Hlavní obsah

Británie tápe. Přijde Premier League o svou výjimečnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Brexit komplikuje přestupy mladých hráčů, prvenství Premier League ale neohrožuje.

SERIÁL. Od brexitu v roce 2019 se v čele britské vlády vystřídalo už pět premiérů a z Ostrovů pravidelně přicházejí zprávy o ekonomických potížích nejrůznějšího druhu. Ovlivní britské tápání i Premier League?

Článek

Přesune se centrum světového fotbalu pryč z Anglie kvůli dlouhodobým dopadům brexitu?

Na tuto otázku odpovídali v seriálu Seznam Zpráv trenér české fotbalové reprezentace Ivan Hašek, člen Ekonomické rady vlády Petr Zahradník, trenér jemenského národního týmu Miroslav Soukup a fotbalový reportér a tvůrce podcastu Nosiči vody Luděk Mádl.

O tom, že je anglická Premier League nejlepší fotbalovou soutěží světa, asi nikdo nepochybuje. Hrají v ní ty největší hvězdy a anglické kluby v posledních letech triumfují i v Lize mistrů. Na tamní fotbalovou tradici i historii poukazují novinář Luděk Mádl i trenér Miroslav Soukup: „Anglie má tak dlouhou historii a silnou pozici ve světovém fotbale, že mne nenapadá, která země by jí mohla z této pozice sesadit,“ připomíná Soukup.

Budoucnost fotbalu – porota Seznam Zpráv

Kdo pro vás předpovídá budoucnost světového fotbalu:

  • Ivan Hašek, nový trenér české reprezentace
  • Petr Zahradník, ekonom z Národní ekonomické rady vlády
  • Miroslav Soukup, trenér jemenského národního týmu
  • Luděk Mádl, dlouholetý fotbalový reportér a tvůrce podcastu Nosiči vody

„Masivní tradice anglického fotbalu je zárukou toho, že i když se třeba dočasně upře hlavní zájem někam jinam, v Anglii se fotbal určitě nepropadne tak hluboko, aby se zase časem nevrátil na úplné výsluní,“ myslí si Mádl, dlouholetý fanoušek londýnského Arsenalu.

Trenér českého národního týmu Ivan Hašek připouští jen možnost, že by se mohl vývoj v Anglii poněkud zpomalit: „Je možné, že se nějaké množství hráčů přesune do arabských zemí, především do Saúdské Arábie, která je jedním z nejbohatších států na světě. Fotbal ale dál půjde svojí cestou, sledovanost (v Anglii) neklesá,“ nevěští žádný velký propad.

Ekonom a také fotbalový fanoušek Petr Zahradník v dopadech brexitu pro Premier League velké nebezpečí nevidí: „Prozatím se ukazuje, že zpřísnění pohybu osob po brexitu se fotbalu netýká. Jak to bude dlouhodobě, těžko předjímat (soudě však podle národnostního složení nynější britské vlády, těžko si představovat nějakou robustní represi vůči migrantům),“ říká s odkazem na jednu z hlavních motivací stoupenců brexitu, jíž bylo omezení migrace, a to i té legální.

Seriál o budoucnosti světového fotbalu

V minulých dílech jsme se expertů ptali na dopady Green Dealu a udržitelnost financování světového fotbalu:

Problém by podle něj neměl nastat ani s financováním: „Primárně brexit nijak zásadně neoslabil pozici těch, kteří anglický fotbal financují (navzdory odlivu investorů a scvrknutí londýnské City). Klíčovým hvězdám typu De Bruyne, Haaland také nikdo s pracovním povolením problém nedělá. Vůči Evropě naopak začíná období hojení vzájemných jizev, vzniklých v emocích během vlastního brexitu. Takže na tuto otázku odpovídám poměrně jednoznačně, že v důsledku samotného brexitu ne,“ myslí si ekonom. Jinou otázkou ale podle něj je, zda Brexit povede dlouhodobě k ekonomickému oslabování Británie, případně k nějakému společenskému rozvratu: „To je jiná kapitola, ale ani zde si nejsem jist, že toto nastane,“ uzavírá.

Jisté omezení pro mladé hráče zmiňuje Luděk Mádl: „Brexit částečně oslabuje britskou ekonomiku, po fotbalové stránce má zatím vliv na to, že omezuje možnost získat pracovní povolení mladým hráčům, pro které platí, že ještě nenasbírali potřebné body v pohárových nebo reprezentačních utkáních. Přísun hvězd ale brexit neomezil a nejsou tu ani signály, že by finanční zdroje Premier League měly vysychat,“ říká. V Nosičích vody bude tak i nadále Premier League válcovat ostatní soutěže, ať už jde o Bundesligu nebo italskou Sérii A.

Příště: Vydrží saúdskoarabský fotbalový boom?

Doporučované