Zelí je moje oblíbená zimní zelenina, se kterou je vždycky radost něco tvořit. Záhorácký závitek je dokonalou kombinací právě zmíněného zelí a masa, které když vše zapečete, vznikne naprosté labůžo.

Pojďte si se mnou užít tuto masovo–zelnou symfonii. Záhorácký závitek určitě stojí za to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Záhorácký závitek

Ingredience na záhorácké závitky

Množství: 4

600 g vepřové kýty popř. krkovice
200 g kysaného zelí
2 cibule (200 g)
100 g uzeného bůčku
2 lžíce sádla (40 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (1 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Záhorácký závitek, o co jde?

Záhorácký závitek je prostě a jednoduše vepřový plátek, většinou připravený z kýty (ta je libovější) nebo krkovice (zde se zatetelí milovníci prorostlejšího masíčka), který je naplněný báječnou směsí zelí, slaninky a zkaramelizované cibulky. Pár dobrých ingrediencí a opravdová dobrota je na světě.

Chystáme náplň

Než se tedy vůbec vrhneme na samotné motání závitků, což je vlastně takový zlatý hřeb celé přípravy, připravíme si maso.

Vepřové maso si nakrájíme na cca 1 cm široké plátky, které ještě jemně rozklepneme, posolíme a opepříme.

Připravíme si cibuli na tenké plátky a do pánve dáme rozehřát lžíci sádla, na kterém cibulku osmažíme a to do zezlátnutí. Dáme tomu opravdu čas, protože když bude cibule lehce nahnědlá, udělá nám společně se slaninou a zelím naprosto dokonalé plnění.

Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme nakrájenou slaninu a ještě chvíli smažíme.

K tomuto základu přidáme ještě kysané zelí a necháme prohřát cca 5 minut. Pokud si říkáte, co s přebytečným tukem, kterého bude poměrně hodně, tak zde si dopřejeme, protože ho ve výpeku necháme. Při pečení nám do celkového výsledku ještě dodá chuť.

Balíme závitky

Připravíme si maso a na každý plátek dáme kupičku zelné směsi. Maso zarolujeme e buď zavineme do potravinářského provázku, nebo sepneme špejlemi. Takto umotáme zbylé závitky.

Přebytečné zelí necháme v pekáčku nebo zapékací pánvi, poklademe na ně závitky, podlijeme cca 100 ml vývaru nebo vody a necháme péct v troubě na 180 °C a to přibližně na 30 minut. V průběhu je můžeme ještě otočit, aby se příliš nepřipekli.

Servírujeme například se šťouchanými bramborami nebo dobrou čerstvou bagetkou.

Ať vám moc chutnají
Pája

PS. Pro další masové dobroty mrkněte na kategorii Maso, masíčko.