Doba čtení:1 m, 17 s
Předchozí polská vláda se dohodla s odbory na zachování těžby uhlí až do roku 2049. Foto: wikipedia.org

Volby v Polsku v říjnu 2023 ukončily osm let vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) a vedly k nástupu nové vlády, která podle státní tajemnice pro klima Urszuly Zielinské zvyšuje úsilí v oblasti životního prostředí – včetně stanovení data ukončení výroby elektřiny z uhlí.

Pouze s datem ukončení můžeme plánovat a pouze s datem ukončení může plánovat průmysl, lidé mohou plánovat. Takže ano, rozhodně budeme usilovat o stanovení konečného data,“ řekla novinářům v Bruselu.

Polsko získává přibližně 70 % energie z uhlí, fosilního paliva s největšími emisemi CO2, ačkoli v posledních letech zvýšilo výrobu energie z větru a slunce, uvedl server msn.com.

Nová polská vláda chce zmrazit ceny energií

Předchozí vláda se dohodla s odbory na zachování těžby uhlí až do roku 2049. Zielinská, která byla jmenována v prosinci, uvedla, že nová vláda přezkoumává polské klimatické a energetické plány a že případné změny podpoří dotčené pracovníky a průmyslová odvětví.

Vše je předmětem revize a cílem je zvýšit úsilí, ale také zajistit lidi, kteří mohou být nejvíce ovlivněni, průmyslová odvětví, aby se zajistil skutečně hladký přechod průmyslu do nových zelených odvětví,“ řekla.

Její komentáře znamenají změnu tónu ze strany Polska, které se stavělo proti některým environmentálním opatřením v rámci Evropské unie. V loňském roce se Varšava obrátila na Brusel s žalobou, aby se pokusila zrušit klimatickou politiku EU, včetně zákazu nových automobilů s emisemi CO2 do roku 2035.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa