek

E-shopy tak budou mít možnost prokázat, že oděv už zákazník nosil a pral, což je proti pravidlům pro vracení zboží.

„Řešení problému u nás poptávali přímo majitelé e-shopů. Vypraný oděv ztrácí na jakosti, je prakticky neprodejný, což generuje ztráty, které pro provozovatele už nejsou zanedbatelné. Bylo jasné, že musíme přijít s řešením jednoduchým, které lze snadno a bez velkých nákladů zapojit do výrobního procesu oděvu,“ vysvětluje Jiří Militký z katedry materiálového inženýrství Fakulty textilní TUL.

Foto: Technická univerzita Liberec

Štítky s vrstvou detekčních vláken. Uprostřed štítek po vyprání už bez detekčních vláken

Tímto řešením je technologie založená na aplikaci velmi krátkých obarvených vláknech bavlny na štítek oděvu. Uchytí se na něj vodorozpustným ekologicky nezávadným pojivem.

V Liberci vyrostl unikátní monument. Podílelo se na něm přes 600 lidí i umělá inteligence

Věda a školy

Inspirací byly bankovky

„Inspirovali jsme se u bankovek. Jejich papír v sobě také nese drobná barevná vlákna, což je ochrana ztěžující případné falšování. V bankovkách jsou ale vlákna pevnou součástí papíru a nelze je vymývat a vyprat. Vlákna ze štítku oděvu se naopak při prvním praní uvolní snadno a všechna. Pojivo se rozpustí v teplé i studené vodě a krátká barevná vlákna už nic na štítku nedrží, vymyjí se a zmizí s odpadní vodou z pračky. Po vyprání nezůstanou na štítku žádná viditelná barevná vlákna,“ popisuje nápad druhý z autorů, Jakub Wiener z katedry materiálového inženýrství.

Barevná vlákna pokrývají pouze asi tři až sedm procent povrchu štítku, jsou tak velmi dobře viditelná na povrchu štítku pouhým okem, ale nesnižují jeho čitelnost. Technologie je levná, jednoduše realizovatelná a nezatěžuje životní prostředí.

„Vlákna lze nanášet ručně na konci výrobního procesu oděvu a štítku, ale efektivnější bude jednoduchá strojová úprava. Spolu s lidmi z fakulty strojní proto nyní navrhujeme linku pro nanášení detekční vrstvy. Půjde ji bez větších obtíží zařadit na konec výrobního procesu oděvu a štítku,“ doplňuje profesor Militký.

Nápad, který je pod názvem „Vizuální indikátor praní textilního výrobku“ chráněný užitným vzorem, pomůže nejen provozovatelům nebo majitelům e-shopů, ale i koncovým zákaznicím a zákazníkům. I pro ně může být při nákupu určující informací, zda tričko nebo kalhoty už někdo nosil a vypral.

„Technologie je jednoduchá, ale v domácnosti takřka neproveditelná. Stálo by to moc času i peněz pokusit se v domácích podmínkách štítek podobnou vrstvou opatřit. To by se nikomu nevyplatilo,“ dodává k možnosti napodobení nebo falšování detekční vrstvy profesor Wiener.

E-shopy se odrazily vzhůru. Byl jsem ale větší optimista, říká šéf asociace

Ekonomika

Swapy aneb Jak obměnit šatník a neutratit skoro nic

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám