Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Světová baletní ikona poprvé na české scéně. V Brně zatančí jen jedno vystoupení

V Národním divadle Brno vystoupí světová baletní hvězda Marianela Núňez. Primabalerína londýnského Královského baletu vystoupí v České republice poprvé. V inscenaci Balanchine zatančí se skotským kolegou Reecem Clarkem 27. ledna na scéně Janáčkova divadla. Umělecký šéf baletu Mário Radačovský bude rád, když se hvězda do Brna vrátí i v budoucnu.

Núňez je primabalerínou jedné z nejprestižnějších světových scén více než 20 let. Kromě londýnského Královského baletu vystupuje v baletním sboru opery v Covent Garden, kam nastoupila v 16 letech. Tanečnice je známá svou vypracovanou taneční technikou. Od britských kritiků byla třikrát oceněna jako tanečnice roku, naposledy cenu získala v roce 2018. „Je to až zázrak, že Marianela Núňez, která je ikonou světového tance, vystoupí s naším souborem,“ uvedl umělecký šéf baletu Mário Radačovský.

Program Balanchine je sestaven ze čtyř choreografií George Balanchina. Núněz konkrétně zatančí s Clarkem duet na hudbu z Labutího jezera Petra Iljiče Čajkovského.

„Jedinečnou příležitost vidět špičku světové baletní scény mají diváci pouze 27. ledna v Janáčkově divadle. Marianela Núňez je opěvována nejen pro dokonalou taneční techniku, ale především pro své obrovské charisma, s nímž si naprosto podmaňuje scénu,“ uvedla mluvčí Baletu Národního divadla Brno Michaela Paučo.

Brněnský baletní soubor je první, který v Česku uvedl celý večer Balanchinových choreografií. Je složen z choreografií Concerto Barocco, Episodes, Serenade a Tschaikovsky Pas de Deux. Balanchine za svůj život vytvořil přes 450 choreografií, přičemž působil nejen v baletních souborech, ale také na Broadwayi a v Hollywoodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Scillystuff, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky divadlo, balet, primabalerína, tanec, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světová baletní ikona poprvé na české scéně. V Brně zatančí jen jedno vystoupení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.