Bezpečněji v Jeseníkách. Mobilní aplikace podrobně varuje před lavinami

  7:40
Aktuální lavinovou předpověď v Jeseníkách nabízí turistům nově mobilní aplikace Záchranka, prostřednictvím které jen loni žádalo v moravskoslezském regionu o pomoc v tísni 2 121 lidí. Mezi nimi i turisté, kterým pomohla Horská služba Jeseníky.

Horská služba v Jeseníkách pravidelně zjišťuje míru nebezpečí pádů lavin, jejich informace nově podrobně přenáší mobilní aplikace Záchranka. | foto: Horská služba

Zatímco dosud Záchranka zobrazovala nebezpečí lavin jen číselnou stupnicí 1 až 5, teď je značně podrobnější.

V Jeseníkách v posledních dnech upozorňovala na druhý stupeň lavinového nebezpečí formou mezinárodně uznávaného piktogramu, pod nímž další obrázek avizuje sněhové nebezpečí. „Součástí informací je nově i komentář a doporučení horské služby,“ sdělila mluvčí společnosti Záchranka Maria Brindzáková.

Aplikace Záchranka

Novou funkci vyvinuli programátoři ve spolupráci s českou a slovenskou horskou službou, jejichž informace do aplikace překlápí, stejně jako data horské služby Rakouska.

Lavinový modul oceňuje i horská služba v Jeseníkách, byť je tam lavin méně než v Tatrách nebo Alpách. „Naposledy tu spadla lavina ve Velkém kotli v prosinci, minulou sezonu se neutrhla žádná,“ uvedl lavinový preventista HS Jeseníky Jiří Hejtmánek.

V lednu 2021 se podle statistik Horské služby Jeseníky utrhly laviny dvě, a to v Jelením žlebu a Velkém kotli. V kotli jednoho člověka usmrtila.

Po pádu laviny v Jeseníkách zemřel skialpinista

„V místech, kde u nás padají laviny, nevede žádná turistická trasa a lavinová pole neprotínají ani trasy pro skialpinisty. Když se budou lidé pohybovat po značených cestách, lavinu nepotkají,“ upozornil Hejtmánek.

Pokud by však v nepříznivém počasí ztratili orientaci a sešli z vyznačených cest, pak je pro ně každá informace o terénu, ve kterém se pohybují, důležitá.

Stejně tak v krizových situacích lidé ocení možnost kontaktovat horskou službu přes aplikaci Záchranka, která ve chvíli vytočení hovoru dispečerům přesně lokalizuje místo volání. „V husté mlze či chumelenici může rychlá lokace podchlazeného nebo zraněného hrát klíčovou roli,“ dodává Brindzáková ze společnosti Záchranka.