Miloslav Ducháč, opora Vlachova orchestru, skládal hudbu pro Jana Wericha, ale také velké šlágry

19. leden 2024

Kromě skladeb z oblasti swingu, scénické, filmové i divadelní hudby přispěl Miloslav Ducháč coby skladatel do zlatého fondu populární hudby dřívějších časů písničkami jako Romantická, Lavička v jasmínu, Šťastné Vánoce, Normálně, Hodné štěně, Už bude šest a dalšími.

Jeho skladby zpívali Yvetta Simonová, Rudolf Cortés, Věra Racková a vedle jiných také Jan Werich v padesátých letech. Miloslav Ducháčem s Vlastimilem Hálou je třeba autorem hudby k Werichově Nerýmované.

Zakrátko uplyne sto let od narození Miloslava Ducháče, obrýleného pianisty, důležité osobnosti českého poválečného swingu a především jednoho ze zásadních článků orchestru Karla Vlacha, v jehož službách od roku 1945 téměř dvacet let pracoval jako aranžér, tajemník orchestru, dramaturg i autor.

V náladě swingu, potažmo jazzu se projdeme kariérou Miloslava Ducháče, mimochodem někdejšího vedoucího hudebního dramaturga Československé televize, který stál u zrodu prestižních přehlídek včetně Mezinárodního jazzového festivalu Praha.

A začneme od jeho mladých let, kdy hrál na piano v populárním swingovém orchestru Bobka Bryena, kde si jej všiml právě velký kapelník Karel Vlach.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.