DomůOstatníRybářská publicistikaSnížení počtu kaprů v revírech. V Břeclavi diskutovali milovníci kaprařiny

Snížení počtu kaprů v revírech. V Břeclavi diskutovali milovníci kaprařiny

- Reklama -

V sobotu 13. ledna 2024 se v Břeclavi konal už 16. ročník rybářské akce pro milovníky kaprů Carp Show Moravia. A letošní ročník opět nabídl našlapaný program přednášek od nejrůznějších osobností. 

Stovky milovníků kaprařiny přijely do Kulturního domu v Břeclavi, který je tradičním dějištěm populární Carp Show Moravia. Jedná se totiž o příjemné lednové zpestření během „rybářské pauzy“ v zimním období. Organizátoři i v letošním roce dokázali „přivézt“ zvučná jména česko-slovenské kaprařiny. Do Břeclavi přijel například Karel Nikl, Ivan Fabián nebo Petr Novotný. 

 

Hlavní blok nabídl zajímavé přednášky

Vše odstartovalo v 9 hodin ráno přednáškou slovenské kaprařské legendy Ivana Fabiána, který se ve svém povídání zaměřil na vnadění. Právě to totiž velmi často rozhoduje o úspěchu nebo neúspěchu při lovu kaprů. Návštěvníci se tak mohli dozvědět celou řadu poznatků od jednoho z nejostřílenějších kaprařů na současné scéně. 

„Dům kultury disponuje estrádním sálem, kde se koná prodejní výstava a divadelním sálem, kde probíhají přednášky. Součástí prostor je i místo s cateringem. Rybáři mají vše v jednom domě,“ řekl magazínu InRybar.cz hlavní organizátor Carp Show Moravia Petr Tydlačka.  

Jedním z vrcholů rybářských přednášek na letošním ročníku Carp Show Moravia byla premiéra rybářského filmu Králová II. od populární české kaprařské osobnosti Karla Nikla. Rybáři, kteří přijeli do Břeclavi, se tak mohli podívat na fascinující rybářskou podívanou z kouzelné rybářské lokality.

Velká část návštěvníků přijela na Karla Nikla a Jirku Majera. Výbornou přednášku má každoročně Ivan Fabián, který nechyběl ani na jednom ročníku. Skvěle se i letos připravil i Petr Novotný,“ přiblížil Petr Tydlačka.

 

Diskuse o snížení počtu kaprů ve vodách

Hodně diskutovanou přednášku měl rybář Petr Jakubka. Ten totiž na akci pro milovníky kaprů předstoupil s přednáškou o iniciativě, jejímž cílem je snížit počet kaprů v některých tuzemských lokalitách. Kdo by čekal „vypískání“, ten by se ale spletl. Petr Jakubka totiž velmi věcně argumentoval k současné problematice, kterou „využívají“ všemožné ekologické organizace

O pozvání Petra jsem neváhal ani chvilku. Všichni víme jaká témata se řeší v českých a moravských revírech. Některé druhy ryb téměř vymizely a je třeba s tím začít něco dělat,“ vysvětlil zařazení této přednášky hlavní organizátor Carp Show Moravia.

Pro milovníky závodního rybaření pak byla velmi přínosná přítomnost vítězů loňského prestižního závodu WCC 2023 ve Francii. Tento věhlasný rybářský závod se povedlo vyhrát českému triu Radkovi Bisovi, Karlovi Račákovi a Rostislavovi Masopustovi, kteří tak přítomným sdělili ty nejzajímavější informace o jejich cestě za vysněným triumfem.

Celkem v hlavním přednáškovém bloku proběhlo 8 zajímavých přednášek, které se věnovaly nejrůznějším tématům v současné kaprařině. Organizátoři letošního ročníku Carp Show Moravia tak znovu namíchali témata tak, aby byla co nejpestřejší – přednášky se věnovaly jak samotnému lovu kaprů, tak i různým problematika současného rybaření. 

„Už dva roky přednáší Jarda Dufek a Pavel Vohralík, kteří se na společné přednášce výborně doplňují. Speciální byl i carp talk s vítězi WCC 2023 a rybářská zpověď Davida Fořta či technická přednáška Mariana Vrby o nejmladší disciplíně, kterou se dá ulovit kapitální kapr. Řeč je samozřejmě o method feederu,“ doplnil Petr Tydlačka.

 

Organizátoři nezapomněli na děti

Hlavní sál patřil přednáškám pro dospělé diváky, přesto organizátoři nezapomněli ani na ty nejmenší. Ve vedlejším menším prostoru byly pro malé rybáře a rybářské začátečníky připravené poučné přednášky od zkušených rybářů, kteří je provedli nejrůznějšími technikami.

I tento přednáškový blok začal v 9 hodin ráno. Zkušení rybáři malým posluchačům povídali o nejrůznějších způsobech lovu. Třeba o lovu kaprů s pomocí moderních metod, o lovu na přívlač nebo feeder či method feeder. Začínající rybáři se tak mohli dozvědět hromadu tipů a triků, které využijí při svých vycházkách k vodě.

Při této příležitosti nemohla chybět ani přednáška o rybách, které žijí v našich vodách. Začínající rybáři se tak setkali i s dalšími druhy, které nejsou tolik známé jako kapr, candát nebo sumec. Vše pak zakončilo povídání o rybaření na moři, které je určitě pro mnoho malých rybářů životním snem si vyzkoušet. Celkem organizátoři v letošním ročníku připravili 6 přednášek pro malé rybáře a rybářské začátečníky. 

 

Součástí Carp Show Moravia byla i výstava

Carp Show Moravia je unikátní i z toho pohledu, že pod střechou kulturního domu se nekonají pouze přednášky, ale také prodejní výstava. Na letošním ročníku se tak představilo více jak 25 rybářských firem, které vyrábí návnady a nástrahy a dováží nejrůznější potřeby pro rybáře zaměřené na lov kaprovitých ryb.

Nejrozšířenějším sortimentem určitě byly nástrahy a krmení na kapry, kdy mezi nimi nechyběly novinky pro letošní sezónu. Rybáři v Břeclavi tak mohli být jedni z prvních, kteří si nové produkty osahali a očichali. I proto je tato výstava v Břeclavi mezi milovníky kaprů tolik oblíbená. 

Kromě nástrah a krmení ale nechyběly i další druhy kaprařského sortimentu – od prutů, campingu, oblečení nebo bižuterie od českých i zahraničních značek. Znova: rybáři si tak mohli celou řadu produktů osobně vyzkoušet. A třeba získat důležité informace přímo od zástupců daných značek

Carp Show Moravia tak byla tradiční první velkou rybářskou akcí letošního roku na české půdě. Rybáři měli možnost se setkat s rybářskými blízkými, vyslechnout si některou ze zajímavých přednášek a podívat se na zajímavé novinky od nejrůznějších rybářských firem. 

Všichni si přišli na své. Někdo jel za novinkami, někdo za konkrétní přednáškou. Většina se jela setkat s kamarády na největší svátek kaprařiny u nás, jak řekl pravidelný host Carp Show David Marada. Další v pořadí již 17. ročník jsme naplánovali na 18. ledna 2025,“ zakončil hlavní organizátor Carp Show Moravia Petr Tydlačka.

Text: Viktor Krus (InRybar.cz), foto: Petr Tydlačka (se souhlasem)

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -