20.01.24 Život s kočkou

Kočku lze vychovat v každém věku, vyžaduje to ale trpělivost a porozumění

Kočka není pes, proto je v případě její výchovy potřeba zvolit jiný přístup. Povaha a chování kočky je dáno odvěkým způsobem života. Jsou to od přírody samotářská zvířata a s jejich výcvikem je ideální začít už od kotěcího věku. S přibývajícími roky lze zažité zvyky jen velmi těžko  a pomalu odnaučit. Jak správně přistupovat k tréninku, abychom doma měli dobře vychovanou kočku?

Často se říká, že kočky mají vlastní hlavu a vychovat je nelze. I přes osobitou povahu si s nimi lze vytvořit pevné pouto a vychovat je k poslušnosti. Důležité je kočky nezatěžovat nesmyslnými tresty (na fyzické tresty zapomeňte). Podle kočičí psycholožky Kláry Nevečeřalové by měl být trénink hlavně o zábavě a radosti. Obecně je to velmi individuální záležitost a závisí na tom, co přesně trénujeme. Některé úkoly jsou obtížnější než jiné, od čehož se odvíjí doba, za jakou si zvíře cvik osvojí. Velmi taky záleží na naší trpělivosti a jak srozumitelně umíme zvířátku vysvětlit, co po něm chceme. „Ideální je trénovat denně po kratších časových úsecích a nejet, jak se říká, na sílu. Trénink má být hlavně o radosti, zábavě, ne o drilu a nucení. Pokud máte tzv. den “blbec“, je lepší se na to vykašlat  a trénovat jindy,“ radí Klára Nevečeřalová. 


Socializace a pozitivní podmiňování

Když si přivedete kočku domů, začněte ji socializovat co nejdříve. Seznamujte ji s různými situacemi, zvuky i lidmi. Samozřejmě zohledněte individuální povahu. U plaché kočky postupujte pomalu. Trénink by měl být založen na základě odměn a pozitivního posílení. Kočky reagují dobře na trénink založený na odměnách, proto kočku chvalte a odměňujte ji oblíbenými pamlsky. Odměňování pozitivního chování posiluje požadované vzorce chování (např. škrábání na škrabadle).

Dostatek hraček a kočičí nábytek

Kočky mají přirozenou potřebu lovit, hrát se a bavit. Poskytněte jim různé hračky, aby udržely svou mysl a tělo aktivní. Společné hry s vámi pomáhají posílit vaši vzájemnou vazbu. Při tréninku kočky je také důležité uzpůsobit byt jejím potřebám. Pokud máte doma kotě, při nákupu zvolte menší kočičí nábytek, aby zvíře například nespadlo z moc velké výšky. Nižší okraje by měl mít i kočičí záchod oproti tomu klasickému, aby se do něj kotě dobře a pohodlně dostalo. U koťat je také nutností mít dostatek hraček, které jej budou mentálně a fyzicky stimulovat. U dospělých koček je naopak lepší před zařizováním bytu s nákupem kočičího nábytku počkat, než se ukáže, zda je stromová, nebo křovinová, tj. jestli preferuje výšky nebo spíše schovávačky. Stromový typ potřebuje vysoké kočičí stromy a ideálně police a probíhačky po celém bytě. Křovinový typ zase alespoň jedno vysoké škrabadlo (min. 170 cm), aby na něj v případě ohrožení mohla vyběhnout a využít strategické převahy. U výběru nábytku vždy dbejte především na stabilitu. Vratké škrabací stromy mohou být pro kočku nebezpečné a zvířata je často ani příliš nevyužijí. Zajistěte také, abyste měli v bytě volné prostory a schovávačky například pod gaučem či postelí, kam se kočka ráda zašije, když chce mít klid. 

S láskou, trpělivostí a správným porozuměním potřebám vaší kočky můžete vytvořit pevný vztah plný radosti a harmonie. 

Foto: pexels.com