Hlavní obsah

Ukrajinci poprvé použili hybridní protivzdušnou obranu. Sestřelila šáhid na devět kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ministr pro strategický průmysl Oleksandr Kamyšin na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu prohlásil, že jeho země v noci na středu poprvé použila hybridní protivzdušnou obranu (PVO) spojující západní a sovětské komponenty. A byla prý úspěšná - sestřelila dron šáhid ze vzdálenosti devíti kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Spodní pohled na bojový dron ruské armády typu šáhid. Ilustrační foto

Článek

„Rozhodli jsme se udělat domácí protivzdušnou obranu. Vzali jsme sovětské komponenty a použili západní rakety, nebo jsme vzali západní zařízení a aplikovali na ně sovětské rakety. S potěšením oznamuji, že jeden takový systém byl dnes v noci poprvé úspěšně použit. Šáhid jsme sestřelili na devět kilometrů,“ citovala Kamyšina Ukrajinska pravda.

Dodal, že je velmi rád, že byl systém již nasazen v bojích. Ukrajinci nedávno přiznali, že jim docházejí protiletadlové rakety. Ukrajina totiž vypálila velké množství raket při posledních velkých ruských útocích raketami a střelami s plochou dráhou letu.

O jaký systém hybridní PVO přímo šlo, Kamyšin neuvedl, podle všeho měl ale na mysli projekt FrankenSAM.

Ukrajincům docházejí protiletadlové rakety

Evropa

Jméno podle Frankensteina

„Informace o práci v tomto směru se objevují od léta a jsou skutečně mimořádně pragmatickým způsobem řešení problému nedostatku sovětských raket, které již nejsou k dispozici při každém startu,“ komentoval projekt ukrajinský server Defence Express.

Ukrajinci se rozhodli propojit stará sovětská odpalovací zařízení s moderními americkými raketami ve spolupráci s Pentagonem. O tom, že první hybridy již míří na bojiště, psal loni v říjnu The New York Times (NYT).

Američané projekt FrankenSAM nazvali podle slavného Frankensteina a anglické zkratky pro raketu země-vzduch (surface–to–air–missile). Podle NYT se párují sovětská odpalovací zařízení Buk a americké rakety Sea Sparrow.

Podle předsedkyně ukrajinské parlamentní komise dohlížející na dodávky západních zbraní Oleksandry Ustinovové chtěli Buky původně upravovat Ukrajinci sami, Pentagon to však odmítl. „Američtí specialisté přestavěli pět kusů za měsíc a na cestě je dalších 17, které je Ukrajina připravena poskytnout k přestavbě,“ uvedl Ustinovová podle Defence Express.

Na ukrajinském nebi padaly rekordy. Rusko o silvestrovské noci zasypalo zemi šáhidy

Zahraniční

Nejvýkonnější hybrid

Pro hybridní protivzdušnou obranu se ale v Pentagonu testují i další kombinace. Podle Defence Express se jako nejvýkonnější zatím ukázala kombinace odpalovacího zařízení a raket Patriot s ukrajinskými radiolokačními systémy domácí výroby. Ukrajina totiž má velmi moderní radary vlastní výroby, které jsou plně digitalizované.

„Tento nejvýkonnější hybrid se plánuje poslat na Ukrajinu již tuto zimu spolu s raketami a dalšími díly Patriot od dalších spojenců,“ napsal Defence Express.

Pode webu by se tak vyřešil nejbolestivější problém ohledně přesunu systémů Patriot na Ukrajinu. „Mají skutečně cenu zlata a v současnosti existuje pouze 60 komplexů pro všechny ozbrojené síly USA. Přitom přesun pouze odpalovacích zařízení, nakladačů a části strojů komplexu bez ´jádra´ v podobě AN/MPQ-53 nebo AN/MPQ-65 může být mnohem rychlejší,“ uvedl Defence Express.

KOMENTÁŘ: Cynická kalkulace Kremlu – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám