Sněmovna přerušila debatu k volbě poštou, pokračovat bude v pátek

foto Ilustrační foto - Předseda hnutí SPD Tomio Okamura na schůzi Sněmovny.

Praha - Sněmovna přerušila dnes v 21:00 debatu o koaličním návrhu na uzákonění možnosti poštovního hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Skoro celý jednací den vyplnilo zjevně obstrukční vystoupení předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, jenž jeho délkou překonal svůj loňský rekord. K úvodnímu kolu diskuse o korespondenční volbě se poslanci opět vrátí v pátek ráno.

Fotogalerie

Projednávání koaliční předlohy začalo ve středu ve 09:00 a trvalo zatím zhruba 25,5 hodiny čistého času. Zatímco středeční jednací den trval do půlnoci, dnes koalice původní plány na stejné prodloužení poslaneckého jednání nakonec nenaplnila. První čtení volební novely tak bude pokračovat nejen v pátek, ale s největší pravděpodobností pak také znovu od úterý příštího týdne. Do řádné diskuse se dnes večer hlásilo 68 převážně opozičních poslanců.

Okamura dnes mluvil bez přestávky deset hodin a 44 minut. Překonal v délce vystoupení nejen sebe, ale také někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra, který byl dlouhými projevy proslulý.

Ve zjevně obstrukčním vystoupení se předseda SPD Okamura zcela nedržel projednávaného tématu, což mu jako jednomu z řečníků s přednostním právem sněmovní pravidla umožňují. Většinu času vyplnil četbou diplomové práce o tom, jak pojímal demokracii první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Hned v úvodu projevu navrhl Okamura zamítnutí koaliční novely, která je podle něj účelová a není v souladu s ústavou, což vládní tábor odmítá.

Po Okamurovi vystoupil s delší řečí už jen zpravodaj novely, předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček z opozičního hnutí ANO. Rovněž on využil přednostního práva. Poštovní hlasování podle Vondráčka nikdy plně nenaplní ústavní principy tajnosti, svobody a osobní volby. Poslanec ANO varoval před dalším zvýšením polarizace ve společnosti, projev nedokončil.

Při posledních sněmovních volbách v roce 2021 mohlo v zahraničí vybírat poslance asi 18.800 Čechů, hlas odevzdalo zhruba 13.200 z nich. Pro druhé kolo loňských prezidentských voleb figurovalo ve zvláštních volebních seznamech na zastupitelských úřadech kolem 28.700 Čechů, finálního výběru hlavy státu se jich zúčastnilo přibližně 23.000. Korespondenční hlasování by se mohlo týkat podle vlády kolem půl milionu českých občanů žijících v zahraničí. Předkladatelé v důvodové zprávě novely píšou, že jejich zájem o volbu poštou nelze předem odhadnout.

Okamura z SPD ustavil nový rekord v délce projevu ve Sněmovně

Rekordních deset hodin a 44 minut bez přestávky dnes trval projev předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury. Využil přednostního řečnického práva a ovládl řečniště na celý obvyklý jednací den s vystoupením proti koaličnímu návrhu na umožnění korespondenční volby pro Čechy v zahraničí. Překonal svůj loňský rekord, kdy 28. února při projednávání vládního návrhu o sporném snížení valorizace důchodů mluvil do přerušení sedm hodin a sedm minut.

Ve zjevně obstrukčním vystoupení se Okamura zcela nedržel projednávaného tématu a většinu času věnoval historickému exkurzu, jak pojímal demokracii Tomáš Garrigue Masaryk. Snahy koaličních předsedajících schůze vést ho k tomu, aby mluvil k věci, však účinné nebyly. Okamura namítal, že z titulu své funkce může mluvit, o čem chce. Slíbil, že vystoupí také v pátek, kdy má schůze pokračovat.

Lídr SPD se ujal slova přibližně v 9:05, u řečniště vydržel bez pauzy až do 19:49. Do debaty bylo v té době přihlášeno dalších 68 poslanců především z opozice, kteří také chtějí alespoň oddálit projednání novely o umožnění Čechům v zahraničí hlasovat poštou v prezidentských a především sněmovních volbách už v příštím roce. Úvodní kolo projednávání tohoto návrhu začalo ve středu v 09:00 a trvalo s polední pauzou 13,5 čistého času až do půlnoci. Celkem tak Sněmovna novelu projednávala zatím zhruba 24 a čtvrt hodiny čistého času.

Okamura zároveň překonal délkou vystoupení projev někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra, který při svém znovuzvolení do čela komunistického ostrovního státu v únoru 1998 hovořil před poslanci sedm hodin a 15 minut bez přerušení.

Předseda SPD hned v úvodu projevu navrhl zamítnutí koaliční novely, která je podle něj účelová a není v souladu s ústavou, což vládní tábor odmítá. Ve vystoupení také tradičně kritizoval vládu, kterou obviňoval mimo jiné z poklonkování EU. "Lezete do zadku kde kam, lezete do Brusele," prohlásil na adresu vládní koalice Okamura se skloňováním, které s ohledem na svůj slovenský původ užívá častěji předseda dalšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Se středečním téměř čtyřhodinovým Babišovým projevem Okamuru spojovalo také to, že si předseda SPD rovněž vypomáhal čtením diplomové práce, konkrétně o Masarykově pojetí demokracie. Podle něj lze demokracii pojímat jako diskusi lidí svobodných a sobě rovných, přičemž pravá diskuse vyžaduje jistou disciplínu a její účastníci by se neměli uchylovat "k populismu a demagogii", uvedl Okamura, který bývá právě z populismu a demagogie obviňován. "Jsem teprve na straně 42 ze 100 stran," uvedl po více než sedmi hodinách bez přerušení k délce dalšího vystoupení s tím, že by mohl skončit až obvyklým závěrem jednacího dne v 19:00. Ujistil se, že si koalice neprosadila jeho prodloužení do půlnoci tak jako ve středu.

Šéf SPD čtení diplomové práce prokládal mimo jiné výkladem svých zvyků ohledně požívání alkoholu a nonverbální komunikace s ostatními poslanci SPD nebo vzpomínkami na působení v první třídě základní školy. Odbíhal ale také k opakovaným útokům na politické oponenty a veřejnoprávní média. Žádal Českou televizi, aby zveřejňovala jeho vyjádření v plném rozsahu a údajně manipulativně je nekrátila. Za totalitní manýry a fašismus znovu označoval to, že se někteří členové TOP 09 fotografovali před jeho bydlištěm.

Okamura se pustil do Bartoška, nazval ho "politickým gaunerem"

Lídr SPD Tomio Okamura se dnes v podvečer ve Sněmovně pustil do místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška, nazval ho "politickým gaunerem". Bartošek řídil poslaneckou schůzi. Nemohl proto, jak uvedl, z pozice předsedající na Okamurovy výpady reagovat, jen poznamenal, že jeho počínání není férové.

Okamura řečnil desátou hodinu v kuse. Z četby z diplomové práce o Masarykově pojetí demokracie odbočil ke kriminalitě Ukrajinců, mluvil o případu podmíněného trestu za pokus o znásilnění a loupež. "Proč ho nevyhostíte až do první linie na Ukrajinu?" tázal se.

Bartošek upozorňoval Okamuru na to, že téma nesouvisí s projednávaným bodem, tedy sporným návrhem na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině. Když předseda SPD prohlásil, že si bude říkat, co chce, Bartošek mu odpověděl, aby postupoval v souladu s jednacím řádem.

Okamura v reakci řekl, že když loni dostával výhrůžky smrtí, Bartošek to schvaloval. "Vy nemáte žádné morální právo takhle na mě mluvit," uvedl zvýšeným hlasem. Bartošek klidnou rétorikou Okamuru nabádal, aby pokračoval ve vystoupení a podotkl, že se nic takového nestalo. "Vy jste politickej gauner normální," nenechal se zastavit Okamura. "Neskákejte mi do řeči, dvouprocentní strano," pokračoval s poukazem na přibližnou hodnotu nynějších preferencí KDU-ČSL.

Bartošek trval na tom, že předsedu SPD jen vede k pořádku a upozornil na to, že z pozice předsedajícího nemůže na Okamurovy výpady reagovat. "Tohle není fér," poznamenal. Okamura řekl Bartoškovi, že je prvním předsedajícím, kdo mu skáče do řeči, a má podle něho nutkání omezovat opozici. "Z vás úplně čiší nenávist," prohlásil. Okamura dále řekl, že lidé mu v minulém období psali, že Bartošek je úplný Goebbels. Joseph Goebbels byl v nacistickém Německu říšským ministrem propagandy a jedním z nejbližších spolupracovníků Adolfa Hitlera.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď