Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste osvědčený trik s potravinovou fólií

Tipy a inspirace 14. dubna 2024 | 10:10 — Anna Novotná
Ucpaný záchod je noční můra každé domácnosti. Než ale zvednete telefon a zavoláte instalatérovi, můžete zkusit několik možností. Přinášíme také jeden osvědčený trik, který doporučují i samotní instalatéři.
Další 3 fotografie v galerii
Když nemáte po ruce zvon, pomohou i jiné osvědčené metody / Pixabay

Důvodů, proč se záchod ucpe, může být celá řada. Zanesené potrubí, starý model s nedostatečným splachováním, úzký sifon, ale nejčastější příčina bývá ucpané potrubí. Právě tato poslední ze zmiňovaných příčin se dá v drtivé většině případů řešit svépomocí. A to i bez zvonu. Jak?

Ocet a soda 

Pokud vám toaleta nejde spláchnout a nemáte po ruce zvon, zkuste nejprve netoxické osvědčené pomocníky, kterými jsou ocet a soda. Stačí nasypat šálek sody do uzavřené mísy, nechat ji chvíli působit a poté nalít do mísy dva šálky octa. Ocet se sodou reagují tak, že začnou bublat, proto postupujte opatrně, aby voda na vás nevyšplouchla. Směs nechejte několik minut působit a poté zkuste spláchnout.

Epsomská sůl

O epsomské soli už se toho napsalo poměrně hodně. Je to užitečný pomocník na zahradě, ale i v domácnosti. Využít její sílu můžete také při ucpané toaletě. Jednoduše nasypte trochu soli do mísy, nechejte pár minut působit a poté spláchněte. Sůl pomáhá při rozpouštění jakéhokoli ucpání, které se ukládá do odpadního potrubí. 

Domácí bělidlo

Podobně pomáhá bělidlo, které umí rozkládat odpad. Stačí 2-3 šálky bělidla nalít do záchodové mísy, počkejte 10-15 minut a spláchněte záchod. Zjistíte, že tento přístup je účinnější pro velmi ucpaný záchod.

Osvědčený trik s potravinovou fólií

Tento fígl doporučují dokonce samotní instalatéři. Zvedněte záchodové sedátko a toaletu doslova obalte potravinovou fólií. Snažte se ji hodně přitáhnout, aby se pod ní doslova nedostal žádný vzduch. Pak už jen spláchněte. Jde o podobný princip jako u zvonu. Spláchnutím vznikne podtlak, který pomůže překážku v odpadu posunout, což může pomoci ji uvolnit.

Zdroj: plumbingtroopers.com, bobvila.com/slideshow.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu