Sparta v bitvě gigantů padla, zůstává ale první. Boleslav se odlepila ze dna

Foto: hcdynamo.cz

Lídrem Tipsport extraligy zůstává i po středečním 29. kole Sparta, byť doma v očekávaném šlágru nestačila na druhé Pardubice. Změna se naopak udála na opačném konci tabulky: poslední už není Mladá Boleslav, ale Kladno.

Sparta padla, ale uhájila první místo

Přímý souboj o první místo v tabulce, vyprodaná O2 arena a několikatisícový výjezd pardubických fanoušků = reklama na Tipsport extraligu. Očekávaný šlágr mezi Spartou a Pardubicemi má tak trochu dva vítěze. Ano, výhru v prodloužení vystřelil hostům ve skvělé formě hrající Martin Kaut, Pražané ale díky zisku jednoho bodu uhájili vedení v extraligové tabulce. 

Aleš Krátoška (asistent trenéra Pardubic):„Musím říct, že jsme rádi, že před takovou fanouškovskou kulisou jsme to zvládli, nicméně to utkání nebylo vůbec jednoduché. Sparta hrála velmi dobře, řekl bych, že to utkání se blížilo k zápasu play off. Pro nás bylo důležité ubránění těch oslabení, nedostali jsme z nich žádný gól. Řekl bych, že od druhé třetině jsme možná byli o něco málo lepší tým. Samozřejmě ten druhý bod v prodloužení už je takový vabank, ale myslím, že jsme si ho zasloužili.“

HC SPARTA PRAHA – HC DYNAMO PARDUBICE 1:2 po prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Chlapík (O. Najman, Mikliš) – 33. Sedlák (Hyka, Košťálek), 61. Kaut (Čerešňák, Sedlák).
Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Lederer, Ondráček.
Vyloučení: 2:5.
Bez využití.
Střely na branku: 26:33.
Diváci: 16 646 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Josef Kořenář – Roman Will.
HC Sparta Praha: Kořenář – Krejčík, Mikliš, Kempný, Moravčík, Němeček, Irving, T. Tomek – P. Kousal, Sobotka, Řepík – O. Najman, Horák, Chlapík – Buchtele, Konečný, Forman – Mužík, Žmola, Hauser. Trenéři: Gross a Hořava.
HC Dynamo Pardubice: Will – T. Dvořák, Čerešňák, Vála, Košťálek, Hájek, D. Musil – Cienciala, Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna, Radil – Paulovič, A. Musil, Kaut – Mandát, Poulíček, Říčka. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Mladá Boleslav se odlepila ze dna

Je to série, která vás asi zaskočí... Mladá Boleslav v Hradci Králové vyhrála už v šestém utkání za sebou! Tentokrát rozhodla gólem Róberta Lantošiho z poslední minuty prodloužení. Bruslaři, kteří bodovali počtvrté za sebou, se díky tomu poprvé od 28. listopadu odlepili z posledního místa v tabulce. Naopak trápení Mountfieldu pokračuje: nejenže z posledních deseti kol vydřeli jen dvě výhry, současně se jim vůbec nedaří doma (osm výher a dvanáct porážek).

Peter Frühauf (asistent trenéra Hradce Králové): „Bylo vidět, že není náhoda, že Boleslav v posledních zápasech sbírá body i proti silným soupeřům a zvedá se. Do zápasu jsme vstoupili slušně, byli aktivní a drželi se víc na puku. Z první chyby jsme ale inkasovali, což nás dostalo dolů o hodně víc, než jsme čekali. Soupeř ožil, hrál velmi aktivně a byl agresivnější v soubojích. Hodně těžko se nám prosazovalo a dlouho jsme hledali cestu zpět do zápasu, hlavně zásluhou velmi dobré hry Boleslavi. Klukům slouží ke cti, že zápas nezabalili a ubojovali nebezpečné přesilové hry soupeře. To nás nakoplo, potom jsme byli hladoví a chtěli to urvat. Dotáhli jsme zápas do remízového stavu. Úplně bez problému řeknu, že jsme rádi za bod, protože to pro nás byl velmi těžký zápas.“

Václav Pletka (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Do zápasu jsme nevstoupili vůbec dobře, měli jsme špatný pohyb a ztráceli hodně kotoučů ve středním pásmu. Hradec nás přečísloval a měl z toho šance. Paradoxně jsme první třetinu vyhráli 1:0, když jsme se k soupeři dostali asi třikrát a dali z toho jeden gól. Pak se hra vyrovnala a dali jsme druhý z přesilovky. Měli jsme ještě další dvě, škoda že jsme si nepomohli další brankou a zápas nedotáhli k výhře za tři body. Jsme ale rádi za každý bod, kluci to odfárali a podržel nás Filip Novotný. Chtěl bych jim za to poděkovat.“

MOUNTFIELD HK – BK MLADÁ BOLESLAV 2:3 po prodloužení (0:1, 0:1, 2:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 51. Blain (Pilař), 58. Estephan (Pavelka, Blain) – 3. Skalický (F. Pavlík, Lantoši), 38. O. Roman (Fořt), 65. Lantoši (Pyrochta).
Rozhodčí: Hradil, Vrba –⁠⁠⁠ Axman, Blažek.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 32:20.
Diváci: 2 987.
Nejlepší hráči: Jeremie Blain – Joachim Rohdin.
Mountfield HK: Laurikainen – Kalina, Blain, Pavelka, Pláněk, Jank, Freibergs – Perret, Tamáši, Jasper – Okuliar, Miškář, Jergl – Šťastný, Estephan, Eberle – R. Pavlík, Pilař, Zachar – A. Novotný. Trenéři: Martinec, Hamara a Frühauf.
BK Mladá Boleslav: F. Novotný – Pyrochta, Bernad, Čech, F. Pavlík, Gewiese, Lintuniemi, Křepelka – Skalický, Fořt, Lantoši – Malát, O. Roman, Rohlík – Dvořáček, Hradec, Rohdin – Krivošík, Pitule, Závora. Trenéři: Král, Pletka a Havíř.

Kometa potvrdila formu, Litvínov tápe

Kometa se vypořádala s absencí brankářské jedničky Dominika Furcha, vítězí ve čtvrtém utkání za posledních pět kol. Šanci totiž směle chytil za pačesy teprve osmnáctiletý Jan Kavan, který proti Litvínovu předvedl 25 zákroků z 26 střel a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Verva ztratila bod v 58. minutě, kdy rozhodl Jan Ščotka. Pro Litvínov jde už o dvanáctou venkovní prohru z dosavadních osmnácti utkání. 

Jiří Otoupalík (asistent trenéra Brna): „Podali jsme velmi dobrý výkon, celé utkání lépe bruslili a měli i více šancí. Myslím si, že jsme měli rozhodnout dřív, ale naše trpělivost byla v závěru odměněna. Máme výhru nad těžkým soupeřem z první čtyřky, což je vynikající. Tři body bereme, jsou cenné a musíme se připravit na dalšího soupeře."

David Kočí (asistent trenéra Litvínova): „Budu stručný. Kometa byla většinu zápasu lepším mužstvem. Nás v utkání držel zuby nehty brankář Tomek a dal nám šanci na bodový zisk. Musíme být venku důslednější, očekávám od hráčů také větší nasazení, které teď nebylo. Domácí vyhráli zaslouženě."

HC KOMETA BRNO – HC VERVA LITVÍNOV 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Cingel (Flek, Zaťovič), 58. Ščotka (Gazda, Pospíšil), 60. Zaťovič – 22. D. Kaše (Jaks, Hlava).
Rozhodčí: Kika, Květoň – Lhotský, Hynek.
Vyloučení: 1:4.
Bez využití.
Střely na branku: 48:26.
Diváci: 7 412.
Nejlepší hráči: Jan Kavan – Matej Tomek.
HC Kometa Brno: Kavan – Gazda, Ďaloga, Osburn, Ščotka, Kaňák, Hrbas, Svoboda – Flek, Cingel, Zaťovič – Zbořil, Marcinko, Pospíšil – Moses, Kollár, Kohout – Kratochvíl, Ekrt, Okál. Trenéři: Modrý, Otoupalík a Horáček.
HC VERVA Litvínov: M. Tomek – Zeman, Baránek, Jaks, Šalda, Demel, Czuczman – Koblasa, Urban, Kudrna – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – Abdul, Kirk, Maštalířský – Havelka, Jurčík, Zygmunt. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.

Olomouc buduje domácí pevnost

Kouzlo plechárny funguje. Olomouc zvládla souboj tabulkových sousedů, uhájila průběžné deváté místo a slaví už sedmou domácí výhru z posledních osmi utkání. Dvěma body se blýskl Lukáš Nahodil, další z řady spolehlivých výkonů podal Branislav Konrád (devatenáct zákroků z dvaceti střel). Slovenský gólman ještě víc prohloubil karlovarskou depresi: nejenže Energie prohrála potřetí za sebou, v oněch třech duelech vstřelila jediný gól!

Róbert Petrovický (asistent trenéra Olomouce): „Byl to důležitý zápas o šest bodů. První třetina byla z obou stran trochu chladnější, nešli jsme do těžších prostorů. První gól jsme inkasovali po takové netypické situaci, ale stává se to. Ve druhé třetině se to začalo rozhodovat. Soupeř měl možnost přesilových her, ale využili jsme je my. Třetí část byla o tom, že jsme dali gól na 3:1, využili jsme možnost. V závěru jsme při soupeřově hře bez brankáře mohli podržet puk trochu déle, ale jinak jsme velmi spokojení s tím, jak jsme zápas odehráli.“

David Bruk (trenér Karlových Varů): „Jsme zklamaní, že jsme tady neuhráli ani bod. S Olomoucí se hraje velmi těžko, je to disciplinovaný a silný tým. Z mého pohledu utkání rozhodly naše zbytečné fauly. Domácí své šance využili, my jsme naopak tyto výhody nevyužili.“

HC OLOMOUC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Bambula (Nahodil, Orsava), 40. Káňa (Nahodil, Navrátil), 51. Řezníček (Menšík, Macuh) – 15. Koffer (Redlich).
Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Svoboda, Šimánek.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 29:20.
Diváci: 4 269.
Nejlepší hráči: Jan Bambula – Ondřej Beránek.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, Škůrek, Řezníček, Rašner, Švrček, Černý, Sirota – Kunc, Macuh, Navrátil – Káňa, Nahodil, Bambula – Kusko, Knotek, Orsava – Klimek, Anděl, Menšík. Trenéři: Tomajko a Petrovický.
HC Energie Karlovy Vary: Habal – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, Rulík, Bartejs, Pulpán – O. Procházka, Černoch, O. Beránek – Rachůnek, Jiskra, Kangasniemi – Redlich, Hladonik, Koffer – Kofroň, R. Přikryl, Kružík. Trenéři: Bruk, Eismann a Šik.

Motor je venku poloviční, tentokrát prohrál v Plzni

Do třetice to Plzni vyšlo, po prvních dvou nepovedených vzájemných zápasech (kdy dala Motoru jediný gól) si tentokrát s Českými Budějovicemi poradila. Ale... Po skvělém úvodu do zápasu své fanoušky dost napínala. Indiáni totiž z pohodlného náskoku 4:1 nechali soupeře v přesilovkách snížit na jednobrankový rozdíl, soupeřův obrat ale nakonec nedopustili. Znovu se tak ukázalo, že Motor je venku poloviční: po dnešku se jeho bilance ze stadionů soupeřů zhoršila na pět výher a třináct porážek.

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Měli jsme dobrý vstup do zápasu, dostali jsme se brzy do vedení. Ve druhé části jsme dokázali navýšit až na 4:1, bohužel nakonec z toho zápasu bylo zbytečné drama. Dostali jsme tři branky, v oslabení, to je hrozně moc. Poslední část byla taková hektická, ale se štěstím jsme ji odbojovali. Tří bodů si nesmírně vážíme.“

Ladislav Čihák (trenér Českých Budějovic): „Hodně těžký zápas. Nám utekl začátek utkání, měli jsme problémy s hrou uvnitř vlastního pásma, navíc jsme ani nedokončovali souboje. Nebylo to ono, ale vše bylo ovlivněné tím začátkem. Ve zbytku zápasu už se nám nepodařilo dohnat manko. Pozitivum na zápase je, že jsme se ale nevzdali. Podařilo se nám navíc vstřelit tři branky v přesilovce, což také potřebujeme.“

HC ŠKODA PLZEŇ – BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 4:3 (3:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Schleiss (Kvasnička), 7. Pour (Lev, Rekonen), 19. Matýs (Indrák, Piskáček), 23. Matýs (Rekonen, Mertl) – 11. Ordoš (Kondelík, Gulaš), 35. Valský (F. Přikryl, Kubík), 40. Ordoš (Kondelík, D. Simon).
Rozhodčí: Ondráček, Mejzlík – Špůr, Zíka.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 1:3.
Střely na branku: 25:23.
Diváci: 4 136.
Nejlepší hráči: Ondřej Matýs – Jan Ordoš.
HC Škoda Plzeň: Hlavaj – Malák, Zámorský, Laakso, Kvasnička, Houdek, Piskáček – Lev, Pour, Rekonen – Mertl, Schleiss, Šiler – Indrák, Söderlund, Matýs – M. Soukup, Hrabík, Jansa. Trenéři: Kořínek a Bombic.
Banes Motor České Budějovice: Hrachovina – Pýcha, Štencel, Kachyňa, Hovorka, Doudera, Vráblík – Ordoš, Kondelík, Gulaš – M. Beránek, F. Přikryl, Kubík – D. Simon, Hanzl, Valský – Chlubna, Toman, Koláček. Trenéři: Čihák a Hanzlík.

Tabulka Tipsport extraligy

 TÝMZVVPPPPSKÓREBODY
1.
HC Sparta Praha
37 23 5 2 7 119:80 81
2.
HC Dynamo Pardubice
35 21 6 5 3 136:80 80
3.
HC Oceláři Třinec
36 16 7 5 8 111:90 67
4. HC VERVA Litvínov 37 17 4 3 13 115:107 62
5.
Bílí Tygři Liberec
38 17 3 2 16 125:118 59
6.
Banes Motor České Budějovice
36 15 2 8 11 98:100 57
7.
HC Kometa Brno
36 14 5 3 14 108:100 55
8.
Mountfield HK
37 13 4 7 13 95:99 54
9.
HC Olomouc
37 11 6 4 16 86:110 49
10.
HC Škoda Plzeň
35 12 4 3 16 94:99 47
11.
HC Energie Karlovy Vary
36 9 8 2 17 89:95 45
12.
HC VÍTKOVICE RIDERA
33 9 3 6 15 79:91 39
13.
BK Mladá Boleslav
37 6 4 5 22 76:120 31
14.
Rytíři Kladno
34 5 3 9 17 87:129 30

Další program Tipsport extraligy

Pátek 19. ledna – 37. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – Banes Motor České Budějovice
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice
17:30 HC VERVA Litvínov – Rytíři Kladno
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň
18:00 HC Kometa Brno – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc
18:00 Mountfield HK – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)

Neděle 21. ledna – 38. kolo:
16:00 HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary
16:00 Rytíři Kladno – Banes Motor České Budějovice
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov
16:30 HC Škoda Plzeň – Mountfield HK
17:00 HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec
17:00 HC Olomouc – BK Mladá Boleslav
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz