Muže soudí za upálení družky. Nic si nepamatuji, jsem nevinný, říká obžalovaný

  12:00
K hrůznému konci dospělo divoké soužití Josefa Nečase s jeho družkou. Podle obžaloby osmašedesátiletý muž svoji partnerku na podzim 2022 v Rajhradě na Brněnsku přikryl látkami, polil je hořlavinou a zapálil. Nyní kvůli tomu stanul před Krajským soudem v Brně.

„Vzhledem k tomu, že si nepamatuju, co se stalo, se cítím nevinen,“ prohlásil obžalovaný, kterému za vraždu hrozí dvanáct až dvacet let vězení.

Pětadvacátý listopad 2022, kdy se tragédie odehrála, popsal jako běžný pátek. Dopoledne šel s družkou na nákup a koupili vodku, kterou si Nečas vzal sebou na zahradu asi kilometr od domu. Kolem 17. hodiny se vracel domů.

Vypověděl, že tehdy pil vodku a z večera si nic nepamatuje. O dva týdny později se probral v bohunické nemocnici v Brně s popáleninami na pětině těla a dozvěděl se, že jeho partnerka je po smrti.

Soužití s ní nazval Nečas „italským manželstvím“. Často se hádali a byla u nich policie. Žena se podle jeho slov léčila s depresemi a psychickými problémy, také hodně pila. „Náš vztah byl nahoru dolů. Když se nenapila, byla milionová ženská, která by mi snesla modré z nebe. Ale když se napila, byla několik hodin nepoužitelná,“ uvedl obžalovaný.

„Byli jsme spolu asi od roku 2010. V roce 2013 mě pobodala, to jsem vzal na sebe. Také jsem slíbil její umírající mamince, že se o ni postarám,“ doplnil.

Podle žalobce Petra Bejšovce zapálil Nečas svou partnerku, když ležela na posteli v ložnici. „V úmyslu usmrtit ji přikryl textiliemi, které polil hořlavinou a zapálil,“ řekl Bejšovec.

K trestnímu řízení se připojily i dvě dcery zemřelé ženy, každá požaduje odškodné přes milion korun.

Líčení bude pokračovat na konci února, soudkyně Dagmar Bordovská obžalovaného ponechala ve vazbě. „Nezměnily se žádné okolnosti, které by vedly k tomu, že obžalovaný může být stíhán na svobodě,“ podotkla.

Autor: