Svaz FITES udělil pět cen Trilobit, za režii, námět, scénář i hlavní roli

foto Udílení cen Českého filmového a televizního svazu (FITES) za mimořádná audiovizuální díla, 20. ledna 2024, Dolní Břežany u Prahy. Cenu poroty - Moc bezmocných za přínos občanské společnosti získala režisérka Ksenia Sacharnová (na snímku) s režisérem Kirillem Sacharnovem za dokumentární film Viktor Fajnberg. Disidentem k zbláznění.

Dolní Břežany (u Prahy) - Zástupci Českého filmového a televizního svazu FITES dnes v Dolních Břežanech udělili pět cen Trilobit Barrandien 2024. Tvůrci byli oceněni za režii, námět i hlavní roli. Osmičlenná porota pod vedením předsedy Vladimíra Justa vybírala z 83 snímků. Cenu poroty - moc bezmocných za přínos občanské společnosti FITES přiřknul Kseniji Sacharnové, Kirillu Sacharnovi a Mattu Sarneckimu. Jednu z pěti cen Trilobit Barrandien udělili režisérce Agnieszce Hollandové. Vzhledem k letošnímu statutu cen pořadatelé oproti minulým letům nevyhlašovali hlavní cenu.

Fotogalerie

Letošní cenu Trilobit Barrandien získali kromě Hollandové také tvůrci Pavel Soukup, společně Tomáš Dušička a Jonáš Karásek, Roman Vávra a herečka Simona Peková. Jedny z nejstarších filmových cen posedmatřicáté poukázaly na díla s výraznou uměleckou kvalitou a s etickým a společenským přesahem.

Hollandovou ocenili za režii filmu Hranice, ve kterém podle poroty "s hlubokou empatií nahlíží jedno z nejvážnějších témat dnešní Evropy, téma zákeřně řízené, politicky zneužívané migrace". Režisérka ve videozdravici ze zahraničí uvedla, že ocenění je pro ni zvlášť vzácné a litovala, že cenu nemůže převzít osobně.

Soukup obdržel cenu za režii snímku #annaismissing, který přibližuje dopady kyberšikany a života na sociálních sítích. Trilobit Barrandien 2024 patří také Dušičkovi za námět a scénář a Karáskovi za režii netradiční komedie Invalida. "Invalida pod silným zvětšovacím sklem černého humoru a nadsázky nabízí nekompromisní obraz naší společnosti, výkony obou protagonistů (Gregor Hološka, Zdeněk Godla) i ostatních jsou samy o sobě zralé na cenu, zde však boduje především celek příběhu," podotkla porota.

Za námět, scénář a režii filmu Případ Modrý si odnesl cenu Vávra, který zpracoval osud hokejového brankáře 40. let Bohumila Modrého. Za ztvárnění role Valérie ve filmu Přišla v noci má cenu Trilobit Barrandien 2024 také herečka Peková. "Její Valérie promyšleným střídáním teatrální exprese s okamžiky ztišení a citu pro tragikomický detail, dokáže v divácích vzbudit nejen odpor a smích, ale i pochopení a soucit se stárnoucí ženou neschopnou reflexe vlastního života a vztahů," usoudila porota.

Cenu poroty - moc bezmocných za přínos občanské společnosti FITES udělil Kseniji Sacharnové za režii a produkci a Kirillu Sacharnovi za námět, režii, kameru a střih dokumentárního filmu Viktor Fajnberg. Disidentem k zbláznění. Jde o příběh jednoho z "osmi statečných", kteří v srpnu 1968 protestovali na moskevském Rudém náměstí proti sovětské okupaci Československa, za což byl sovětským režimem léta vězněn na psychiatrické klinice. Režisérka Sacharnová porotě poděkovala za to, že v této nelehké době ocenila film natočený v ruském jazyce a ruskými tvůrci o těžkých tématech.

Další Cenu poroty - moc bezmocných FITES udělil dánskému režisérovi Mattu Sarneckimu za scénář a režii koprodukčního dokumentárního filmu Kuciak: Vražda novináře. Sarnecki se v dokumentu snaží rozplétat okolnosti vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, která v únoru 2018 otřásla nejen Slovenskem. Cenu převzala spolupracující producentka Eva Kubániová, která svého spolužáka Kuciaka označila za extrémně skromného člověka a introverta. Současnou politickou situaci na Slovensku označila za návrat do roku 2018, který ji vůbec netěší.

Cenu Vladislava Vančury za dlouhodobé nebo celoživotní dílo, jímž tvůrce přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální tvorby a mezinárodnímu věhlasu, získal filmový kameraman a dramaturg Ota Kopřiva (1948–1988). Autor obrazové složky významných filmů z období normalizace, zejména ve spolupráci s režisérem Vítem Olmerem, stál za filmy Co je vám, doktore, Jako jed nebo Bony a klid. "Jeho metoda realistického výrazu předběhla dobu minimálně o deset let, a to v domácím i evropském kontextu," uvedli vyhlašovatelé cen v laudatiu.

Kritickou cenu Citron FITES udělil Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a Výboru pro mediální záležitosti za opakovaně nekompetentní způsob volby do mediálních rad – nejnověji do Rady státního fondu kinematografie. "Což není nic proti samotným radám, ale proti stavu, kdy o odborných otázkách stále rozhodují neodborníci," podotkli vyhlašovatelé a předseda poroty Vladimír Just. Kritika je podle Justa zdravá. Citron si přišel převzít člen sněmovního výboru pro mediální záležitosti, poslanec Lubomír Brož (ANO), který cenu přebíral i loni. "Je to cena povzbuzující do další práce, předám ji kolegům," řekl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 24°C

Celá předpověď