Hlavní obsah
Internet a technologie

Jak s Ulož.to odešel kromě nelegálního obsahu i kus legálního internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Sobotka / DALL·E

Abstraktní ilustrace k článku, generovaná pomocí nástroje DALL·E od společnosti OpenAI

Úvaha o tom, jak s Ulož.to zanikla část internetového dědictví a jak svitla naděje na obnovu této online služby kvůli chybné interpretaci send.uloz.to.

Článek

10.ledna 2024 vydal redaktor Živě.cz Petr Urban na základě tipu od anonymního čtenáře/čtenářky článek s poměrně pompézním nadpisem „Ulož.to vstává z mrtvých. Vrací se k anonymnímu sdílení souborů se službou Send“. O několik hodin později byl ale po nečekaně rychlém vývoji nadpis pozměněn na aktuální verzi Ulož.to vstalo z mrtvých. Službu pro anonymní sdílení souborů ale rychle zařízlo.

Opravdu v těchto pár hodinách svitla naděje na lepší časy v legislativně zařízlém světě masového online sdílení souborů? Co Ulož.to znamenalo pro internetovou komunitu?

Divoký západ českého internetu

Ulož.to rozhodně patří mezi jedny z nejznámějších webových služeb v ČR.

Přestože se mi podařilo najít studii pouze z roku 2019, z nyní již nefunkčního serveru filmydokapsy.cz, která je dále citována v jiném článku od severu živě.cz, (studie z filmydokapsy.cz je pro zájemce archivovaná ve službě Waybackmachine) je patrné, že se minimálně jednalo o jeden z nejpopulárnějších pirátských webů v ČR. Tomu nasvědčuje i nejeden ze soudních sporů, který s Ulož.to proběhl ve věcech internetového pirátství.

Pirátský obsah na ulož.to bych zde dále nerad podrobněji rozebíral.

Důležitou informací pro pochopení zbytku mé úvahy je, že Ulož.to bylo nuceno zavedením DSA (Digital Services Act) změnit svůj obchodní model a stát se z veřejného repozitáře souborů službou podobnou spíše cloudovým úložištím jako je např. Google Drive, Dropbox, OneDrive nebo MEGA.

Toto ve svých článcích popisuje např. uživatel Cinefil zde na Senzam Médiu nebo server Seznam Zprávy.

Ulož.to ale zdaleka nebylo pouze pirátským „doupětem“.

Od svého spuštění, které je dle Wikipedie datováno na 5. květen 2007, nasbíralo mnoho legitimního multimediálního obsahu.

Například kapela Midi Lidi a její členové na Ulož.to publikovali značnou část své tvorby, včetně mnohé, která již dnes, po změně fungování Ulož.to, není nikde jinde veřejně k dispozici.

Ulož.to bylo dále např. zdrojem mnoha podomácku vytvořených radioamatérských dokumentů a „učebnic“ nebo mnoha autory již zapomenutých freeware projektů, pro které by se v tomto kontextu hodil spíš již výraz abandonware.

A toto jsou pouze věci, které mě při psaní článku napadly. Určitě by se toho našlo daleko více.

Toto vše je nyní v drtivé většině případů ztraceno.

Takový český archive.org

Světlá strana ulož.to, kterou jsem se pokusil popsat v minulém odstavci této úvahy, by se myslím z trochou nadsázky dala v kontextu jejího využití připodobnit k Internet Archive, což je renomovaná Americká nezisková organizace, jejíž činnost lze shrnout jako archivaci a prezervaci internetového obsahu a multimédií.

Jejím nejznámějším projektem je Wayback Machine, díky němuž můžete volně procházet starší verze archivovaných webových stránek. Sám jsem jej při rešerši pro tento článek využíval.

Existuje k němu dokonce i česká paralela, i když zdaleka ne tolik obsáhlá, a to sice webarchiv.cz, který spadá pod Národní památkový ústav.

Internet Archive ale disponuje, jak jsem již naznačil, i spoustu multimédií, a to například kolekce v prohlížeči hratelných arkádových videoher nebo e-knih a dalších textů.

Za archivací médií v Internet Archivu nestojí pouze jeho zaměstnanci ale i jeho uživatelé.

To je myslím velice podstatné, a to zejména kvůli pestrosti témat, kterých je na internetu skutečně nepřeberné množství.

Myslím, že české internetové prostředí by si zasloužilo podobnou formu archivace, a to zejména pro účely prezervace a badatelství budoucích generací.

Samozřejmě ale musí jít o jinou formou než o službu či vícero služeb fungujících na principu tzv. upload serveru, kterým bylo např. právě Ulož.to.

To proč je prezervace multimédií důležitá ilustruje výborně ve svém videu (zejména v jeho druhé polovině) z Britské knihovny (The British Library) YouTuber Tom Scott.

Planá naděje v nový začátek

Tímto se dostáváme zpátky k článku Živě.cz zmíněnému v samém úvodu této úvahy.

Jelikož jej zde nechci pouze přepsat vlastními slovy, doporučuji Vám přečíst si nejprve jeho aktuální verzi vč. později přidaného dodatku.

V podstatě se stalo to, že si redaktor Živě.cz vyložil doposud nepříliš známou instanci open source projektu send, kterou ulož.to údajně hostovalo již několik let, jako dílčí část pokusu o navrácení se k veřejnému hostování souborů.

To jak by tato služba určená pro soukromé sdílení souborů mohla fungovat veřejně, jsem se pokusil ilustrovat ve svém vláknu na sociální síti ThreadsMastodonu.

Tento přechod k modelu postavenému na end-to-end šifrování by navíc v mnohém připomínal úspěšný postup Kima Dotcoma, kdy po zadržení serverů Megauploadu spustil plně enkryptované cloudové úložiště Mega, které je stejně jako jeho kultovně známý předchůdce Megaupload hojně užíváno k šíření pirátského obsahu i dnes.

Ulož.to s reakcí na článek živě.cz dlouho neotálelo a službu send.uloz.to zrušilo.

Zřejmě se obávalo přílišného zájmu veřejnosti o tuto doposud „podpultovou“ službu, která by mohla být při masovém užívání kvůli jejímu pokročilému šifrování a štědrým limitům velmi náročná na serverové prostředky při prakticky nulovou možnosti zpeněžení.

Adresa send.uloz.to, nyní uživatele přesměrovává na upload.nolog.cz, na které naleznou jinou instanci projektu send, kterou ale hostuje český kolektiv NoLog, a to bohužel s výrazně méně štědrými limity, než měl zrušený send.uloz.to, což je ale běžné i u jiných z mnoha dostupných instancí projektu send.

Závěrem

Lze tedy říci, že s koncem Ulož.to odešla, kromě množství pirátského obsahu, také velká část legitimního českého internetu.

Jak moc je tato ztráta velká lze ale jen těžko určit, nicméně se dá očekávat, že nějaká náhrada za Ulož.to ať už v jeho legální formě, tak i v té nelegální (u té se to myslím v určité míře již děje) se dříve nebo později objeví.

Škoda jen těch zmiňovaných zdrojů, které jsou již v mnohých případech navždy pryč.

Zdroj: Zdroje, ze kterých jsem čerpal, jsou odkázané přímo v textu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám