Galerie EPO1 jak katedrála, dostavba MŠ v Jaroměři a ve Vítězné slaví vítězství. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Vydáme se do Trutnova, kde mají nový, výjimečný a úžasný prostor pro umění. Architekt Michal Ježek se svým týmem strávil 5 let přestavbou bývalé trutnovské elektrárny na galerii EPO1. Myšlenka se zrodila v hlavách manželů Renaty a Rudolfa Kasperových. A tento jedinečný projekt se stal také Stavbou roku, nejenom v krajské, ale i celostátní soutěži.

„Když jsme tam vstoupili, viděli jsme nánosy a zub času, který tomu ubral, ale přesto jsme cítili obrovský potenciál, který ten prostor má," říká Ing. arch. Michal Ježek. „Vize se architektům otvírá na papíře. Prázdný list papíru může být problém, ale také výzva. Je krásné, že člověk může s něčím začít. Vtiskli jsme prostoru barevný výtvarný jazyk. Aby architektura vynikla, ale zároveň se upozadila a stala se důstojným pozadím pro umění."

Čtěte také

Město Jaroměř na Náchodsku chystá dostavbu Mateřské školy Na Zavadilce. Projekt za zhruba 60 miliónů korun je připravený a zahrnuje například výstavbu centrálního pavilónu se šatnami.

„Máme na odboru výstavby zažádáno o stavební povolení. Takže já předpokládám, že bychom mohli na jaře začít stavbu realizovat. Nám to přinese zkapacitnění zhruba o 50 míst. V září loňského roku jsme asi 43 dětí, jejichž rodiče žádali o místo v mateřské škole, museli odmítnout,“ říká starosta Jaroměře na Náchodsku Jan Borůvka z hnutí ANO.

Čtěte také

Ve Vítězné na Trutnovsku začala ordinovat nová zubařka. Získat zubního lékaře se přitom často nedaří nejen v menších obcích, ale ani ve městech, která mohou nabídnout třeba i byty nebo jiné nadstandardní odměny. Přímo ve Vítězné zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Aktuální kapacity jsou naplněné, zatím dokáže nová ordinace pokrýt poptávku zhruba tří set lidí. Ti se hlásili prostřednictvím obce a obec pochopitelně dala přednost místním, takže další místa zatím nejsou.

Podle starosty Petra Hrubého z Liberálně-ekologické strany se to ale do budoucna změní, protože zatím počítá zubařka s tím, že bude ordinovat dva až tři dny v týdnu. Později, až jí trochu odroste malý potomek, přibydou i další dny a tím pádem i další kapacity. Pak by se mělo dostat i na další lidi z okolí.

autor: baj
Spustit audio

Související