...

30 tipů, co vidět v Amsterdamu

Co se vám vybaví, když se řekne Amsterdam? Mně barevné domečky lemující nespočet vodních kanálů, barevné tulipány, větrné mlýny a (ne)patrný závan marihuany.

Amsterdam patří mezi čtyři nejnavštěvovanější světové metropole, a to zcela oprávněně. Hlavní a nejlidnatější město Nizozemska má totiž rozhodně, co nabídnout.

Od své bohaté historie, přes věhlasnou (trochu křivou) architekturu, nespočet muzeí, tisíce zaparkovaných kol až po typickou uvolněnou atmosféru. Pojďme se podívat na to, co vidět v Amsterdamu, kdy ho navštívit i kde se ubytovat.

Hlavní město Nizozemska Amsterdam - co vidět v Amsterdamu
Hlavní město Nizozemska Amsterdam

Kdy navštívit Amsterdam

Amsterdam je krásný ve všech ročních obdobích, ale nejlepšími měsíci pro návštěvu jsou ty jarní a letní. Pokud však chcete Amsterdam spojit s návštěvou tulipánových polí v Keukenhofu, pak je nejlepší si naplánovat výlet na konec března, duben nebo první polovinu května. Dejte si jen pozor, že si koupíte vstupenky včas, bývají často vyprodané na některé termíny dlouho dopředu.

Tulipány v Keukenhofu
Tulipány v Keukenhofu

Kde se ubytovat v Amsterdamu

Co se týče ubytování, patří Amsterdam k nejdražším městům Evropy. Avšak levnější ubytování najdete na kraji města.

V blízkosti centra je skvělý hotel City Hotel Amsterdam nebo Hotel Oscar. Levnější alternativou je pak vzdálenější Campanile Hotel & Restaurant Amsterdam, který leží na konečné stanici metra.

Ubytování v Amsterdamu – nejlepší hotely v Amsterdamu
Ubytování v Amsterdamu

Jak se po Amsterdamu pohybovat

Centrum města zvládnete v pohodě projít pěšky, avšak pokud budete bydlet dál od centra nebo budete chtít vidět vzdálenější památky, tak se MHD nevyhnete. V Amsterdamu funguje integrovaný dopravní systém, který zahrnuje tramvaje, autobusy, metro a trajekt.

Pravděpodobně budete nejvíce využívat tramvají, jelikož mají po Amsterdamu rozsáhlou dopravní síť a dovezou vás k téměř jakékoliv památce, kterou budete chtít vidět.

Lístky si pořídíte v automatech nebo v trafikách a při každém nástupu a výstupu jízdenku pípnete u přístroje. Celodenní jízdenka stojí 8 eur (198 Kč), třídenní jízdenka pak 19 eur (470 Kč).

Autobusy a metro využije spíše při cestách do vzdálenějších okrajů města.

Pokud se chcete po Amsterdamu pohybovat jako místní, pak doporučuji zapůjčení kola. Amsterdam je v podstatě rovná placka a je křížem krážem protkaný cyklostezkami. Kolo si jednoduše můžete zapůjčit například pomocí aplikace Flickbike.

Co dělat v Amsterdamu: Projíždějte se po Amsterdamu na kole jako místí.
Projíždějte se po Amsterdamu na kole jako místí.

30 tipů, co vidět v Amsterdamu

Amsterdam sice nemá žádnou typickou dominantu jako třeba Londýn nebo Paříž, ale i tak tu najdete zábavu na celé dny. Ostatně mých 30 tipů, co vidět v Amsterdamu vás o tom jistě přesvědčí.

Romantické vodní kanály

Amsterdam bez nádherných vodních kanálů si vůbec nedokážu představit. Centrum je v podstatě sítí kanálů, tak se vydejte na romantickou procházku kolem vody a kochejte se pomalu plynoucím životem místních.

Amsterdamské kanály tvoří více než 100 kilometrů, 1500 mostů a 90 ostrovů. Městu se tak přezdívá Benátky severu.

Na vodních kanálech jsou také zajímavé hausbóty, v kterých někteří místní opravdu bydlí.

co vidět v Amsterdamu: Charakteristické vodní kanály
Charakteristické vodní kanály

Charakteristické barevné domky

Při procházce kolem kanálů a centrem města můžete obdivovat barevné domky typické pro Amsterdam. Domky jsou tu nalepené jeden na druhém a hned na první pohled si můžete všimnout, že jsou docela křivé a nesouměrné jako by je stavěl opilý stavař.

Domky jsou charakteristické, jak svými barvičkami, tak křivými okny a dveřmi. Některé domy jsou i předkloněné dopředu, a to z důvodu, že Holanďané musí kvůli úzkým schodištím stěhovat nábytek oknem. Na domech si můžete všimnout háků, kterých lze využít jako kladky.

Domy v Amsterdamu jsou hodně úzké, a to kvůli daním. Čím víc byl dům postavený do šířky, tím dražší to bylo na daních. Proto si lidé stavěli úzké domy do výšky.

Zajímavost: A pokud vás zajímá, jak jsou domy zařízené uvnitř, můžete místním nakouknout přímo do kuchyně, protože velká většina z nich nemá záclony ani žaluzie.

co vidět v Amsterdamu: Domy v Amsterdamu
Domy v Amsterdamu

Dům Anny Frankové

Dva roky se v jednom z amsterdamských domů ukrývala židovská rodina Anny Frankové před Nacisty. Z úkrytu je v současnosti muzeum, které vás přenese do tohoto temného období na základě Anniných deníkových zápisů.

Dům Anny Frankové
Dům Anny Frankové

Návštěvu domu Anny Frankové stoprocentně doporučuji, odnesete si odsud velmi silný zážitek.

TIP: Zarezervujte si vstupenky do muzea včas a hodně dopředu, můžete využít například GetYourGuide. Bývají často vyprodané.

Květinový trh Bloemenmarkt

Na kanálu Singel objevíte plovoucí trh s květinami Bloemenmarkt. Kromě typických barevných tulipánů, tu najdete i další květiny a všechny různé potřeby pro zahradničení. Můžete si odsud odvézt i cibulky na zasazení tulipánů.

Květinový trh na vodě
Květinový trh na vodě

Náměstí Dam

Hlavním náměstím přímo v centru města je náměstí Dam. Najdete zde hned několik dominant, a to královský palác, Národní památník a protestantský kostel Nieuwe Kerk.

Náměstí Dam
Náměstí Dam

Red Light District

Jedním ze symbolů Amsterdamu je jednoznačně takzvaná vykřičená čtvrť Červených luceren (Red light district), kterou najdete v nejstarší části městského centra. Vydejte se sem na večerní procházku nasát svobodomyslnou atmosférou.

Najdete tu červeně nasvícené domky s výlohami, ve kterých se nabízejí spoře oděné ženy. Na každém rohu tu narazíte na coffeeshopy nebo sexshopy. I když se to tak nemusí zdát, i přes legální prostituci a kouření marihuany, se jedná o bezpečnou čtvrť.

co vidět v Amsterdamu: Čtvrť Červených luceren
Čtvrť Červených luceren

Coffee shopy

Amsterdam je vyhlášený i pro své coffeshopy. A ne, nemluvím o kávě. Coffeshopy jsou podniky, které nabízejí lehké drogy jako marihuanu nebo hašiš, jelikož jsou tyto látky v Amsterdamu legální.

Vůbec první a nejstarší coffeshop v celém Amsterdamu byl podnik, který se jmenuje The Bulldog. Najdete ho na náměstí Leidseplein na místě bývalé policejní stanice.

Nejstarší coffeeshop Bulldog
Nejstarší coffeeshop Bulldog

Oude Kerk

Uprostřed již zmíněné Red light district najdete nejstarší dochovanou stavbu města, a to Oude Kirk neboli Starý kostel z roku 1213.

Kostel Oude Kerk
Kostel Oude Kerk

Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk, v překladu Nový kostel, najdete na náměstí Dam, vedle královského paláce. Jedná se o stavbu v gotickém stylu z 15. století.

Královský palác Koninklijk Paleis

Jak už jsem psala, Královský palác najdete na náměstí Dam, avšak nebydlí v něm nikdo z královské rodiny. Rodina tento palác využívá při návštěvách, oficiálně sídlí v Haagu.

Palác byl postavený v 17. století a můžete ho navštívit každý den od 10 do 17 hodin. Lístky si pořídíte online.

Královská palác
Co vidět v Amsterdamu: Královská palác

Nejmenší dům v Amsterdamu (Oude Hoogstraat 22)

Roztomilou kuriozitou je nejmenší dům Amsterdamu, který najdete na adrese Oude Hoogstraat 22. Má pouhé dva metry na šířku a pět metrů na délku.

Nejmenší domeček v celém Amsterdamu
Co vidět v Amsterdamu: Nejmenší domeček v celém Amsterdamu

Rijksmuseum

V Amsterdamu můžete zajít do národního a zároveň největšího muzea Nizozemska s více jak 8 tisíci artefakty. Abyste se vyhnuli frontám, pořiďte si lístky na portálu GetYourGuide.

Rijksmuseum
Co vidět v Amsterdamu: Rijksmuseum

Ulice Damrak

Damrak je hlavní třída, která spojuje hlavní nádraží s centrem města. Najdete tu bývalou budovu obchodní burzy a částečně zaplněný vodní kanál s fotogenickými domečky.

Hlavní třída Damrak
Hlavní třída Damrak

Čtvrť Jordaan

Za zmínku stojí také čtvrť Jordaan se svou úchvatnou architekturou, restauracemi, galeriemi a obchůdky. V současnosti se jedná o jednu z nejdražších lokalit Amsterdamu, co se bydlení týče.

Čtvrť Negen Straatjes

Mezi kanály Prinsengracht a Singel najdete takzvanou čtvrť Devíti ulic. Vyražte na průzkum a vychutnejte si spletité uličky plné restaurací, kaváren a obchůdků.

Čtvrť Amsterdam-Noord

Amsterdam Noord je čtvrť města, kam se dostane jedině trajektem, kterého v rámci jízdenky na MHD můžete využít zdarma. Loď vás převeze za krátkou chvíli na druhý břeh, kde najdete modernější architekturu a street art.

💡 TIP: Vyzkoušejte vyhledávač trajektů a porování cen Ferryscanner.

Pokud hledáte levnější ubytování, pak zvolte právě Amsterdam-Noord.

Amsterdam-Noord
Amsterdam-Noord

Brána Waag

Na náměstí Nieuwmaarkt narazíte na nejstarší nenáboženskou stavbu, a tím je městská brána Waag z 15. století.

Městská brána Waag
Městská brána Waag

Hlavní nádraží Centraal

Hlavní nádraží Amsterdamu je majestátní a zajímavou budou na rozdíl třeba od pražského hlaváku. Jedná se o historickou památku a největší dopravní uzel v zemi.

Hlavní nádraží Amsterdamu
Hlavní nádraží Amsterdamu

Bazilika svatého Mikuláše

Nejvyšší katedrálou Amsterdamu je právě Bazilika svatého Mikuláše, která slouží jako římsko-katolický kostel. Má asymetrický vzhled a kopule dosahující do výšky 58 metrů.

Je možné ji navštívit zdarma mimo mše mezi 11. a 16. hodinou. V neděli od 9:45 do 14:00.

Bazilika svatého Mikuláše
Bazilika svatého Mikuláše

Vyhlídka ADAM Lookout

Na druhým břehu Amsterdamu najdete výškovou budovu ADAM Lookout. Můžete se sem vypravit kvůli nádhernému výhledu na celé město nebo pro nějaký ten adrenalin.

Vstupné doporučuji koupit předem online na jejich webu. Je to levnější.

Vyhlídka ADAM Lookout na druhém břehu Amsterdamu
Vyhlídka ADAM Lookout na druhém břehu Amsterdamu

Větrný mlýn De Gooyer

Nizozemsko je bezpochyby zemí větrných mlýnů a v jeho hlavním městě najdete nejvyšší dřevěný mlýn o výšce 26, 6 metrů z roku 1725.

Větrný mlýn
Větrný mlýn

Vondelpark

Od ruchu města si můžete jít odpočinout do parku Vondelpark. Je rozlehlý, zelený, plný květin a rybníčků. Můžete se posadit do trávy, pochutnat si na amsterdamském občerstvení nebo navštívit místní divadlo pod širým nebem.

TIP: Ochutnejte vafle Stroopwafels, pokud vás honí mlsná nebo vyhlášené hranolky v kornoutu Patat.

Vondelpark
Vondelpark

Trh Albert Cuyp Market

Pokud nemáte chození a nákupů ještě dost, pak můžete zavítat na největší a nejpopulárnější tržiště Albert Cuyp Market. Najdete tu snad vše, od jídla, přes suvenýry, po látky, oblečení, koberce, šperky a kosmetiku.

Muzeum piva Heineken

Pro všechny milovníky piva doporučuji návštěvu muzea Heinekenu, kde se dozvíte veškeré informace o firmě Heineken a nechybí ani vaření piva a jeho ochutnávka.

Muzeum piva
Muzeum piva

Muzeum vědy a techniky NEMO

Pokud jste v Amsterdamu s dětmi, pak doporučuji muzeum vědy a techniky NEMO, které nabízí zábavnou, naučnou a interaktivní expozici. Pokud vás fyzika a chemie moc netankuje, pak můžete alespoň obdivovat obrovskou budou muzea.

Muzeum vědy NEMO
Muzeum vědy NEMO

Van Goghovo muzeum 

Dalším muzeem, které stojí za návštěvu je muzeum věnované nizozemskému malíři Vincentovi Van Goghovi. Uvnitř si můžete prohlédnout více než 200 obrazů a 400 kreseb. Vstupenku si kupte předem přes GetYourGuide, ať nestojíte zbytečně fronty.

Muzeum Moco

U muzeí ještě chvíli zůstaneme, Amsterdam jich totiž nabízí opravdu mnoho. Muzeum Moco nabízí moderní umění a vystavuje díla streetartových umělců jako je Banksy nebo Haring.

Begijnhof

Begijnhof je jakousi tajemnou zahradou uvnitř města. Jedná se o vnitřní dvůr, jehož historie sahá až do středověku. Najdete tu udržovaný dvůr a krásné staré domy, které dříve obývaly svobodné věřící ženy patřící k sesterstvu.

Najdete tu také nejstarší dřevěný dům a takzvaný Skrytý kostel, který je přístupný k prohlídce.

Nádvoří Begijnhof
Nádvoří Begijnhof

Filmový institut EYE

Ta zvláštní budova v Amsterdamu, která vám bude připomínat vesmírnou stanici, je filmový institut EYE. Najdete ho na břehu řeky naproti hlavnímu nádraží. Uvnitř jsou kinosály, ve kterých jsou promítané filmy. V suterénu najdete expozici dějin kinematografie.

Most Magere Brug

V Amsterdamu se nachází na 1500 mostů, ale tím nejznámějším je Magere Brug. Jedná se o tradiční holandský most, který je zvedací.

Most Magere-Brug
Magere-Brug

Tipy na výlety a zážitky v Amsterdamu

Pokud hledáte netradiční výlety a zážitky v Amsterdamu, doporučuji si prohlédnout nabídku od portálu GetYourGuide.

Plavba lodí po kanálu

Amsterdam z hladiny vodního kanálu vypadá úplně jinak! Vyražte na komentovanou plavbu lodí a zpestřete si ji třeba sklenkou vína nebo piva Heineken.

Prohlídka nevěstince

Pokud vás zajímají tajemství a tabu erotického průmyslu, pak doporučuji návštěvu luxusního erotického klubu Bonton. Prohlídkou vás provede bývalá sexuální pracovnice, která se nezdráhá odpovědět na ty nejcitlivější otázky.

Houpačka OverTheEdge

Máte rádi adrenalin? Tak to vám přesně nabídne nejvyšší houpačka v Evropě, kterou najdete na vyhlídkové plošině ADAM Lookout. Houpat se budete téměř 100 metrů nad zemí a naskytne se vám dechberoucí výhled na celý Amsterdam.

Kam na výlet z Amsterdamu?

Pokud budete v Amsterdamu v období březen – květen, určitě si udělejte výlet do Keukenhofu na tulipány! V parku Keukenhof uvidíte víc jak 7 milionů tulipánů, celkem 800 odrůd.

Keukenhof - tip na výlet z Amsterdamu
Keukenhof – tip na výlet z Amsterdamu

Je nutné si koupit vstupenku předem online, protože bývají často vyprodané – a to i několik měsíců dopředu na nejžádanější termíny. Vstupenky lze snadno koupit přes GetYourGuide i s dopravou z Amsterdamu. Případně si můžete půjčit auto přes RentalCars a dojet do Keukenhofu po vlastní ose, je to cca 30 minut cesty.

Často kladené otázky

Na kolik dní letět do Amsterdamu?

Na Amsterdam vám postačí klidně i 3 dny, avšak můžete zůstat i déle.

Kdy je nejlepší letět do Amsterdamu?

Nejlepšími měsíci pro návštěvu jsou duben a květen, ale určitě neuděláte chybu ani v letních měsících nebo na podzim.

Na co si dát pozor v Amsterdamu?

Jako v každém rušném městě si dejte pozor na kapsáře a zlodějíčky.

Co je to coffee shop?

Coffee shopy najdete převážně v Nizozemsku. Jsou to obchody s marihuanou, která je zde legální.

Související články

Okomentovat

Please enter your comment!
Please enter your name here

Zde se nacházíte

EvropaNizozemsko30 tipů, co vidět v Amsterdamu

O autorovi

Monika Havrdová
Monika Havrdová
Jmenuji se Monika a ještě nějakou dobu se budu nazývat studentkou médií. Jsem nadšená cestovatelka, tanečnice, příznivkyně všech písmenek a slov a celkem nedávno jsem objevila i svou skrytou vášeň pro marketing. Cestuji od knižních dobrodružství thrillerů, přes taneční parket až po mou nejoblíbenější formu, které říkám „narazila jsem na levné letenky”. 😄

Nejnovější články na blogu