Jak už jsme informovali, v ATT Investments došlo před sezónou ke změnám. Nikoli v dodavatelích materiálu, těmi jsou prostřednictvím českých zastoupení stále Lapierre, FFWD, Shimano, Continental, Pro, POC, 4iiii, Alé, Mercedes, jakož i čistě české značky jako je výrobce doplňků stravy Penco atd.

Zato ve složení týmu ano. Příchod osmi nových jezdců je v 17členném kádru podstatný dost. Dost velké změny nastaly ale i ve složení podpůrného týmu. Jedničkou mezi sportovními řediteli se stal Jarda Friede, zůstává i nadále Petr Dlask, nově doplnil sestavu v této pozici Vojta Řepa. O formě angažování Zdeňka Štybara se stále jedná.

Tisková konference ATT Investments 10. ledna 2024

To jsou změny ve smyslu obměny. Jenže v podpůrném týmu došlo zcela nově k angažování lidí na specifické činnosti. Máme na mysli Ing. Petra Nováka, držitele atestace v oboru klinická biochemie, a MUDr. Lucii Faltusovou ze společnosti Léčba Bolesti Praha, kteří budou průběžně pečovat o závodníky v rámci svých kvalifikací. Ale především jde o pozici trenérského specialisty, kterým se stal Michal Bednář, přičemž s oběma zmíněnými specialisty bude spolupracovat z pozice šéftrenéra týmu.

Michal je v širší cyklistické komunitě dostatečně známou osobností. Pro pořádek: je mu 34 let, žije v Klatovech, má vystudovanou Fakultu tělesné výchovy a sportu se specializací cyklistika na Karlově Univerzitě. Jeho jméno bylo dosud úzce spojeno s ČEZ Cyklo Team Tábor, cyklokrosovou reprezentací nebo i Jihočeským krajským cyklistickým střediskem. Jako takový má mnohaletou trenérskou praxi počínaje dětmi přes všechny věkové kategorie až po elitní mužů i žen, je držitelem certifikace Training Peaks Coach Level 1, spolupracuje s CykloTreninkem úspěšného trenéra elitních českých závodníků MUDr. Karla Martínka atd.

Tohle stručné cyklistické curriculum vitae řekne dost, ale zdaleka ne všechno. Pojďme tedy Michala poznat ještě blíže.

2000x1000_1_acee094c-fotogalerie-2.jpg

V týmu pečujícím o Kateřinu Nash ...

Michale, vy jste také za ČEZ Cyklo Team Tábor závodil. Ale poměrně rychle jste se proměnil v trenéra. Jak k tomu došlo?

Jsem ze sportovně založené rodiny. K cyklistice mě rozhodujícím způsobem přitáhl Král Šumavy, který jak známo měl centrum u nás v Klatovech. Pro mě ale bylo vždycky vzdělání stejně důležité jako sport. Takže už v průběhu vysokoškolského studia jsem začal trénovat děti v Táboře. A po škole jsem tam nastoupil na plný úvazek. Přitom jsem měl na starosti nejen trénink, ale i organizační záležitosti, což je dobrá zkušenost i pro trenéra. 

Vaše služby – usuzováno dle internetových stránek - si ale může najmout i hobík či amatér. 

To je pravda, nebyla to nikdy moje hlavní činnost, ale i tohle považuju za rozšíření obzorů a vhodnou praxi. S příchodem do ATT Investments musím tuhle spíše okrajovější záležitost odsunout ještě víc na okraj. Chci dělat práci – a tak mě to také nejvíc baví – na sto procent a s ohledem na velikost, úroveň a ambice tohoto úspěšného českého kontinentálního týmu je jasné, že tahle práce zabere naprostou většinu mého času.

I loni nějak kluci v ATT Investmens trénovali a to i pod určitým centrálním dohledem. Po zkušenostech z prvních týdnů spolupráce můžete už usuzovat, o jakým změnách přemýšlíte, co by měla být vaše přidaná hodnota?

Jak říkáte, se závodníky už nějaký čas spolupracuji a na základě dosud získaných poznatků k jistým úpravám tréninkových plánů dochází a dojde. Určitě ale zatím nepředpokládám nějaké převratné změny, koneckonců je tu řada zkušených kluků, kteří už trenérské vedení ani moc nevyužívali. Co se mé přidané hodnoty týče, hodně se orientuji na kvalitu a tou myslím především intervalový trénink v různých obměnách délky, zátěže, ale i kadence, s kterou hodně pracuji. Hlavním cílem je připravit jednotlivé závodníky a speciálně lídry na předem vytyčené závody tak, aby právě na nich byli na vrcholu své výkonnosti a byli úspěšní.

2000x1000_1_03c089f4-fotogalrie-1.jpg

... a Kristýnu Zemanovou (bronz na MS v nizozemském Hoogerheide) 

Zmínil jste zkušenější kluky. Někteří mají své osobní trenéry. Jak tohle hodláte koordinovat?

Osobního trenéra má v této chvíli už jen Márton Dina. S Mártonem jsme dohodnuti, že i jeho tréninky sleduji a v případě, že dojdu k závěru, že by podle mého názoru mělo být něco jinak, konzultujeme to a Márton to ve většině případů akceptuje. Svého trenéra měl i Bartosz Rudyk, který má aktuálně po mistrovství Evropy na dráze, a ten mě požádal, aby mohl přejít pode mě s cílem rozvíjet se s důrazem na silniční cyklistiku. Všichni ostatní včetně i Jakuba Otruby jsou v tomto ohledu v mé trenérské péči.

Kontrolními nástroji jsou předpokládám především aplikace TrainingPeaks, watty a osobní pocity závodníka?

Proces trénování zahrnuje jednak tvorbu plánů a pak jejich vyhodnocování, což jde ruku v ruce a vzájemně se ovlivňuje. Ano, hlavním nástrojem je TrainingPeaks a wattové ukazatele, speciálně v intervalech tak, jak jsem zmínil výše. Nově pro vyhodnocování využívám s TP propojenou velmi užitečnou aplikaci WKO5. Tepová frekvence, laktátové ukazatele apod. jsou doplňkové nástroje.

A osobní pocity?

Se závodníky jsem nějakou formou v denním kontaktu. Pocity nelze podceňovat, ovšem na této profesionální úrovni rozhodují výkonové ukazatele. Samozřejmě pokud vyvstane nutnost reagovat na další okolnosti, ať už jsou to zdravotní problémy, počasí, školní povinnosti, přizpůsobujeme tomu tréninkový plán. Aktuálně je většina kluků už zase ve Španělsku, je tam dobré počasí, všechno zatím probíhá podle plánů a bez rušivých momentů. Když ale byli přechodně doma, tak s ohledem na proměny počasí jsme skoro denně upravovali trénink podle aktuálních možností.

351348384_802920557751921_1893742089862915050_n.jpg

Šimon Vaníček po přestupu z ČEZ Cyklo Team Tábor do ATT Investments trenéra nemění

Jak moc jste trenér teoretik a jak moc praktik?

Teorie je nutnost, praxe je nezbytnost. Už v Táboře, kde to ani jinak nešlo, jsem jezdil autem za klukama při trénincích a hodně jsem s nimi také mluvil. Protože pro trenéra je mimořádně důležité, aby konkrétního svěřence dobře poznal jako člověka. Jedině tak se potom dá dobře spolupracovat. Nakonec jsem je znal tak dobře, že už jen podle jejich drobných signálů z chování na kole jsem dokázal téměř jistě odhadnout, v jakém stavu ten závodník je a co od něj lze v nejbližším průběhu závodu očekávat.

Znamená to, že i na kempech s ATT odjezdíte tréninky v autě?

Ano a přesně s tím cílem kluky co nejlépe poznat. Chce to určitý čas, ale právě jen úzký osobní kontakt může vytvořit atmosféru vzájemné důvěry. V tomto směru mám z prvních týdnů velmi dobrý pocit. Všichni mají velkou motivaci, pracují dobře a z jejich prvních reakcí mohu odvozovat, že mou roli přijímají jako pro ně užitečnou.

Velká motivace jak všeobecně známo může být nebezpečná. Zvláště u mladších ročníků. Naopak nepředpokládám, že by tu byl někdo, koho je potřeba do tréninku z vnějšku „motivovat“?

Člověk, který by potřeboval do tréninku nutit, by tu už ani nebyl. Takže to nehrozí. Přetrénování ale ano, a kupodivu i u některých zkušenějších, i když u mladých je tenhle jev pravděpodobnější. Hlídáme to a občas na to narážíme. Pokud někdo např. překračuje v tréninku nepřiměřeně užitečný wattový výkon, korigujeme to. 

409979554_801193385351825_1773468702380177893_n (1).jpg

Testuje se ve Španělsku na Coll de Rates: 6,5km, 5% (Márton Dina) ...

Angažujete se i v oblasti třeba stravování závodníků?

Mám na tuhle problematiku teoretické vzdělání, samozřejmě základy znám. Když za mnou přišel například Jirka Petruš, abych pro tým zpracoval zásady, co, kdy, jak jíst jak v tréninkovém období, tak při závodech, udělal jsem to. Ale otevřeně jim říkám, že půjdeme-li do detailů, už je to otázka na nutričního specialistu. I proto jsem rád, že úzce začínáme spolupracovat se specialistou na biochemii Petrem Novákem.

Předpokládám, že největší prostor pro úpravy je u těch, co se dají lépe ohýbat, tedy nejmladších. Ale třeba Matthias Schwarzbacher odjezdil úspěšný rok v Itálii a třeba jeho návyky mohou být odlišné?

S Matthiasem jsme o tom mluvili. On by mohl v Itálii nejspíš zůstat, koneckonců i podle testů, které jsem z Itálie dostal, věděli o jeho předpokladech. Jenže podle jeho vyjádření trenérská péče nebyla až tak dokonalá, k tomu cizí prostředí, jiná mentalita, jazyková bariéra a ve výsledku je hrozně rád, že dostává příležitost v ATT. A jak jsem ho poznal jako člověka, tak i podle testů, které jsme s kluky už dělali, je to velký slovenský talent. Ale jedním dechem musím dodat, že co se týče výsledků testů, tak mě hodně mile překvapili i oba další loňští junioři, tedy jak Jan Bittner, tak Richard Riška.

Laktátové testy Pardubice _ ©Filip Bezděk 2024-52.jpg

... jakož i doma v laboratorních podmínkách v H Centru Staré Hradiště (Jakub Otruba)

Obecně ve světové cyklistice na nejvyšší úrovni se výkonnost vyrovnává i díky sofistikovaným metodám přípravy. Takže pak o konečném výsledku rozhodují zdánlivé maličkosti. Jak se díváte na uplatňování nejmodernějších metod, které se ve špičkové cyklistice dnes začínají využívat, namátkou průběžné monitorování hladiny glykémie prostřednictvím senzoru zavedeného pod kůži apod.?

Považuju to společně třeba s průběžným měřením teploty atd. za nadstandardní záležitosti, které mají svůj význam a zároveň jsou hodně individuální. V ATT to vybraný závodník už zkoušel, ale nějakou zásadní přidanou hodnotu konkrétně on v tom nespatřoval. Závodníkům říkám, ať se zabývají především a přednostně základními metodami přípravy, čímž myslím správné dávkování zatížení a regenerace, objemového a intervalového tréninku. Ty když budou dobře zvládat, pak ony nadstandardní metody mohou u někoho mít význam. Přitom ale upozorňuji, že se bavíme o jednotkách procent. Opačně to pochopitelně  nefunguje. Když nebudu mít nohy, nestandardní nástroje mi určitě nepomohou.

Na závěr něco pro hobíky, které jste byť v nějakém omezenějším počtu trénoval. Je mezi nimi a profesionály hluboká propast a společné mají jen to, že točí klikami bicyklu?

On je velký rozdíl i mezi amatéry. Jsou ti, co jezdí, aby třeba udrželi hmotnost a mají čas vyjet třikrát do týdne. A pak jsou tací, co trénují sedm dní v týdnu večer po práci. Podle toho je dobré k nim přistupovat. Obecně ale pro amatéra k tvorbě plánů i vyhodnocování stačí základní zdarma přístupná verze TrainingPeaks, případně STRAVA nebo Garmin Connect. U rozšířené verze TP, určené přednostně profesionálům, je pro amatéra komplikací i schopnost z dat umět odvodit správné výstupy. Je prostě nutno umět je správně přečíst. Pokud tedy hobík volí odborné trenérské vedení, přičemž jeho motivy pro to mohou být různé, tak při vyhodnocování, když vyjdu z mé praxe, se nebavíme až tak o číslech, jako spíš o pocitech. Tedy opačně, než je tomu u profesionálů.

Michale, děkuji za rozhovor a držím palce, aby se vám i ATT Investments sezóna vydařila!