Místo centra pro aristokraty zpronevěra. Policisté zajistili zámecký areál v Protivíně, vlastní ho IC Group

Přestavba zámku a podzámčí v jihočeském Protivíně se nejspíš neuskuteční. Hrozí totiž, že se jedná o výnos z trestné činnosti. Skupina IC Group, která slibovala luxusní centrum pro světové aristokraty v čele s malajsijským sultánem, po sobě v Česku zanechala jen množství dluhů. Zámecký prostor nechala zajistit Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), píše server Seznam Zprávy.

Protivín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní centrála proti organizovanému zločinu nechala zajistit zámek a podzámčí v Protivíně

Národní centrála proti organizovanému zločinu nechala zajistit zámek a podzámčí v Protivíně | Foto: Jiří Berger | Zdroj: ČTK

Policejní útvar vyšetřuje dění okolo IC Group kvůli podezření z podvodu, zpronevěry a neoprávněného podnikání. Hlavní podezření padá na investiční firmu Diversity Capital spadající pod IC Group, ze které zmizely vklady klientů ve výši kolem jedné miliardy korun. Vyšetřovatelé mají za to, že zámek s podzámčím mohly být výnosem z trestné činnosti.

Bývalou náměstkyni Pardubic propustili z vazby. Je obviněná za manipulaci s veřejnými zakázkami

Číst článek

„Národní centrála proti organizovanému zločinu se uvedenou věcí zabývá. Věc je v procesním stadiu prověřování,“ sdělil Seznam Zprávám bez dalších podrobností mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

„Proti zajištění nemovitosti ze strany NCOZ byla podána stížnost. Očekáváme vyřešení stížnosti v náš prospěch,“ reagoval pro server Josef Skalický, jednatel firmy The Orb – Chateau Protivin, přes kterou IC Group zámek vlastní.

Zakladatelem celé skupiny IC Group je rusko-tádžický podnikatel Hasan Kuchakov, podle informací Seznam zpráv však holding v utajení řídil Jan Dvořáček, který si v minulosti odpykával trest ve vězení za pokus o vyvedení peněz z Lesů České republiky.

Čtvrt miliardy. Tameh dluží státní těžební firmě OKD za uhlí, ta má pohledávky pojištěné

Číst článek

Zásah v protivínském areálu přerušilo dokončení zápisu zástavního práva, které vůči zámku chtěl napsat finančník Pavel Bodlák. Ten se skupinou IC Group uzavřel smlouvu a koncem roku 2022 pro ni vybudoval strukturu domácích i zahraničních firem pro její budoucí obchodní aktivity.

„Poté mělo následovat od IC Group/RCC plnění ve výši deset milionů eur. To však nikdy neproběhlo,“ popsal již dříve Bodlák důvody, proč se na zámek rozhodl uvalit zástavu. IC Group zmíněné pohledávky označila za fiktivní.

„Budeme se bránit všemi možnými způsoby takovýmto nekalým praktikám, trestními oznámeními a dalšími obrannými prostředky na zapojené osoby,“ dodal Skalický z IC Group.

job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme