Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Humanitární sbírka pro Romy v Mukačevu: Romodrom a David Kraus vezou 35 dodávek pomoci na Ukrajinu

18. ledna 2024
Čtení na 2 minuty
Tým organizace Romodrom se zpěvákem Davidem Krausem ve skladu ve Slaném, 18. 1. 2024 (FOTO: Richard Samko)
Tým organizace Romodrom se zpěvákem Davidem Krausem ve skladu ve Slaném, 18. 1. 2024 (FOTO: Richard Samko)
Právě dnes vrcholí humanitární sbírka pro Romy žijící v ukrajinském Mukačevu, kterou pořádá nezisková organizace Romodrom. Hlavní tváří sbírky, jež byla zahájena 3. ledna, se stal zpěvák a hudebník David Kraus. Rozlehlý sklad ve Slaném u Prahy se rychle naplnil základními životními potřebami, které pomohou tisícům Romů žijícím v ukrajinském Mukačevu zvládnout nastupující zimu.

„Bylo pro nás důležité reagovat na to, že teplotní podmínky v Mukačevu, kde působíme téměř dva roky, se rychle zhoršují. V Mukačevu je vlastně jeden z největších táborů, v němž žije asi 17 tisíc Romů. Zhruba polovina se do Mukačeva uteklo před válkou. Dvě třetiny pak tvoří děti a dospívající. S Davidem Krausem a mým týmem chceme touto sbírkou pomoci tuhou zimu tamním Romům přečkat,“ řekl pro první romskou internetovou televizi ROMEA TV ředitel organizace Romodrom Nikola Taragoš.

David Kraus, hudebník, který je mimo jiné známý svojí často spoluprací s romskými muzikanty, měl možnost společně s pracovníky Romodromu Mukačevo navštívit.

„Viděl jsem asi tu nejsmutnější a nejchudší osadu ve svém životě, a v několika osadách jsem už byl. Tito lidé byli na tom nejhůř. Když jsem pak odtamtud jeli, bylo v autě úplné ticho. Něco takového musíte v sobě zpracovat. Nejhorší je, že těch lidí je tolik, že se skoro nikdy s pomocí nedostane na všechny. Teď myslím, že máme věcí, hlavně těch dětských, tolik, že pomůžeme všem,“ řekl v rozhovoru pro ROMEA TV David Kraus.

Kromě nezbytného teplého oblečení a obuvi pro dospělé i děti, se mohou Romové v Mukačevu už tento víkend těšit na matrace, povlečení nebo dětské hračky. Celkový objem sbírky značně přesáhl předpoklady organizátorů.

VIDEO

 

„Je vidět, že ochota lidí pomáhat druhým je stále téměř neomezená. Původně jsme předpokládali, že do Mukačeva vypravíme pět dodávek nezbytné pomoci. Aktuálně máme náklad pomoci pro 35 dodávek a dalších patnáct ještě směřuje do tohoto skladu. Proto musím poděkovat všem, kteří se rozhodli do této sbírky přispět. Každému z vás osobně ručím, že toto oblečení zahřeje ty, kteří to skutečně potřebuj. Všechno zdokumentujeme, vše vám ukážeme tak, abyste měli autentickou zkušenost s tím, jak se tato pomoc adresně distribuuje,“ dodal předseda Romodromu Nikola Taragoš.

Dle slov organizátorů nejčastější přispěvovatelé do sbírky se rekrutovali z řad úředníků obecních, městských i krajských úřadů v místech, kde má Romodrom své pobočky. Mezi dárci nechybí ani podnikatelé či umělci.

„Těším se, až pomoc dovezeme do Mukačeva, určitě pojedu také. Bylo smutné vidět bosé děti, jak stojí v louži a je jim zima. Teď pro změnu natočíme optimistické video, kde je uvidíte šťastné, protože dostanou věci, které nutně potřebují k přežití,“ dodal na závěr hudebník David Kraus.

Nakládání humanitární sbírky organizace Romodorm ve skladu ve Slaném, 18. 1. 2024 (FOTO: Richard Samko)
Nakládání humanitární sbírky organizace Romodorm ve skladu ve Slaném, 18. 1. 2024 (FOTO: Richard Samko)

Humanitární sbírka organizace Romodrom ve skladu ve Slaném, 18. 1. 2024 (FOTO: Richard Samko)
Humanitární sbírka organizace Romodrom ve skladu ve Slaném, 18. 1. 2024 (FOTO: Richard Samko)

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon