U posledního soudního stání prošetřující kauzu Jana Cimického se odhalilo spoustu nových informací, které ovšem rozhodně nehrají ve prospěch obviněného.

Se šokujícím svědectvím přišel bývalý ředitel léčebny Zdeněk Bašný. Ten totiž před lety dal Cimickému výpověď na základě výpovědí dvou pacientek, kterým chování psychiatra přišlo nestandardní.

"My jsme se na základě dvou dotazů kvůli aktivitám, které mají s tímto souvislost, rozešli v pracovněprávním vztahu, pan doktor Cimický odešel z léčebny. Ani jedna ze stran to nechtěla řešit oficiálně, šlo o dotazy, zda to je, či není v pořádku," řekl Bašný u soudu s tím, že podle jeho názoru šlo o aktivity v rozporu s lékařskými postupy. "Popisovali nějaké osahávání, přesně si to nevybavuji," uvedl bývalý nadřízený Cimického. "Když se to stalo podruhé, tak jsem řekl, že to nepovažuji v této oblasti za vhodné, a dohodli jsme se na skončení pracovního poměru," doplnil Bašný.

Má rysy narcistní poruchy osobnosti

Během posledního soudního stání vypověděla také sexuoložka Hana Fifková, ke které část žen po obtěžování či napadení Cimickým docházela na terapie. Ženy podle ní popisovaly různé typy napadení, od vynuceného líbání jazykem, osahávání na intimních místech až po nucení k masturbaci lékařova penisu. Napadané se pak navíc bály proti známému lékaři vypovídat. "U každého sexuálního násilí, které se děje ve vztahu mocný - bezmocný, například ve vztahu lékaře a pacienta, je možnost obrany neuvěřitelným způsobem omezená," vysvětlila sexuoložka.

Podle lékařského posudku Cimický netrpí žádnou závažnou duševní poruchou, má ale rysy narcistní poruchy osobnosti. Proto se hůře se vciťuje do dalších lidí, má velice nízkou míru empatie.

Celkem je známý psychiatr obviněný ze 39. skutků, kterých se podle státní zástupkyně dopustil mezi lety 1979 a 2019.

Obžaloba tvrdí, že šlo především o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které Cimický otevřel v roce 1996 po vyhazovu z Bohnic. Mezi obětmi jsou navíc také studentky, kterým v dané době nebylo ani 18 let. Žalobkyně proto požaduje pro obviněného tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese, což vzhledem k množství poškozených žen není příliš vysoký trest.

Související články