Jak namíchat sanační omítku

Sanační omítka je jednou z metod sanace vlhkého zdiva. Díky jejím vlastnostem ji lze aplikovat na vlhký podklad – díky své prodyšnosti dobře propustí vodní páry a odvede tak přebytečnou vlhkost pryč. Aby však omítka dobře plnila svoji funkci, musíte postupovat dle návodu výrobce. Proto se v tomto článku zaměříme na to, jak namíchat sanační omítku s požadovanými vlastnostmi.

Co je to sanační omítka

Sanační omítka je speciální druh omítky, která musí splňovat celou řadu vlastností. Sanační omítka musí být vodoodpudivá a prodyšná pro vodní páry, což znamená, že nesmí vlhkost uzavírat ve zdivu, ale účinně ji odvádět ve formě vodní páry do prostoru. Používá se na proto vlhké zdivo, k odvádění vlhkostí z vnitřku zdiva. Vyznačuje se nízkou nasákavostí, vysokou paropropustností a porézností. Zároveň zabraňuje rozpuštěným solím z vlhkého zdiva vytvářet na povrchu nevzhledné mapy. Pro sanační omítku používejte hydraulický materiál jako je portlandský cement nebo hydraulické vápno. Pro zvýšení pórovitosti omítky se do směsi dále přidává lehčené plnivo, například pemza nebo perlit a další nezbytné přísady, upravující zpracovatelnost omítky, přilnavost a napěňující složky.

Hotové omítkové směsi

Potřebujete-li provést sanační omítku, tak nejjednodušším a nejrychlejším způsobem je použití hotové omítkové směsi, která již obsahuje kompletní složení a zajišťuje spolehlivý výsledek. Vlastnosti sanačních omítek určuje směrnice WTA 2-9-04, která je přesně specifikuje. Samozřejmě lze sanační omítku namíchat z jednotlivých komponent přímo na stavbě, tato směs se ale dle směrnice WTA 2-9-04 za sanační omítky nepokládá.  

Co potřebujete pro namíchání sanační omítky

Můžete si zvolit dvě možnosti:

  • Sanační suché omítkové směsi
  • Sanační přísady

Sanační omítkové směsi jsou už hotové namíchané kompletní omítky, do kterých přidáte jen vodu a rozmícháte elektrickým míchadlem.  Sanační přísady, jak už sám název napovídá, jsou většinou kapalné případně i práškové přípravky, které se přidávají do běžných omítkových směsí, ať už hotových koupených omítkových směsí nebo namíchaných na stavbě. Jedná se v podstatě o koncentráty, obsahující směs provzdušňujících, hydrofobizačních a zpevňujících přísad, určených pro snadnou přípravu sanační malty. Varianta vlastního namíchání sanační omítky se speciálními přísadami pro sanační maltu je bezesporu ekonomicky výhodnější než nákup hotových směsí pro sanační omítky, ovšem je zapotřebí dodržet předepsaný postup přípravy.


Nahození omítky - nezávazná poptávka

  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Omítky - IN
Jaké omítky potřebujete udělat?

Detail poptávky

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů

Jak namíchat sanační omítku

Příprava sanační omítky z hotových směsí není náročná. Dle návodu obvykle postačí smíchání s vodou v daném poměru. Směs důkladně promíchejte, doporučuje se míchat po dobu 5 až 7 minut, dokud se omítka nestane plastickou.

Sanační přísady do omítky

Pokud použijete pro přípravu sanační omítky sanační přísady, potom je vždy nutné postupovat dle návodu té které konkrétní přísady. Dávkování je určeno dle obsahu a účinnosti aktivní látky v přísadě. Počítá se buďto v procentech na hmotnost pojiva – například cementu nebo v jednotkách litrů na pytel cementu. Pojivem vhodným pro kombinaci se sanační omítkou je nejčastěji cement nebo i hydraulické vápno. Většina těchto přísad ale vápno ve směsi nahrazuje, přidává se tedy už jen písek, cement a voda.Některé přísady mají ztekucovací účinek, takže zčásti nahrazují ve směsi vodu.

Doba míchání sanační omítky

U všech směsí je vždy velmi důležitá doba míchání, která by měla být zhruba 15 až 20 minut, aby došlo k aktivaci a „našlehání“ provzdušňovacích složek. Během míchání se totiž vytváří ve směsi množství velmi jemných vzduchových bublinek, které zajišťují dobrou zpracovatelnost a zároveň díky tomu malta nabývá na svém objemu až o cca 30 %. Se zvětšením objemu počítejte už při dávkování do míchačky, aby vás nezaskočilo, že vám směs vyteče míchačky.

Kalkulace ceny omítek

TIP: Víte, kolik stojí sanační omítka. Cenu si můžete spočítat v on-line kalkulačce.

Jak namíchat sanační omítku - elektrické míchadlo
Sanační omítka se míchá například elektrickým míchadlem, a to po dobu 15 – 20 minut.
Jak namíchat sanační omítku
Sanační omítku lze míchat i v bubnové míchačce. Při míchání sanační omítky směs nabývá na objemu až o 30 %. Počítejte s tím při dávkování směsi do míchačky.

Vlastnosti sanační omítky

Správně namíchaná sanační omítka musí být vysoce porézní, odlehčená a dobře přilnavá k jakémukoliv povrchu, ať už se jedná o savý cihelný podklad nebo méně savý podklad z betonu či kamene. Sanační omítka nemá tendenci se smršťovat při vysychání, lze ji nanášet i ve větší vrstvě. Po ztvrdnutí je sanační omítka velmi dobře prodyšná pro vodní páru a umožňuje tak vysychání zdiva, aniž by docházelo k vlhnutí omítky. Sanační omítky jsou jednou z osvědčených a účinných metod sanace vlhkého zdiva.

Pozor ovšem – sanační omítka vás nezbaví příčiny vlhkého zdiva. Pokud vám vzlíná od základu domu vlhkost do zdiva, začněte nejprve s podřezáním zdiva či s injektáží zdiva (dle posouzení odborníka) a teprve potom aplikujte sanační omítku.

Tip: Chystáte se nahazovat omítky? Na konci článku najdete formulář pro porovnání nabídek firem ve vašem okolí. Zdarma a bez práce si tak najdete tu nejvýhodnější.

Podklad pro nanesení sanační omítky
Nyní máte namíchanou sanační omítku a čeká vás nahození omítky na připravenou stěnu. Jak má vypadat připravený podklad a jak nahodit omítku se dočtete v dalším článku.

Jak postupovat dále

Jakmile máte namíchanou sanační omítku, můžete ji aplikovat na připravený podklad. Jak má vypadat správně připravený podklad a jak nahodit omítku se dočtete v tomto článku.

Nezávazná poptávka - nahození omítek


  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Omítky
Jaké omítky potřebujete udělat?

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů