Soutěž Virtuosos V4+ jde do finále – Česko reprezentuje houslistka Kateřina Švecová a klarinetista Ondřej Toman

Mezinárodní talentová soutěž Virtuosos V4+ vyvrcholí dvoudílným finále vysílaným 19. a 26. ledna. O titul národního a celkového vítěze se utká jedenáct mladých hudebníků z pěti států. Za Českou republiku budou soutěžit houslistka Kateřina Švecová a klarinetista Ondřej Toman.

Virtuosos V4+ je mezinárodní talentová soutěž, která představuje mladé talenty klasické hudby ze střední Evropy. Letošní soutěžící pocházející z Česka, Slovenska, Maďarska, Polska a Ukrajiny. Nejnadanější mladí virtuosové získají vysoké peněžní ceny a příležitosti k vystoupení s mezinárodně uznávanými umělci. Vítězové také vytvoří vlastní CD nahrávku.

Letošní dvoukolové finále soutěže se bude vysílat 19. a 26. ledna na kanálu Virtuosos YouTube. Před odbornou porotou složenou z uznávaných porotců vystoupí jedenáct mladých virtuosů. Soutěžící ve finále v překrásném sále Lisztovy hudební akademie v Budapešti doprovodí Panonská filharmonie pod vedením Tibora Bogányiho.

Finalisty letošního ročníku jsou:

Česko: Kateřina Švecová (housle), Ondřej Toman (klarinet),

Slovensko: Teo Gertler (housle), Nina Bočkajová (housle),

Maďarsko: Mariam Abouzahra (housle), Ádám Balogh (klavír), Ali Lugosi (klarinet),

Polsko: Zarina Zaradna (harfa), Małgorzata Cieszko (hoboj),

Ukrajina: Tymofii Žerebcov (klavír), Amelia Anisovych (zpěv).

Ondřej Toman. Foto: Virtuosos

Předsedou mezinárodní poroty je i letos operní pěvec Plácido Domingo, spolu s ním Erika Miklósa a András Keller. Maestro Plácido Domingo, který letos vystoupí v České republice na Festivalu Krumlov 13. července, se výrazně zasadil o rozvoj soutěže a podporuje ji již od roku 2016.

Novými členy poroty jsou zpěvák Dimash Qudaibergen a Plácido Domingo mladší, hudební skladatel a autor hudebního námětu Virtuosos V4+. Vrací se kytarista Pablo Sáinz-Villegas, ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov Gabriela Rachidi, producent Harvey Goldsmith a violoncellista Stjepan Hauser.

Sdílet článek: