Jak si zamilovat váš domov, i když není vaším vysněným domovem?

Sociální sítě jsou plné fotek na první pohled dokonalých domovů. Na jednu stranu mohou tyto „obrázky“ přinést inspiraci a nápady, jak zlepšit náš vlastní prostor, ale na stranu druhou mohou mít i nepříznivý účinek. Možná vám kvůli všem těm dokonalým fotografiím, které denně vidíte, připadá váš domov poněkud nudný a toužíte žít v „prostorech snů“, které jsou vám předkládány jako samozřejmost.

Zůstaňte nohama na zemi

Jednou z důležitých věcí, kterou je třeba si uvědomit, je, že žádný domov není dokonalý. Když změníte svůj pohled na věc, budete schopni ocenit pozitivní stránky svého domova, místo abyste se soustředili na to, co vám váš rozpočet nebo prostor neumožňuje změnit. Pravý domov je tam, kde je srdce.

I pronajatý byt může působit jako skutečný domov

„Budu tu jen rok,“ říkáte si. Pak se ten první rok změní v další, který se přehoupne ve třetí. Bez ohledu na to, jak dlouho plánujete ve svém domově zůstat, neodkládejte upřednostňování snadných a finančně nenáročných způsobů, jak si prostor zařídit, abyste se v něm cítili jako ve svém.

Může to být tak jednoduché, jako je pověšení rodinných fotografií nebo pozvání nejbližších přátel na slavnostní večeři. Ať už jste kdekoli, vytvořte si doma pocit domova díky výzdobě, lidem a vzpomínkám, kterými ho naplníte.

Změňte, co můžete

Určete, co vám na vašem domově vadí, a pak přemýšlejte o kreativních řešeních. Vadí vám ostré stropní světlo? Přidejte stmívače. Nesnášíte podlahu? Položte na ni koberec. Vymalování je samozřejmě dalším skvělým krokem k osvěžení každé místnosti.

Budete překvapeni, jak moc může výměna úchytů na kuchyňské lince změnit dojem, který z ní máte. Někdy je nejlepší volbou „prozatímní“ řešení, které vám vydrží do doby, než budete moci danou věc změnit natrvalo.

Dvojice maluje stěnu.
zdroj: freepik.com

Zaměřte se na to, co se vám na vašem domově líbí

Místo toho, abyste se zabývali tím, co se vám nelíbí, například nevhodný půdorys nebo okna, zaměřte se na to, co se vám líbí. Malý prostor se může zdát těsný, ale uvědomte si, o kolik snadněji se uklízí. Možná byste raději měli o několik kuchyňských skříněk víc, ale těch několik, které v současnosti máte, vám zajišťuje pořádek. Na každé nevýhodě je nějaká výhoda, proto se zaměřte na přirozené vlastnosti svého domova.

Připomeňte si skutečný účel domova

Co je vlastně domov? Útočiště, bezpečný prostor, kde si můžete odpočinout, relaxovat, cítit se sami sebou a obklopit se blízkými lidmi. Pokud jste příliš zaneprázdněni nenávistí k tónu vašich dřevěných podlah nebo jste posedlí stěnou, kterou chcete zbourat, snadno na tento skutečný smysl domova zapomenete. A to je škoda.

Zdroj: bhg.com, goodhousekeeping.com, decortips.com

Autor: Martina Šťastná
Tagy: , , ,
zavřít reklamu