Omluvím se, až vy se omluvíte, vzkazuje Schillerová premiérovi. Nastavuji vám jen zrcadlo

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Hádka poslankyň na sociální síti X

Hádka pokračuje, omluva nebude. Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová odmítá kritiku ze strany šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a premiéra Petra Fialy (ODS). Za svými slovy o „gaučové válečnici“ a „Mariji Zacharovové české politiky“ si prý stojí a jen nastavovala vládní koalici zrcadlo za to, že často volí podobnou rétoriku proti hnutí ANO. „Minulý týden mě paní Pekarová označila za hlásnou troubu Kremlu, o kolegovi Karlu Havlíčkovi koaliční politici mluví jako o agentu Rosatomu,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS. Obdobně se vyjadřovali i její kolegové a kolegyně z hnutí.

Bouřlivá hádka se rozjela už v úterý po jednání Sněmovny, kdy Pekarová citovala výroky Schillerové na konto zbrojení a války. Někdejší šéfka státní kasy označila předsedkyni dolní parlamentní komory za „gaučovou válečnici“ a „Mariji Zacharovovou české politiky“. Postupně se do sporu zapojili další politici z koaličního i opozičního tábora, až se nakonec do sporu vložil  i premiér Fiala se žádostí o omluvu a smazání příspěvku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Premiér Fiala zasáhl. Neurážejte Pekarovou a rychle příspěvek smažte, vzkázal Schillerové

Schillerová svá slova hájí nadále a vysvětluje, proč volila takovou rétoriku. „Nastavila jsem zrcadlo. Neudělala jsem totiž nic jiného, než že jsem zcela záměrně použila slovník pětikoalice. Minulý týden mě paní Pekarová označila za hlásnou troubu Kremlu, o kolegovi Karlu Havlíčkovi koaliční politici mluví jako o agentu Rosatomu. Před volbami oblepili celou republiku plakáty Andreje Babiše s Putinem. Za proruského označují každého, s kým nesouhlasí,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS.

VIDEO: Jak koaliční partneři reagují na klip šéfa STAN Víta Rakušana?

„Určitě si vzpomenete, jak paní Pekarová mluvila o protivládní demonstraci jako o dnech Varšavské smlouvy. Ani v jednom případě jsem nezaznamenala, že by pan premiér vyzýval k omluvě. Pokud mu ale jimi nastavený slovník už nevyhovuje, očekávám, že se nejprve za ty urážky a útoky omluví,“ poznamenala v reakci na bouři ze strany vládní pětikoalice.

Měli jste nás za agenty Rosatomu, zní z ANO

Na obranu Schillerové se vyjádřili i její kolegové z hnutí. Tématu se dlouhé minuty věnoval šéf ANO Andrej Babiš během svého středečního projevu ve Sněmovně. Kromě jiného předčítal některé výroky Pekarové na sociálních sítích a zmínil své přesvědčení, že se Schillerová nemá za co omlouvat. Místopředseda hnutí Karel Havlíček doplnil, že zrovna vláda nemá koho poučovat o politické kultuře.

„Jestli má někdo monopol v Česku na urážlivé nálepkování, pak to je váš elitářský kabinet. Nejprve si srovnejte do latě vaše ministry a partnery v koalici a poté prosím moralizujte,“ napsal na platformu X v reakci na Fialova slova.

Poslanec ANO Patrik Nacher neopomněl na svůj oblíbený „dvojí metr“. „Pane premiére, a chápu to správně, že se tedy omluvíte i za plakáty Babiše s Putinem a paní Pekarová za tu hlásnou troubu Kremlu? Nebo vadí jen, když se vám vrátí vaše medicína?“ připsal opoziční zákonodárce.

Hádka se rozhořela i mezi dalšími politiky. „Měla byste se omluvit, to honem. Protože tohle je naprosté chucpe,“ vzkázala Schillerové poslankyně za hnutí STAN Barbora Urbanová. Na ni pak vystartoval stínový ministr dopravy Martin Kolovratník (ANO).

„Jak si můžete dovolit znevažovat lidskou touhu po míru a bezpečí? Jak si vůbec dovolujete vystupovat veřejně po dvouletém poškozování České republiky?“ okomentoval její příspěvek a naopak po ní požadoval omluvu.

„Neznevažuji lidskou touho po míru a bezpečí. Koneckonců, snažím se ho zajistit lidem, na který se tu léta zapomínalo. To přirovnání k Medvěděvovi – člověku, který SVĚTU VYHROŽUJE JADERNOU VÁLKOU – je tedy něco, za čím jako kolega paní Schillerové stojíte? Pojďte to h*vno ještě víc rozmazat,“ bránila se Urbanová a místo slova pro exkrement použila emoji.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr vnitra Vít Rakušan naštval koaliční partnery svým novým videem. Své kroky hájí tím, že přišel čas na sebereflexi.

Tagy: