Hlavní obsah

Mladá Češka chce do půl roku sama přejít Jižní Ameriku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Pacifiku k Atlantiku. Pouť napříč Jižní Amerikou, dlouhou přes 3500 kilometrů, si pro sebe přichystala 24letá Češka Nicolette Havlová. Vyrazí už v pondělí, a to zcela sama, na cestě stráví odhadem až šest měsíců. Pro havířovskou rodačku nejde o první takové putování, před třemi lety došla pěšky z Česka až do Istanbulu. Tenkrát svou cestou podpořila českou komunitu v rumunském Banátu, nyní chce finančně pomoci krajanům v argentinské provincii Chaco.

Foto: archiv Nicolette Havlové

Z první cesty si Nicolette Havlová přivezla fenku Svili, která se k ní připojila na bulharském smetišti.

Článek

Češku čekají tentokrát o něco náročnější podmínky, vyrazí totiž přes chilskou poušť Atacama, pětitisícové Andy do Argentiny, Paraguaye a skončí na brazilském pobřeží.

„V Argentině navštívím českou komunitu v městečku Presidencia Roque Sáenz Peña, ve které roku 1948 pobývali po dobu tří měsíců legendární cestovatelé Zikmund a Hanzelka a psali zde svou knihu. V Paraguayi se pak těším na vodopády Monday a v Brazílii na světoznámé vodopády Iguaçu. Co země, to jedna velká výzva,“ konstatuje cestovatelka.

Novinkám přiznala, že má samozřejmě z cesty i obavy. „Jedinou zkušenost s Jižní Amerikou mám, když mi bylo devět let. Snažím se ale své obavy držet na uzdě. Držím se přesvědčení, že v životě nakonec vše dopadne tak, jak má,“ líčila Nicolette.

Došel pěšky z Olomouce do Íránu. Lidé ho měli za blázna

Podcasty a pořady

Nejvíce se mladá cestovatelka obává jazykové bariéry, a to jak kvůli portugalštině, tak španělštině. „Když mě přítel, který španělštinu ovládá, nedávno zkoušel, zapamatovala jsem si z toho všeho jedinou větu: ‚¿Puedo pagar por el pájaro amarillo?‘ tedy ‚Mohu zaplatit za žlutého ptáka?‘ Tak pevně věřím, že se ta věta nějak využije, jinak to bude nešťastné,“ glosuje se Havlová.

Sbírka pro českou komunitu

Cestovatelka už na platformě Donio spustila dobročinnou sbírku s názvem 3500 km pěšky Jižní Amerikou pro českou komunitu v Argentině. Ráda by vybrala peníze na renovaci historického československého muzea v argentinské provincii Chaco.

Foto: archiv Nicolette Havlové

Odlet do Buenos Aires

Foto: archiv Nicolette Havlové

Havlová půjde s batohem vážícím kolem 8,5 kilogramu.

Poskytnuté finanční dary mají pomoci upevnit kořeny české komunity v jihoamerické pampě. „Členové české komunity se scházejí ke společnému vaření českých pokrmů, vyšívání, oslavování významných svátků či promítání československé kinematografie. Mají mimo jiné i taneční soubor Moravanka, a dokonce v oblasti trvale působí učitelé češtiny z Česka,“ upozornila cestovatelka.

Podle jednoho z učitelů Petra Táborského mají dějiny tamních osadníků z Moravy a Čech více než stoletou historii. „Vedle tvrdé práce na bavlněných polích vytvořili již v roce 1917 na popud samotného T.G. Masaryka krajanskou komunitu. Ta získala brzy své vlastní sídlo a stala se místem, kde se krajané scházeli. Kromě různých kulturních akcí bylo hlavní udržovat lidové zvyky a tradice a nezapomenout na své kořeny,“ vysvětlil Táborský.

Poctivě trénovala

Než se Havlová setká s krajany, bude muset urazit pořádný kus cesty. Na putování se proto připravuje už déle než rok, intenzivně pak poslední čtyři měsíce. Pro jistotu prošla zdravotnickým kurzem, který učí lidi nejen první pomoci ve ztížených podmínkách divočiny, a získala certifikaci Národní horský průvodce.

Foto: archiv Nicolette Havlové

Členové české komunity v Argentině

Zkušebně si také vylezla na gruzínskou pětitisícovku Kazbek, aby okusila vliv nadmořské výšky na své tělo. V neposlední řadě absolvovala i kurz sebeobrany, nicméně doufá, že této nově nabyté schopnosti nebude muset na cestě využít.

Pokud se Havlové podaří putování během několika měsíců úspěšně završit, přiblíží se tím i jednomu cestovatelskému cíli, kterým je ujít alespoň tisíc kilometrů na každém kontinentu. Po návratu se chce Češka věnovat přednáškám, možná i psaní další knihy. Ta první, nazvaná Pouť k branám Orientu, jí vyšla loni v březnu.

České svatby jí přišly nudné, a tak se vdávala v peruánské džungli

Slepá mapa

Reklama

Výběr článků

Načítám