Varování před krizí: Železniční most na Výtoni hrozí pádem, šéf Kloknerova ústavu vyjadřuje obavy


ZelMost
5 2 votes
Hodnocení článku

Profesor Jiří Kolísko, šéf Kloknerova ústavu, varuje před možností pádu Libeňského mostu a mostu na Výtoni, zdůrazňuje, že odborné a politické střety brání adekvátní péči o tento most od devadesátých let minulého století. Problém se týká nejen Libeňského mostu, ale i dalších pražských mostů, jejichž údržba je dlouhodobě zanedbaná.

Nedostatečná péče a kompetentnost oficiálních institucí

Náhlá uzavírka Libeňského mostu opětovně poukázala na diskusi o stavu pražských mostů. Ředitel Kloknerova ústavu, Jiří Kolísko, označuje za hlavní problém neschopnost oficiálních institucí zajistit včasnou a adekvátní péči. Připomíná, že některé mosty, jako například Železniční most na Výtoni, nedostaly nátěr již od šedesátých let, což způsobuje postupnou degradaci konstrukcí.

Vliv změn počasí a potřeba údržby

Profesor Kolísko vysvětluje, že střídání ročních období a změny počasí jsou největším nepřítelem stavebních konstrukcí. Přidává, že moderní technologie a systematická údržba, která zahrnuje monitorování teplot, deformací a korozních procesů, jsou klíčové pro prevenci problémů. Varuje, že nedostatek péče a kompetentních rozhodnutí může vést k nevratným poškozením a dokonce i pádu mostů.

Signály mostu v krizi a nedostatek vyšetřovacích skupin

Na otázku o možnosti zaznamenání varovných signálů před pádem mostu profesor Kolísko odpovídá, že každá konstrukce může varovat, ale záleží na jejím typu. Upozorňuje na nedostatek vyšetřovacích skupin odborníků, kteří by mohli v případě havárie rychle zajistit potřebné důkazy a analyzovat příčiny.

Životnost mostů a péče o Nuselský most

Podle profesora Kolíska jsou mosty navrhovány na sto let, ale jejich skutečná životnost závisí na technické životnosti materiálů, morální životnosti a řádné údržbě. Zmiňuje Nuselský most jako unikátní případ s nadstandardní péčí, která mu zaručuje dlouhou životnost. Varuje však, že správná údržba a monitorování jsou klíčové pro udržení mostů v bezpečném stavu v průběhu času.

Zdroj: Idnes.cz
Foto: Volné dílo / Wikimedia Commons


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
5 2 votes
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Další články z IZDoprava.cz

Stránka načtena za 2,24846 s | počet dotazů: 206 | paměť: 20522 KB. | 30.04.2024 - 22:20:09