Právník a mecenáš Jan Kruliš-Randa se oženil s dcerou švýcarského prezidenta

19. leden 2024

Nositel státního vyznamenání za zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti, profesor národního hospodářství a mecenáš Jan Kruliš-Randa pocházel ze slavného rodu. Jeho pradědečky byli vynálezce obloukové lampy František Křižík a rytíř Antonín Randa, uznávaný profesor občanského práva a děkan právnické fakulty.

Po maturitě začal Kruliš-Randa studovat práva, v roce 1948 byl z fakulty z politických důvodů vyloučen. Následné represe ho donutily k odchodu do exilu, podařilo se mu uprchnout přes Šumavu do Bavorska.

Dr. Anton Randa

V zahraničí získal stipendium a vystudoval v Curychu národní hospodářství. V 50. letech přesídlil do USA a pracoval tam pro americké koncerny. V roce 1963 se vrátil do Švýcarska, kde se oženil s Rosemarie Spühlerovou, dcerou významného politika Willyho Spühlera, který v roce 1968 zastával funkci švýcarského prezidenta.

Po roce 1989 začal přednášet v Praze na Vysoké škole ekonomické a na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2004 zaznamenal jeho životní vzpomínky publicista Milan Hanuš, poslechněte si. Na webu ale jen do 19. února 2024.

autor: Milan Hanuš
Spustit audio

Související