Todt přirovnal dominanci Red Bullu k dominanci Ferrari

Todt přirovnal dominanci Red Bullu k dominanci Ferrari

Jean Todt, bývalý šéf Ferrari, varuje Red Bull, aby ve své dominanci neupadli v lhostejnost a zůstali na pozoru. Úspěchy rakouské stáje přirovnává k dominanci Ferrari mezi lety 1999 až 2004.

Jean Todt zavzpomínal na úspěchy ve Ferrari mezi lety 1999 až 2004, kdy s italským týmem šestkrát zvítězili v Poháru konstruktérů. Úspěch Red Bullu, který v minulé sezóně dominoval formuli 1, překonal několik rekordů a podruhé za sebou si zajistil oba poháry mu připomíná právě úspěch Ferrari. Italské stáji však ublížily změny v předpisech, především povinnost použít na celý závod pouze jednu sadu pneumatik, a svou dominanci již nezopakovali.

Jean Todt se domnívá, že rakouská stáj by si měla uvědomit, jak rychle se prostředí v královně motorsportu může změnit.

Vidím podobnost mezi oběma érami. Red Bull vytvořil vítězný tým s jezdcem, který je výjimečný, velmi profesionální, inteligentní a fantastický. Nepamatujete si rok 2005? Stejný tým, stejní piloti přestali být po sezóně plné vítězství kompetitivní, ačkoliv jsme měli Schumachera,“ připomíná Francouz pro italský deník La Stampa.

Další rok jsme byli opět rychlí, ale ztratili jsme titul kvůli problémům se spolehlivostí a předtím už Michael ohlásil odchod z formule 1, ačkoliv se pak vrátil v roce 2010. Během té doby jsme se stali mistry světa s Kimim Räikkönenem v roce 2007, a v roce 2008 ztratili titul na posledních pár metrech s Felipem Massou.“

Ferrari má za sebou rok s nekonzistentním SF-23 a i přes vítězství v Singapuru skončilo v pořadí na třetím místě. Tým z Maranella, který se již šestnáct sezón snaží opět získat titul, připravuje na příští sezónu přepracovanou koncepci vozu.

Jean Todt prozradil, že po ukončení svého působení ve formuli 1 nyní fandí Charlesovi Leclercovi, kterého zastupuje Todtův syn Nicholas a jeho agentura All Road Management.

Dnes fandím Leclercovi. Můj syn ho sleduje od dob, kdy závodil v motokárách a je to skvělý jezdec. Zaslouží si příležitost bojovat v budoucnosti o mistrovský pohár.“

Sdílejte na:
Zavřít