Chytrý systém ohlídá dobu v parkovacím domě, auta tam někdy stojí moc dlouho

  14:42
Dvoupodlažní parkovací dům ve Finské ulici v Šumperku se po deseti letech od otevření zčásti proměnil v garáže. Někteří obyvatelé sídliště, kteří málo jezdí, tam parkovali nepřetržitě i řadu dní. Chytrá technologie zamezí dlouhodobému nečinnému stání, které mnozí místní kritizují.

Patrové parkoviště ve Finské ulici v Šumperku ohlídá chytrá technologie. | foto: Rostislav Hányš, MF DNES

Radnice totiž nainstalovala do objektu chytré sledovací zařízení, které ohlídá, aby v kryté části nestál nikdo déle než pět dní nepřetržitě, v nekryté části potom čtrnáct dní.

„Je to první a důležitý krok, který umožňuje jednoduchou kontrolu parkování,“ shrnul místostarosta Šumperka Karel Hošek (Šumperáci).

V obou podlažích jsou nainstalovány speciální magnetické detektory, které spolehlivě identifikují každý vůz a dobu, po kterou bude v parkovacím domě stát.

Volná místa ukazuje digitální tabule

Venkovní digitální tabule ukazuje, kolik je volných míst. Vše hlídají čtyři kamery a také wi-fi spoty. Informace se přenášejí do aplikace Šumperk v mobilu a na web města.

„S obyvateli jsme probrali, jaké lhůty nastavit. Chceme zachovat parkování zdarma, ale současně je třeba regulovat, aby tam vozidla příliš dlouho neblokovala místa, což se stávalo. Dokonce zde stála dlouho nepojízdná auta,“ doplnil Hošek.

Nový řád parkovacího domu neumožňuje stání autům těžším než 3,5 tuny. Městská policie bude trestat i jízdu na kole či kolečkových bruslích.

10. dubna 2018