Městské příspěvky na školní obědy ve Frýdku-Místku využívá více než 400 dětí

18. leden 2024 08:20

Na školní obědy ve Frýdku-Místku nechodí více než čtvrtina dětí. Většinou právě z nízkopříjmových domácností. Město jim proto obědy začalo proplácet. Od listopadu se do projektu Obědy zdarma přihlásilo přes 400 dětí. Z toho asi 70 nikdy předtím ve škole nejedlo.

V školní jídelně 5. základní školy ve Frýdku-Místku panuje tradiční odpolední ruch. Právě tady využívá příspěvek na obědy nejvíce žáků. „Hned, když jsme dali ve známost, že se projekt obědů zdarma spouští, se nám nahlásilo asi 80 dětí. Momentálně máme asi 120 dětí, což je asi 20 procent z celé školy,“ říká ředitel Martin Macháč. A přibývají další.

Rodiče mohou své děti do projektu přihlásit kdykoliv během školního roku. „Stačí čestné prohlášení nebo vyrozumění z úřadu práce o tom, že byl schválen přídavek na dítě,“ vysvětluje náměstkyně primátora pro sociální oblast Leona Sárköziová (ANO). Město pak za dítě proplatí plnou cenu oběda.

Pokud ale si ale oběd třikrát nevyzvedne bez odhlášení, z projektu vypadne. „Ty opravdu sociálně slabé rodiny nemají ani telefon a nemají jak to dítě odhlásit. Ale prostě je to bohužel na nich, jak to udělají – jestli půjdou přímo osobně do té školy dítěti oběd odhlásit,“ dodává Sárköziová.

Kalkulačka ministerstva práce

Podle náměstkyně někteří rodiče neví, že mají na přídavky na děti nárok. Ověřit si to mohou například pomocí kalkulačky na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. „Tam podle počtu dětí a členů domácnosti vám to vlastně spočítá celkovou částku životního minima. Ta se vynásobí koeficientem 3,4 a to je ta částka, pod kterou jestli máte příjmy, máte nárok na přídavek na dítě,“ vysvětluje u kalkulačky ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku Zdeněk Osmanczyk.

„Na webových stránkách úřadu jsou k dispozici videa i podcasty k této problematice. Jsou tam prolinky na formuláře žádostí a na aplikaci, která slouží k online podávání žádostí,“ dodává Osmanczyk. Lidé pak se žádostí o přídavky ani nemusí chodit na úřad.

Spustit audio

Související