Kanadský útočník Adam Helewka ještě v dresu Cleveland Monsters v AHL.

Kanadský útočník Adam Helewka ještě v dresu Cleveland Monsters v AHL. | foto: Profimedia.cz

Třinec přivádí posilu z Finska, kádr doplní kanadský centr Helewka

  • 6
Kanadský útočník Adam Helewka se stal novou akvizicí hokejistů mistrovského Třince. Oceláři to uvedli v tiskové zprávě. Osmadvacetiletý rodák z Burnaby působil v této sezoně ve finské lize v celku SaiPa Lappeenranta. V pátek získal Třinec do ofenzívy také odchovance Davida Ciencialu z Pardubic výměnou za slovenského forvarda Richarda Pánika.

Helewka v této sezoně ve finské lize nasbíral v 34 zápasech 16 bodů za sedm branek a devět asistencí. „V Adamovi k nám přichází silový centr v dobrém hokejovém věku. Jde o důrazného hráče, který umí hrát výborně v předbrankovém prostoru, což je důležité pro blížící se play off,“ řekl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

„Na postu středního útočníka jsme chtěli posílit, na Adamovi jsme se společně s oběma trenéry shodli. Hrál sice v posledním celku finské ligy, ale byl první centr, který nastupoval proti nejlepším pětkám soupeřů a býval úspěšný, v takzvaných minizápasech vyhrával,“ podotkl Peterek.

Do Třince se vrací Cienciala, Pardubice za něj získaly Pánika

Helewku v roce 2015 draftovalo do NHL ve 4. kole na celkovém 106. místě San Jose, ale startu v elitní soutěži se útočník nedočkal. V nižší AHL má na kontě v základní části 251 zápasů a 147 bodů za 53 branek a 94 asistencí. V 21 duelech play off vstřelil čtyři góly a na dva přihrál.

Na začátku sezony 2019/20 zamířil Helewka ze Severní Ameriky do KHL do kazašského celku Barys Astana, ale po osmi zápasech se stěhoval do Švédska do Linköpingu. Další ročník začal ve slovenské extralize ve Zvolenu a dokončil jej v Clevelandu.

Odtud se vrátil do Evropy předloni a minulý ročník strávil v Innsbrucku v mezinárodní rakouské ICEHL. Tam nasbíral v 43 zápasech základní části 67 bodů za 28 gólů a 39 přihrávek. „Je skvělé, že Adam může hrát jak centra, tak i křídlo. Vysoký, důrazný hráč s dobrým viděním hry. Jsem si jistý, že pro nás bude posilou,“ uvedl trenér Třince Zdeněk Moták.

,

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice