Jako Zacharovová? Pekarové se neomluvím, použila jsem její slovník, tvrdí Schillerová

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

360° (17)

Markétě Pekarové Adamové se neomluvím, zdůraznila v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Reagovala tím na jejich vzájemnou přestřelku na sociální síti X. Exministryně financí si údajně plně stojí za tím, že proti předsedkyni Sněmovny pouze použila její vlastní slovník.

V posledních dnech se sociální síť X stala pro obě političky bojištěm. Zástupkyně pětikoalice se vymezila proti úternímu vystoupení své opoziční kolegyně a jejímu výroku o strašení jadernou válkou. Schillerová se v odpovědi ohradila proti nálepkování, předsedkyni TOP 09 nazvala „gaučovou válečnicí“ a přirovnala ji k mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové. Podle Pekarové Adamové šlo o ubohou reakci.

ČTĚTE TAKÉ: Závody v trapnosti. Rakušanovi marketéři zkouší trumfnout Fialovu Nutellu, míní Kolář

Schillerová však v pořadu 360° upozornila, že tento spor začal už před týdnem, kdy ji předsedkyně Sněmovny označila za „hlásnou troubu Kremlu“. „To je něco nehorázného,“ řekla exministryně financí a vyloučila, že by zmiňovala cokoliv o strašení a jaderné válce.

Svou reakci proto považuje za adekvátní. „Nezlobte se, prostě jsem jí naordinovala medicínu, kterou my běžně dostáváme, takže já jsem hlásná trouba ruské propagandy, můj ctěný kolega Karel Havlíček je agent Rosatomu. Andrej Babiš byl oblepen před volbami na billboardech Putinem, kterého vůbec nezná,“ připomněla Schillerová a tázala se: „Kdo se omluví nám?“

Sama tudíž omluvu neplánuje. „Já budu ráda, když si z toho ona něco odnese a přestane začínat s těmito útoky. Protože na hrubý pytel hrubá záplata. A já dala jasně najevo, že si to nenecháme líbit,“ zdůraznila Schillerová.

Slova Schillerové pohoršila řadu politiků. „Myslel jsem, že videem rozpoutám dominový efekt sebereflexe, ale Alena Schillerová řekla NE. A zatímco její původní výrok byl naivní až hloupý, tenhle komentář už je jen obyčejně neomalený,“ napsal na sociální síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s odkazem na své nedávno zveřejněné video.

„Máte vůbec ponětí, kdo je Zacharovová a Medveděv? Zjevně ne, jinak byste takovou hloupost nikdy nenapsala, paní Schillerová,“ vzkázala opoziční poslankyni Veronika Vrecionová (ODS). A vyjádřil se i premiér Petr Fiala (ODS): „Kdo nemá argumenty, uráží. Urážky ale jen ukazují slabost toho, kdo je používá. Od opozice jsme už na ledacos zvyklí. Ale nezvykejme si. Alena Schillerová by měla svůj nevhodný, osobně urážlivý příspěvek rychle smazat a Markétě Pekarové Adamové se omluvit.“

Na obranu Schillerové se vyjádřili i její kolegové z hnutí. Tomuto tématu se dlouhé minuty věnoval šéf ANO Andrej Babiš během svého středečního projevu ve Sněmovně. Kromě jiného předčítal některé výroky Pekarové Adamové na sociálních sítích. Zmínil své přesvědčení, že se Schillerová nemá za co omlouvat. Místopředseda hnutí Karel Havlíček doplnil, že vláda nemá koho poučovat o politické kultuře.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hádka mezi dvěma výraznými političkami. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Alena Schillerová (ANO) se vzájemně urážely na sociální síti X

Tagy: