Zápach ze septiku? Poradíme vám, jak se ho zbavit

Všichni se jistě shodneme na tom, že zapáchající septik nebo jímka opravdu není nic příjemného. Bohužel většinou zápach neobtěžuje jen vás, ale také přilehlé sousední objekty, a tak se krom nepříjemného závanu ještě potýkáte s naštvanými sousedy. Ostatně není se čemu divit. Za zápachem totiž často stojí nedostatečná péče a údržba, kterou lze snadno zlepšit a tím pádem i eliminovat riziko zapáchajícího septiku. Jak ale postupovat v případě, že je již na preventivní opatření příliš pozdě?

Zjistěte příčinu zapáchajícího septiku

V prvním kroku zjistěte, co způsobuje zápach ze septiku. Jestliže cítíte zápach při spláchnutí toalety přímo v domě, tak je možné, že viníkem nakonec ani nebude samotný septik. Původem nevábného ovzduší může být také samotné potrubí. Jestliže je ale potrubí v pořádku, tak už nezbývá jiná možnost než hledat příčinu přímo v septiku.

Specifický zápach septiku, který je pro něj charakteristický, se podobá zápachu zkažených vajec. Jedná se totiž o septické plyny, které jsou druhotným produktem anaerobního rozkladu, který při správném fungování v septiku probíhá. Mezi septické plyny patří hlavně oxid uhličitý, metan a sirovodík, na který je právě náš nos docela citlivý. Často se ale také stává, že tento typický septický zápach je přeražen zápachem odpadních vod.

V tuto chvíli je poté pravděpodobné, že se septikem se něco děje a jeho funkce je nějakým způsobem narušena. Nejčastějšími důvody bývá malé množství bakterií, které zajišťují rozklad, anebo naplnění a následné přetékání septiku. Ať už je příčina jakákoli, tak je třeba co nejdříve najít řešení, a to v zájmu vašeho nosu a mezisousedských vztahů.

Zápach ze septiku – najděte správné řešení

Větší část roku majitele septiků problém nepříjemného zápachu netrápí. Tato záležitost je totiž dost typická hlavně pro letní měsíce, kdy se vlivem měnícího se počasí a teplot, mění také rozkládací biologické procesy v prostorech septiku. V období vysokých teplot a sucha může dojít k nadměrnému úhynu bakterií. Zbylé bakterie poté nestíhají zpracovat odpadní vodu, která pravidelně nebo nárazové přichází do septiku. Tímto způsobem dojde k hromadění této odpadní hmoty, a tedy i ke zmiňovanému zápachu.


Nezávazná poptávka

  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Obecná poptávka - IN3

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů

Oživte kolonie bakterií

Jednoduchým a velmi účinným řešením je dodat bakterie do septiku umělou cestou. To znamená, že do septiku nasadíte nové bakterie a poté je správným způsobem pravidelně krmíte, aby opět došlo k nastavení jisté bakteriální rovnováze a čisticí procesy fungovaly tak, jak mají. Tyto bakterie do septiku lze zakoupit v každé lépe vybavené drogerii nebo v hobby marketech. Na balení máte také návod, jak přesně postupovat. Jestliže dodržíte všechny kroky a budete vytrvalí, tak je šance na úspěch velmi vysoká a zápachu se co nevidět zbavíte.

Zajistěte vývoz septiku

Je pravda, že čas od času se zkrátka vývozu septiku nebo jímky (žumpy) vyhnout nelze. Hlavně v případě chat a chalup počítejte s tím, že po pár návštěvách s celou rodinou a kamarády je možné, že k zaplnění dojde docela rychle. Proto tento stav předvídejte a objednejte vývoz septiku s dostatečným předstihem, abyste poté neřešili problém až ve chvíli, kdy se vám budou splašky vylévat na zahradu. Může se totiž i z důvodu letních dovolených a zvýšených poptávek stát, že vám specializovaná firma oznámí, že vám septik sice vyvezou, ale nejdříve třeba za dva týdny. A je pravda, že trávit další dva týdny v zapáchajícím prostředí není nijak příjemné.

TIP: Kolik stojí vývoz žumpy?

Nesplachujte to, co nemáte

Často můžete zápachu septiku a vymírání bakterií napomoct také vy sami. V záchodech by totiž neměly končit žádné zbytky jídel, nadbytečný olej ze smažení ani hygienické potřeby jako vložky, tampony či vlhčené ubrousky. Všechny tyto věci napomáhají úhynu bakterií a následnému zápachu vlivem narušení čistících procesů.

Tip: Plánujete vlastní projekt? Na konci článku najdete formulář pro porovnání nabídek firem ve vašem okolí. Zdarma a bez práce si tak najdete tu nejvýhodnější.

Vůbec nejhorší je mastnota, která již v potrubí vytvoří lepkavou vrstvu, na které se následně zachytí zbytky jídel a jiné nerozložitelné věci, které nejenže způsobují ten nejhorší zápach, ale postupně zacpávají potrubí. Tímto způsobem pak může snadno dojít k úplnému ucpání a následnému návratu odpadní vody přímo k vám do koupelny.

Používejte šetrné čisticí prostředky

I tento docela malý krok může velmi pomoct udržení bakteriální rovnováhy uvnitř vašeho septiku a předejití vzniku nepříjemného zápachu. Čisticí prostředky na bázi chlóru totiž nevratně ničí bakterie a tím pádem opět podporují špatné fungování zařízení. V dnešní době lze vybírat z velkého množství ekologických a šetrných prostředků, které už seženete i za rozumnou cenu. Výměna obyčejného pracího prášku za ekologický a použití šetrnějších prostředků na úklid je prakticky to nejmenší, co pro svůj septik můžete udělat.

Výměna septiku za domácí čistírnu

Poslední možností, jak s problémem zapáchajícího septiku jednou pro vždy skoncovat, je výstavba domácí čistírny odpadních vod. To je ale možné pouze v případech, kdy se jedná o rodinný dům nebo velmi často využívaný rekreační objekt. Domácí ČOV totiž na rozdíl od septiku vyžaduje nejlépe nepřetržitý přísun odpadní vody, aby se měly bakterie čím živit a čisticí procesy probíhaly tak, jak mají. O výměně septiku za domácí ČOV se určitě prvně poraďte s odborníkem, protože následná údržba čistírny vyžaduje větší pozornost a více času.

Nezávazná poptávka


  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Obecná poptávka

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů