https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/seznam-zpravy-pokuta-pro-prechezu-opet-neplati-cizp-bude-pripad-resit-potreti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pokuta pro Prechezu opět neplatí, ČIŽP bude případ řešit potřetí

18.1.2024 00:33 (ČTK)
Půlmilionová pokuta, kterou loni v létě dostala přerovská chemička Precheza za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České inspekce životního prostředí (ČIŽP), neplatí. V prosinci ji zrušilo ministerstvo životního prostředí a inspekce se musí incidentem znovu zabývat, v pořadí potřetí, uvedl server Seznam Zprávy. Ministerstvo podle Dominiky Pospíšilové z tiskového oddělení nezpochybnilo spáchání přestupku, podle něj ale inspekce nedostatečně odůvodnila své rozhodnutí, zejména výši pokuty.
 

Mluvčí ČIŽP Miriam Loužecká rozhodnutí ministerstva nekomentovala, protože ho úřad zatím nedostal. Nevyjádřil se k němu ani Pavel Heřmanský, mluvčí holdingu Agrofert, jehož součástí je i Precheza. Holding patří do svěřenského fondu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Oxid siřičitý unikl v Precheze do ovzduší v noci na 29. října 2014 při obnově výroby kyseliny sírové po technologické přestávce. Podle tehdejších dat Českého hydrometeorologického ústavu byl limit oxidu siřičitého překročen až šestatřicetkrát. Většina lidí tou dobou spala, dva policisté ve službě se ale nadýchali vzduchu nasyceného oxidem siřičitým a museli do nemocnice kvůli popálení a poleptání hrtanu. V únoru 2015 inspektoři ČIŽP řekli ČTK, že firma porušila podmínky stanovené pro náběh linky na výrobu kyseliny sírové a inspekce s chemičkou zahájila správní řízení.

Server připomněl, že v únoru 2016 inspekce uložila chemičce pokutu sedm milionů korun, MŽP o rok později trest změnilo a Precheza měla zaplatit 500.000 korun. Firma podala žalobu, kterou v červnu 2020 zamítl pražský městský soud. Precheza poté podala kasační stížnost a Nejvyšší správní soud v prosinci 2022 zrušil jak rozsudek soudu, tak rozhodnutí ministerstva s tím, že nebylo srozumitelné. Ministerstvo proto vrátilo případ inspekci životního prostředí, která loni v červenci udělila novou pokutu 500.000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist