Hlavní obsah
Lidé a společnost

Paul Newman: majitel nejkrásnějších očí na světě byl své Joanne věrný 50 let. Měl slovenské předky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Muž, který mohl mít snad všechny ženy světa. Nemusel ani hrát, stačilo mu, aby se podíval do kamery a v jeho pomněnkových očích byl celý svět. Není třeba tuto ikonu stříbrného plátna představovat. Narodil se, aby se stal legendou. Paul Newman.

Článek

Když chcete popsat život Paula Newmana, nevyhnete se určitým klišé. Největší, nejslavnější, nejkrásnější, nejtalentovanější, nejcharismatičtější - to on všechno splňoval. A také věrný manžel, laskavý táta, talentovaný závodník, skvělý herec, sexy chlap, vzdělaný filantrop, milovník krásných věcí, oblíbený kolega. Co dodat? Asi nic.

Ten chlap měl prostě všechno, proč to nepřiznat naplno a rozvádět to dále. Charismatický herec kupodivu nevadil ani mužům, což je výkon podivuhodný. Příroda se na jeho fyziognomii opravdu vyřádila - byl tak pohledný, že kdyby nebyl herec, mohl dělat vlastně cokoliv.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Snímek z filmu Hud

A jeho oči, o kterých kolují legendy, ty byly takovou třešničkou na dortu. Pronikavě blankytně modré, až si mnozí museli říkat - čím si to ten Paul vlastně zasloužil? Jednu vadu na kráse však ty oči měly - herec byl barvoslepý.

Někdo to tak prostě má. Narodí se, aby se stal legendou. Ale i v životě slavného herce se děly věci špatné. Nebylo všechno jen zalité sluncem a růžové. Pronásledovala ho zášť kolegů, kteří mu záviděli popularitu. A ruku na srdce - v jeden čas byl tak arogantní a omámený svou popularitou, že si to vlastně zčásti způsobil sám. Prostě - Paul Newman.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

PN

Já jsem Slovák, pane Hejvl…

Paul Leonard Newman se narodil na předměstí Clevelandu v americkém státě Ohio 26. ledna 1925. Rodina žila v malém městečku Shaker Heights, Paul měl ještě staršího bratra Arthura. A rodiče měli slovanské kořeny. Dokonce tak slovanské, že doslova slovenské. Tedy matka. Dlouho se o tom nic nevědělo, až při návštěvě tehdejšího prezidenta Václava Havla v USA v roce 1990, který se na vlastní přání s Paulem Newmanem sešel, mu slavný herec jen tak mezi řečí řekl, že jsou možná příbuzní.

Václav Havel se zarazil, ovšem Paul Newman se rozesmál s tím, že nemyslí přímo s ním, ale… A začal mu vyprávět příběh své rodiny.

Foto: US NAVY/Wikimedia Commons/volná licence

„Ucho“ Paul Newman v námořnickém

Otec Arthur Samuel Neumann (ne Newman,ale NEUMANN) byl syn emigrantů z PolskaMaďarska. Po usazení prarodičů Paula Newmana ve Spojených státech se jejich příjmení začalo komolit na Newman a ti to nechali tak. Přece jen, znělo to dle nich více „americky“. Byli to praktikující Židé, takže Arthur byl vychován v jejich víře. A matka Paula Newmanna se jmenovala Terézia Fecková. Pro změnu praktikující křesťanka.

A jak to celé bylo - pár kilometrů od Humenného na Slovensku leží dědinka Ptičie, kde koncem 19. století žily sestry Hocmanovy. Jedna z nich, Mária, se provdala za pana Fecka, porodila mu dceru Terezii, muže vypravila do Ameriky (v té době to bylo věcí poměrně běžnou, pokud byla rodina chudá, Amerika byla považována za něco jako bájné Eldorádo, stačilo mít kuráž a peníze na loď), a krátce nato zemřela. Tato Mária byla tedy babičkou Paula Newmana.

A když zemřela, otec si tehdy šestiletou Terezku nechal do Ameriky přivézt a už tam s ním zůstala. A Terezka z Ptičie byla matkou Paula Newmana. V kostce. Reportéři iDNES se po tomto zjištění vypravili přímo do Humenného, kde rodinu nalezli a udělali s členy velice zajímavý rozhovor, který naleznete pod článkem v uvedených zdrojích.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Z filmu Podvodník

Václav Havel po tomto zjištění zůstal chvílí „štajf“, ale pak samozřejmě Paula do tehdejšího Československa pozval. Bohužel, nikdy své příbuzné navštívit nepřijel. Ale můžeme tak trochu považovat Paula Newmana za „našeho“, proč ne.

Introvert v divadle a popleta ve válce aneb prokleté oči a uši!

Rodina vlastnila poměrně prosperující obchod se sportovním zbožím. Paul byl takový zakřiknutý kluk, matka ho neustále posílala ven, aby si „hrál“ s kamarády. Paul, který raději četl, jí opáčil, že žádné kamarády nemá. Rázná matka ho vždy vyhnala ven, takže Paul si nesl knihu schovanou vzadu za tričkem a vždy si někam zalezl. Matce se to nelíbilo a rozhodla se syna popostrčit. Měla známého v malém divadle, kam mu hocha přivedla s tím, aby „něco“ hrál.

Impresário to s Paulem zkusil a kupodivu úspěšně - v sedmi letech hrál v Robinu Hoodovi. Sice jen šaška, ale svět divadla se mu začal velice líbit. Ožívaly tam postavy z knih, které miloval. V deseti letech už byl nejslavnějším dětským hercem ve velkém divadle - Cleveland Play House.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Slavná, velice slavná role - Kočka na rozpálené plechové střeše

V roce 1943 absolvoval Shaker Hieghts High School a dostal se na slavnou University of Ohio. Tam pohledný mladík, který se stal členem bratrstva Phi Kappa Tau, stačil okouzloval spolužačky krátkou dobu - Amerika vstoupila do války a Newman musel narukovat.

Nemohl jsem se dočkat, až budu pilotem. Miloval jsem létání! Jenže nevěděli, co semnou mají dělat. Byl jsem úplná nula, neuměl jsem nic, nakonec ze mě vytřískali docela slušného radistu. Ale strašně, opravdu strašně špatného střelce. A navíc jsem byl úplně blbý. Špatně jsem četl výškoměry. Když jsem myslel, že máme akorát kontakt s hladinou, výškoměr udával, že jsme 200 nebo 300 stop nad vodou! A pilot si tam seděl a pochechtával se. Válka mě nijak nezměnila. Vylezl jsem odtamtud stejně pitomý, jako jsem tam vlezl.
Paul Newman o své neslavné vojenské kariéře

A v jeho očích zajiskřilo, protože měl ještě jeden velký sen už od dětství - toužil létat. Pro zajímavost - stejnou touhu měl jeho dabér do češtiny, Luděk Munzar. Možná jsou skutečně všichni na světě tak trochu propojení. V červnu 1943 se zapsal do programu V-12 pro námořní letectvo. Na univerzitě v Yale bylo náborové středisko pro piloty, kde náboráři pohledného frajera zkoumali, zda je schopným k výcviku pilota.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Někdo tam nahoře mě má rád…

A Paula Newmana zradil párový orgán, který mu měl v budoucnu zajistit nesmírný obdiv všech - oči. Vojenští lékaři u zklamaného mladíka zjistili barvoslepost. A opět perlička - nizozemský herec Rutger Hauer, který prorazil v USA, a kterému se díky jeho pronikavým modrým očím přezdívalo „holandský Paul Newman“, byl také barvoslepý. Jak říkám, vše je nějakým způsobem propletené!

Nakonec si však Paul Newman přece jen zalétal. Chtěli z hromádky neštěstí udělat důstojníka, ale měl slabou tělesnou konstituci a malou výšku (ač to nebylo tak zlé, měřil 177 cm). Odeslali ho proto do výcvikového tábora, kde se kvalifikoval na radistu a střelce na torpédových bombardérech. Převelen byl na základnu na Havaji a přidělen ke skupině letek torpédových bombardérů, operujících nad Tichým oceánem.

Do akce se dostal výjimečně, většinu času pil pivo a četl si. Když už se dostal do vzduchu, pilot z něj šílel, protože hlásil naprosté nesmysly a střílel tak, jak se u nás říká - že netrefil ani vrata od stodoly.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Někdy v době začátku filmové kariéry…

A navíc měl při tom všem obrovské štěstí. Jednoho květnového dne roku 1945 se „jeho“ letadlová loď Bunker Hill dostala do hledáčku sebevražedných letců kamikadze, což stálo život téměř čtyři stovky námořníků. I Newmanova letka byla celá rozprášena na padrť. Tedy skoro celá. Vyjma Newmana a jeho pilota, který se ráno probudil s bolestí v uších, a tak jejich letadlo zůstalo na zemi.

V roce 1946 ho s pěti vyznamenáními za aktivitu v námořních bojích raději americká armáda propouští do výslužby.

Mám tedy hrát nebo nemám? Nejdříve se ale ožením.

Po válce Newman v roce 1949 dokončil bakalářský titul oboru drama a ekonomie na Kenyon College v Ohiu. Pak začal objíždět letní divadelní festivaly, kde se často hrálo pod širým nebem a vždy na tyto své začátky velice rád vzpomínal jako na dobu uvolněnosti a skvělých zážitků. Na modrookého hezouna, který působil ve venkovských zapadákovech jako naprosté zjevení, si dělaly zálusk snad všechny ženy z širokého okolí.

On se však zamiloval a oženil. Začínající herečka Jackie Witte byla jiná, než ostatní fanynky - hodná, plachá, stydlivá, „nelezla“ za ním, nechala se svádět a zamilovaný Newman na tuto taktiku hodně slyšel. Vysoká plavovlasá kráska ho zkrátka dostala. Kdyby věděla…

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Z filmu Roztržená opona

Vzali se v roce 1949 při skromném civilním obřadu a brzy na to se jim narodily tři děti. Syn Scott a dcery SusanStephanie Kendall. To už Paul studoval herectví na Yale, pak přesídlil s rodinou do New Yorku, kde už jako uznávaný herec hrál na slavné Broadway. A tam se při zkoušce jedné hry v roce 1953 seznámil s herečkou Joanne Woodward.

Joanne si nejdřív o Paulovi myslela, že je to prostě krásný chlap s tváří Botticelliho anděla, což mimochodem označila svými slovy za „nechutné“ - ale že v něm nic víc není. Prostě bezduchý obyčejný chlap, který je zabalený v krásném obalu. Navíc byl ženatý.

Ale jak to bývá, co se škádlívá… Postupem času, kteří spolu ti dva trávili, se skamarádili. A mysleli si, že to kamarádstvím skončí a jeden nebo druhý to budou moci utnout, kdyby to přerostlo v city. Dali si dokonce na to slib. Ale tak znáte to - c'est la vie.

Byli jsme s Paulem dobří přátelé, než jsme se do sebe zamilovali. Měli jsme k sobě velkou důvěru. Mohli jsme mluvit o všem, aniž bychom se báli, že nás ten druhý odmítne nebo se nám vysměje.
Joanne Woodward

Nešlo to ukočírovat, ač se snažili oba. A i Jackie, která za nic nemohla. Nedělala Paulovi scény, ale bylo jí jasné, že od seznámení s Joanne je prostě jiný. A táhlo se to dlouhé roky, než si konečně Newman přiznal, co vlastně cítí a co vlastně chce.

Manželka číslo dvě aneb „já jsem slavný, s kým vším že to mám spát?“

Manželství s Jackie už jelo na „páry“ a bylo otázkou času, kdy to celé praskne. V roce 1957 při natáčení filmu Dlouhé horké léto, kde mu sekundovala právě Joanne, se ozvalo velké „křach“ a velký třesk začal. Paul se rozvedl a do konce svého života se nepřestal vinit za to, co Jackie a dětem udělal. Ale pozdě bycha honit. Joanne a Paul se vzali v roce 1958. Zároveň se svatbou se začala rozjíždět i filmová kariéra Paula Newmana.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Paul a Joanne - nejstabilnější herecký pár století.

Popsat jeho celou filmografii není možné. Ucelený přehled všech filmů Paula Newmana můžeme nalézt na speciálních webových stránkách, například na portále ČSFD, opět k nalezení pod článkem v seznamu zdrojů. Podíváme se jen na filmy nejznámější, protože jich natočil tolik, že si každý fanoušek najde ten „svůj“, kde má Paula Newmana nejraději.

Paul Newman začínal jako mnozí další herci v televizi, debutoval v několika seriálech nevalné kvality. Měl být obsazen do filmu Na východ od ráje, chtěl hrát roli Arona Traska, bratra mladičkého Cala, kterého neuvěřitelným způsobem ztvárnil James Dean. Ale roli nedostal, Arona si zahrál Richard Davalos. Ale s Deanem měl být spojen ještě jednou - po předčasné smrti tohoto talentovaného herce Newman vzal jeho roli ve snímku Někdo tam nahoře mě má rád. Jeho role boxera katapultovala krásného muže ke hvězdám.

Prvním filmem však byl Stříbrný kalich, historický velkofilm, který sice ve své době diváky nadchl, ale pak se stal propadákem a sám Newman tento projekt označil za „šílenou blbost“. Následovalo zmíněné Dlouhé, horké léto. A nejvíce v začátcích proslul rolí alkoholika Britta Pollitta ve filmové adaptaci divadelní hry Tennesseeho Williamse Kočka na rozpálené plechové střeše (1959), kde po boku Elizabeth Taylor ukázal celý svůj herecký talent v plné kráse a vysloužil si nominaci na Oscara.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Prokletá Taylorka!!!

A jak to bývá - s popularitou, která na nepřipraveného Paula Newmana vyskočila jako čert z krabičky, se pojily i drby, šuškanda a fámy. Paul Newman byl úplně opojený svým úspěchem, stával se arogantním a budiž řečeno poctivě, že si to mohl dovolit. Jeho herecký talent byl neuvěřitelný. A navíc byl tak hezký, že by byl div, kdyby se drbat nezačalo.

Nejprve se ozvala Elizabeth Taylor, že během natáčení „kočky“ se s Newmanem několikrát vášnivě milovali. A to doslova všude. Venku, vevnitř, v autě, v kulisách, kdekoliv. Označila Paula za „vášnivého šílence“ a všem navykládala, jak je samozřejmě již jednou nohou rozveden a ona jednou nohou ve svatebním. Paul Newman, čerstvý novomanžel, nestačil zírat, protože Liz pokládal za svou kamarádku.

Jo, kvůli Elizabeth Taylor padaly i hezčí hlavy, frajere modrookej, chtělo by se říct.

Vehementně tento románek popíral, ale právě až příliš vehementně. A pak se ozval nějaký kulisák, který měl dvojici vidět škvírkou jako šmírák a potvrdil, že filmový manželský pár souložil tak, že to muselo být slyšet na celé široké okolí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Já jsem s tebou nespal, no vážně!!!

A aby toho nebylo málo, po smrti Jamese Deana vyšlo najevo, že měl mít poměr i s ním. Dean, který byl bisexuální, byl do Newmana zamilovaný. Stevovi McQueenovi měl dokonce psát milostné dopisy. A o poměru mezi Deanem a Newmanem měl všem říct Marlon Brando - taktéž milenec mladého rebela.

Asi už nikdy nezjistíme, jestli ti dva spolu skutečně někdy skončili v posteli, nebo měli nějaký dlouhodobější vztah. Nebo je to celé jen fáma. Ale o sexuální orientaci Paula Newmana se nějak nikdy nespekulovalo, prostě byl na holky a hotovo. Žádní další milenci se neobjevili. Pokud tedy experimentoval s Jamesem Deanem, byl jen jeden z mnoha, které mladý herec během svého krátkého života stačil svést.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

S manželkou Joanne Woodward ve filmu Dlouhé, horké léto

Strmý let ke hvězdám aneb modrooký přelud

Newman proslul hlavně jako představitel různých frajerů a desperátů z westernů a dobrodružných snímků, přesto je jeden z nejuznávanějších charakterních herců. Devět oscarových nominací (přičemž skoro v každém nominovaném snímku hrál alkoholika), mluví samo za sebe.

Byl přirovnáván k Marlonu Brandovi, ale lišil tím, že jeho postavy byly sympatické a poměrně klidné. Jeho fyziognomie byla zcela nezaměnitelná a byl schopen zahrát vlastně naprosto cokoli.

Z nejznámějších filmů Paula Newmana, ve kterých se skutečně blýskl svým nesporným talentem (a také zavřel ústa všem tehdejším kritikům, kteří zprvu označovali Newmana za "modrooký přelud bez talentu, za kterého hraje pouze jeho vizáž") můžeme jmenovat: Biliárový král, Hoši z Filadelfie, Exodus, Pařížské blues, Hud, Roztržená opona, Harper, Hombre, Frajer Luke, Butch Cassidy a Sundance Kid, kde exceloval po boku Roberta Redforda.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

S Anthony Perkinsem ve filmu Život a doba soudce Roye Beana

Dále Tak mě napadá, Život a doba soudce Roye Beana, Podraz, Skleněné peklo, Němý film, Bez zlého úmyslu, Road to Perdition, Verdikt, Harry a syn, Barva peněz, Záskok nebo Vzkaz v láhvi. Filmů bylo samozřejmě daleko, daleko více, ale jak bylo uvedeno, nedají se všechny vypsat, článek by kapacitně nestačil.

Paul Newman se také velice úspěšně zhostil režie i produkce filmů. Rachel, Rachel nebo skvělý Skleněný zvěřinec jsou důkazem jeho všestrannosti. Prostě uměl i za kamerou, nejen před ní. Paul Newman obdržel nesčetně různých ocenění, mimo jiné Zlatý Glóbus či různé festivalové ceny a síně slávy. V roce 1986 mu byl předán čestný Oscar za „četné a nezapomenutelné a přesvědčivé výkony na plátně“. Oscara získal i za nejlepší mužský herecký výkon.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Steve McQueen

Herečtí přátelé i nepřátelé aneb rvačka v pekle. Skleněném.

Slavní herci se mezi sebou nekamarádí. Nebo alespoň naoko. Konkurence v oboru je obrovská, ale občas nějaká přátelství, která přetrvají desetiletí, vzniknou. V případě Paula Newmana byl jeho největším přítelem z řad herců Robert Vaughn. Newman Vaughna doslova „udělal“, nabídl mu možnost hrát, pomáhal mu se scénářem, učil ho vystupovat. Vzniklo velké kamarádství. Stejně tak měl rád i Burta Lancastera.

Ale řevnivost je častější a někdy vzniká doslova nenávist. A Newmana nenáviděl doslova až za hrob Steve McQueen. Ten měl vůbec velice komplikovanou povahu a cholerickými výstupy byl proslulý. Co vyváděl za naschvály Yulu Brynnerovi při natáčení Sedmi statečných, o tom už kolují legendy. Ovšem nikdy nedošlo na fyzickou inzultaci. Ovšem až do natáčení slavného Skleněného pekla. Přelomový snímek znamenal velkou příležitost nejen pro Newmana, ale i pro McQueena.

Skleněné peklo (The Towering Inferno, 1974) je snad nejlepší americký „biják“ své doby. Příběh o ošizeném mrakodrapu, který začne hořet, byl vytvořen bez jakýchkoli upravovaných trikových scén, pouze za pomoci makety mrakodrapu a krabičky sirek. Vznikl vlastně první katastrofický velkofilm, který se navždy zapsal do zlatého fondu kinematografie. Steve McQueen v něm ztvárnil obětavého a statečného velitele hasičů, Paul Newman naproti tomu architekta, který mrakodrap postavil a nevěděl, že je ošizený v elektroinstalaci.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Nepřekonatelný idol

Při natáčení však vypukl obrovský spor mezi McQueenem a Newmanem. Dokonce se uvažovalo o tom, že se role přeobsadí, nebo natáčení zcela zruší.

Oba herci se v konfliktu nestřetli poprvé, oba na sebe navzájem žárlili a záviděli si své úspěchy po celou dobu svých kariér, než tu Stevovu přeťala smrt. Ale při natáčení Skleněného pekla vzájemná řevnivost skutečně vygradovala. Paul Newman při natáčení slavného filmu kopal do rekvizit a označil McQueena za zatracenýho egoistickýho bastarda, McQueen Newmana zase za primadonu, co neumí nic jiného než koulet očima.

McQueenovi se nelíbilo, že Newman má více textu, větší plat, větší prostor a opět se naplno projevila jeho zvláštní egocentrická povaha. Začal požadovat stejný plat a počet textu, pak více, pak hrozil, že z téměř dotočeného filmu jednoduše odejde. Jednou se dokonce do sebe skutečně pustili a štáb je musel od sebe odtrhávat, to, když Newman ucedil k McQueenovi, že dnes vypadá jak kuřecí hovno.

Nakonec musel vášně krotit právě Robert Vaughn, který hrál ve filmu senátora Parkera. Zavolal si je, každému zvlášť promluvil do duše a snímek se natočil. A stal se nejvýdělečnějším filmem roku. I takto může dopadnout střet idolů, talentů a různých povah.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Závodník Paul

Jsem závodník a věrný manžel. Možná.

Zdálo by se, že hvězda Paula Newmana je neustále zářivější a nic ho nemůže dostat z oběžné dráhy, kam se krasavec, který s věkem zrál jako víno, dostal svou nezlomnou pílí a vytrvalostí. Mimo herectví a režie měl ještě svou vlastní produkční firmu. Manželství s Jeanne bylo trvalé, pevné a věrné. Tedy až na různé pomluvy. Newman měl být velice často nevěrný.

Jenže když někdo tuto zprávu vypustil do světa, herec se soudil za pomluvu. A to velice tvrdě a o velké částky. Nezřídka se stávalo, že dotyčného pomlouvače zcela profesně i lidsky zničil. Takže si každý dobře rozmyslel, co o Paulovi říkat. S Jeanne dávali velice rádi rozhovory, při kterých se neustále líbali a tulili se k sobě. Na otázku, jestli někdy Paul touží o jiné ženě, odpověděl:

Mám doma steak. Proč bych chodil někam ven na hamburger?

Také se stal tváří firmy, která vyráběla (a vyrábí) různé omáčky na špagety, v Americe velice populární dresingy, salátové zálivky, dokonce i žrádlo pro kočky. A také miloval rychlá kola. A velice úspěšně závodil.

Foto: Autoracing/Creative Commons/Share Alike 4,0 mezinárodní

Se svým parťákem

Ve čtyřiadvacetihodinovém závodu Le Mans v roce 1979 dojel do cíle druhý. Začátkem 80. let dokonce založil vlastní stáj.

Joanne mu porodila tři děvčata − Nell, LissyClaire. Pořídili si obrovskou rezidenci v Beverly Hills, která navenek vypadá nenápadně - jako obyčejný cihlový dům. Za důmyslnou příjezdovou cestou se však skrývá krásné sídlo, které Paul Newman zařídil podle svého vkusu - žádné opulentní výstřelky ani čistě moderní strohé linie bez ničeho - naopak.

Dům je vybavený prostě jako běžný domov běžné domácnosti. Jen - ty věci, co visí na stěnách, mají cenu milionů dolarů. Ale rodina vesměs bydlela v relativně malém a skromném ranči v Connecticutu, kam se Paul s Jeanne uchylovali čím dál častěji.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

S Jeanne

Ale osud měl pro Paula Newmana přichystanou obrovskou ránu, ze které se nikdy nevzpamatoval. Nejen, že si celý život kladl za vinu zničení svého prvního manželství a utrpení nevinné Jackie, která propadla alkoholu, ale také smutnější osud dětí. Z obou dcer z prvního manželství naštěstí vyrostly inteligentní, vzdělané a krásné ženy. Jeho jediný syn však neunesl tíhu odchodu otce, nechtěl ho ani vidět, vyčítal mu matčinu závislost, až sám propadl drogám.

Je to peklo být jeho synem, víš. Očekávají, že budete jako on, nebo se k němu snaží dostat skrze mě. Zdá se, že celý zas*aný Hollywood má scénáře, které chtějí, abych mu dal. Nebo aby se někde objevil. Jsem Paul Newman Jr., víte, co tím myslím? Ale já nemám jeho modré oči. Nemám jeho talent. Nemám jeho štěstí. Nic nemám . . . To jsem já. Co ode mě chtějí, Hotchi? Co po sobě chci? Jediné, co mám, je to zatracené jméno. S*ru už na to. Ať táhne k čertu.
Poslední rozhovor Scotta Newmana

Scott Newman byl nadějným hercem a kaskadérem, hrál dokonce i jednoho z hasičů ve Skleněném pekle. Ale rozervaný muž velice trpěl otcovou popularitou. Po nehodě na motocyklu začal ve velkém užívat léky proti bolesti s obsahem oxykodonu, tehdy v Americe legálními. Začal se měnit, stal se závislým. V noci 19. listopadu 1978 ve věku 28 let jediný syn Paula Newmana zemřel. Smíchal si smrtelnou dávku léků proti bolesti, valia a alkoholu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Životní láska

Už se mi nechce hrát. Už se mi nechce nic.

Smrt Scotta Paula Newmana zlomila. Do své smrti si vyčítal, že pro něj neudělal víc. Přestal hrát, sám řekl, že už ho to nebaví, že už se nafilmoval dost. Nebyla to pravda, k hraní se pokorně vrátil v dalších letech a hrál až do vysokého věku. Ale nebývalým způsobem se vrhl na charitu. Veškeré své výdělky z různých projektů věnoval ústavům pro léčbu závislostí a pro metadonové kliniky.

Brojil proti farmaceutickému průmyslu, který vlastně zcela beztrestně nabízel a dával léky proti bolesti s látkou tisíckrát návykovější než heroin. (Působivě je tato neblahá etapa života v Americe zpracována v seriálu The Painkiller).

Ze své „továrny na omáčky“ udělal doslova charitativní podnik, svůj obličej dal na obaly od všech produktů a veškerý výdělek v řádu stovek milionů dolarů jde dodnes na bohulibé účely.

Foto: English Wikipedia/Creative Commons/3,0 unported

Paul Newman rok před svou smrtí

Postupem doby stále vitální Paul Newman občas natáčel, občas hrál divadlo, objevoval se v televizi - hlavně v dokumentech na podporu drogově závislých mladých lidí. Namlouval i postavičky populárních kreslených seriálů a animovaných filmů. Stal se také štědrým sponzorem takových těch táborů pro napravení problémových dětí, které jsou v Americe velice populární. Dokonce se několika sám zúčastnil a pobyl s dětmi měsíc v divočině.

Angažoval se také v politice - celoživotní demokrat opět velice štědře podporoval prezidentské kandidáty. Byl zastáncem práv homosexuálů a horoval pro manželství stejnopohlavních párů. Také si tímto nadělal spoustu nepřátel a ztratil docela velkou základnu fanoušků, kteří mu od té doby nemohli přijít na jméno. Zkrátka tak trochu to své lidumilství přeháněl. Ale mohl si to dovolit.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Paul Newman

Já už asi budu muset jít…

Stále vitální herec začal poměrně rychle scházet. Tak rychle, že si toho všimlo nejen blízké okolí, ale i náhodní lidé si řekli - „hej, ten Newman vypadal dobře ještě včera, až jsme si říkali, že to není možné a podívej se na něj dneska…“ Skutečně, během pár měsíců neuvěřitelně sešel a zhubl. Samozřejmě, už překročil osmdesátku, ale přesto - prostě se za velice krátkou dobu změnil k nepoznání.

Newman měl v roce 2008 debutovat jako profesionální divadelní režisér. Měl režírovat hru Johna Steinbecka O myších a lidech. 23. května 2008 oznámil, že kvůli nespecifikovaným zdravotním problémům bude muset tuto akci vzdát.

V červnu 2008 se v tisku objevila zpráva, že mu byla diagnostikována rakovina plic a léčí se na specializované klinice v New Yorku. Nikdo ale neřekl nic, naopak, mluvčí Paula Newmana řekl, že je to hloupost a že se filmová hvězda cítí dobře. No, nebylo to pravdou. Celoživotní kuřák, který sice přestal kouřit na počátku devadesátých let, podstoupil náročnou operaci, při které mu byla odejmuta polovina pravé plíce a nádor z levé.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

PN

Prodělal drastickou léčbu, ale pak si řekl, že už je čas. Doslova takto. Oslavil s Jeanne zlatou svatbu a symbolických 50 let manželství uzavřel tím, že se nechal odvézt na ranč do Connecticutu. Tam 26. září 2008 ve věku 83 let zemřel v náručí své ženy a obklopen svými dětmi.

Hvězda zhasla. Ale Paul Newman navždy zůstane ten modrooký frajer, který si ví se vším rady a láme dívčí srdce na potkání. A jeho oči zůstanou legendou už napořád.

Slavný a nepřekonatelný Paul Newman - 26. leden 1925 - 26. září 2008

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz