Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neobydlených bytů je osm set tisíc. Kvůli hrozbě neplatičů pronájmy nelákají

V České republice se podle posledního sčítání nachází 860 000 neobydlených bytů, ukázala analýza ministerstva pro místní rozvoj. To vycházelo z dat posledního sčítání lidu. V porovnání se situaci na českém trhu před třiceti lety je jich dvojnásobek. Podle metodiky sčítání je za dlouhodobě neobydlený byt považován takový byt, ve kterém žádná osoba není hlášena k trvalému nebo dlouhodobému pobytu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podle expertního odhadu ministerstva je dlouhodobě neobydleno přibližně 577 000 bytů. Přes sedmdesát procent z nich se však nachází v rodinných domech. Menší část tvoří dlouhodobě neobydlené byty v bytových domech, jejichž počet ale od roku 2011 stoupl o 40 procent na současných přibližně 200 000.

Počet neplatičů nájmu roste. Zdarma bydlí i roky, majitelé peníze neuvidí

Velkou část neobydlených bytů tvoří takzvaně přechodně neobydlené byty. V takovém místě není nikdo přihlášen k trvalému pobytu, ale byt se využívá jen k přechodnému bydlení.

Důvodů, proč Česko eviduje tak razantní nárůst neobydlených bytů, je více. Jedním z nich může být i daňový systém, který nenutí majitele byt pronajímat kvůli pokrytí nákladů, které s bytem mají. „Máme nejnižší zdanění nemovitostí v EU a mít prázdný byt znamená mít i nízké náklady,“ říká Jakub Komárek, ekonom a analytik PAQ Research. Daňový systém také nijak nepamatuje na investiční byty. „Byty jsou tak vhodným způsobem jak uložit peníze. Nemovitosti tak ztrácejí svou původní funkci k bydlení a stávají se především investiční komoditou,“ dodává Jakub Komárek.

Případný pronájem navíc majitelům může způsobit spíše problémy, pokud natrefí na nesolidního nájemníka. „Obava z dlouhého vystěhovávání problémového nájemníka, který například nehradí nájemné, může být skutečně u mnohých pronajímatelů tím hlavním důvodem, proč byt raději nechají prázdný,“ říká sociolog Martin Lux ze Sociologického ústavu AV ČR. Tím spíše, když navíc jde o investiční byt.

„Výnos z rostoucích cen bytů může řádově převýšit jakýkoli výnos z pronájmu, a tak majitelé mohou volit cestu prázdných bytů, které pak mohou jednodušeji přeprodat bez nutnosti řešit ukončování nájemního vztahu s nájemníky,“ dodává Komárek.

Hrozba neplatičů

Hrozba neplatiče a třeba i zdemolovaného bytu v kombinaci s nízkými náklady při neobydlení bytu je tak pro mnoho majitelů výhodnější byt zkrátka nechat prázdný. S tím by však mohlo pomoci posílení práv majitelů nemovitostí. „Rychlejší exekuce v případě oprávněné výpovědi by mohly pomoci ke snížení počtu prázdných bytů,“ říká Lux.

Neplatič dluží pražskému SVJ statisíce korun. Využívá děr v legislativě

Zhruba 275 000 bytů se také využívá pouze přechodně. Buď v takovém bytě bydlí někdo, kdo má ale trvalý pobyt hlášený na jiné adrese, nebo je byt využíván k jiným účelům. Například ke krátkodobým pronájmům, pro přespávání v případě pracovních povinností v jiném městě a podobně.

Část bytů je také v nevyhovujícím technickém stavu. „Špatný technický stav může spočívat i ve vlhkosti, plísni, nedostatečném odvětrání a tak dále,“ doplňuje Martin Lux. Ministerstvo pro místní rozvoj proto zajistilo z evropských zdrojů přes osm miliard korun, které bude možné využít i na rekonstrukce.

Volání po vyšším zdanění

Do určité míry však jde o trend, který je patrný i v zahraničí. „Skutečnost, že v každém okamžiku je jisté procento celkového bytového fondu v dané zemí prázdné, se dá dlouhodobě pozorovat i v jiných zemích. Jde o logický důsledek jisté nelikvidnosti tohoto trhu, tedy toho, že změna majitele, uživatele nebo parametrů bytu někdy trvá poměrně dlouhou dobu,“ myslí si Michal Skořepa, ekonom České spořitelny.

Česká republika má podle něj tento podíl vyšší i z důvodu vlekoucích se restitučních sporů a jen postupně se zdokonalující legislativy a judikatury v oblasti dědického řízení a pronájmu. „Proto bych očekával, že do budoucna bude tento problém slábnout,“ dodává.

Nájem neplatí promile lidí, ale dostat je z bytu trvá rok, dva, říká Kubáček

Jako motivace ke snížení počtu neobydlených bytů může v budoucnu sloužit i vyšší zdanění prázdných bytů. „My se dlouhodobě přikláníme k tomu, aby prázdné nebo jen přechodně užívané byty byly výrazně více daněny prostřednictvím daně z nemovitosti než byty dlouhodobě obývané. Už proto, že počet neobydlených bytů v čase, tedy mezi jednotlivými censy, poměrně prudce narůstá, takže na jedné straně se prudce snižuje finanční dostupnost bydlení a na straně druhé roste počet prázdných bytů – to přece není vůbec žádoucí vývoj,“ říká Lux.

Ačkoli ale neobydlené byty jednoznačně zhoršují dostupnost bydlení v Česku, ani jejich plné obsazení by současnou situaci nevyřešilo. „Pro řešení krize bydlení je nutná komplexní vládní politika v oblasti bydlení. Řešení by mělo zahrnovat reformu daňových nástrojů, podporu a rozvoj obecního bydlení a vhodnou regulační politiku pro krátkodobé pronájmy v turistických oblastech,“ uzavírá Jakub Komárek.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v sobotu začalo instalovat značky se zákazem předjíždění kamionů...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...