Na amerických dálnicích se objevují značky s údaji v kilometrech

Na amerických dálnicích se objevují značky s údaji v kilometrech

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Proč je na kalifornské dálnici 580 v Bay Area dopravní značení v kilometrech? Přecházejí Spojené státy na evropský metrický systém měření vzdálenosti? Je to příprava na budoucí změny, či se jedná o „pozůstatek“ z minulosti?

Při jízdě na východ od kalifornského velkoměsta San Francisko do vnitrozemí po dálnici Interstate 580 si pozorní řidiči mohou všimnout značky (v našich končinách bychom řekli dálkové návěsti se vzdálenostmi – pozn.), která nemá v oblasti kolem sanfranciského zálivu Bay Area obdoby: „Livermore 17 mil / 27 km a Stockton 56 mil / 90 km“, stojí na ní, uvedl server SFGate.

Proč tam je?

Použití délkové jednotky kilometr vedle typičtějších mílí na značce ilustruje složitou historii amerických měřících standardů. Kalifornský dopravní úřad Caltrans nedokáza potvrdit, zda v oblasti Bay Area (metropolitní oblast obklopující Sanfranciský a Sanpabloský záliv) existují i jiné dálniční značky, které rovněž obsahují kilometry, což naznačuje, že ta na dálnici I-580 je jednou z nejpodivnějších značek v regionu.

Kde se používá metrický systém? Pouze tři státy oficiálně metrický systém nepoužívají. Jsou jimi Myanmar, USA a Libérie.

Úřad výše zmíněnou značku instaloval na dopravní tepnu I-580 před více než 30 lety, ale příběh o tom, proč se vůbec objevila, je mnohem starší. Je poznamenán nejistými začátky a přestávkami v procesu přijetí metrického systému a dokonce je svázán s příběhem o tragickém únosu piráty v Karibiku.

Letecký pohled na dálnice v Silicon Valley v Kalifornii, jižní oblast Bay Area.
Letecký pohled na dálnice v Silicon Valley v Kalifornii, jižní oblast Bay Area. | Zdroj: spvvk / Depositphotos

Všechno mohlo být jinak…

Amerika se potýkala s udržením soudržného systému měření od doby, kdy její zakladatelé začali poprvé diskutovat o tom, jak nejlépe řídit začínající národ. Ústava USA dala Kongresu pravomoc „stanovit standard měr a vah" a koncem 18. století se v zemi začaly projevovat známky toho, že potřebuje jednotný systém. Normy, které se v jednotlivých státech lišily, způsobovaly problémy v mezistátním obchodě, a tak tehdy Thomas Jefferson (1743 – 1826, první ministr zahraničí ve vládě prezidenta George Washingtona, hlavní autor americké Deklarace nezávislosti a 3. prezident Spojených států amerických) uvažoval o přijetí celostátního metrického systému.

Reklama

Jefferson se obrátil na vědce ve Francii, aby mu v této záležitosti poradili.  Ale naneštěstí pro zastánce metrického systému zasáhli do běhu dějin piráti a zmocnili se předmětu, který mohl navždy změnit americký systém norem.

Sdružení amerických rozhlasových stanic National Public Radio uvedlo vypravování, jak se francouzský vědec Joseph Dombey v roce 1793 nalodil na loď směřující do Spojených států s předmětem, který měl v Americe zavést nový standard. Tento třípalcový měděný válec vážil přesně jeden kilogram a posloužil jako základ pro rodící se metrický systém. Když však Dombey překonával Atlantský oceán, jeho loď sešla z kurzu do Karibského moře, kde ji přepadli piráti. Dombey zemřel v zajetí a válec byl prodán v aukci jako nepotřebný.

Nejsou osamělé

Na komunikační síti Reddit se na téma neobvyklých značek s kilometry vyjádřilo několik uživatelů, kteří v Kalifornii zaznamenali i další podobné „exempláře“. Někdo tvrdil, že je spatřil „uprostřed ničeho“ zřejmě na dálnici 101 North směrem z Los Angeles do Las Vegas. Jiný uživatel ví o dalších značkách v oblasti na sever od San Franciska, Marin County. Starší uživatel dokonce tvrdil: „Když jsem byl dítě v 80. letech, každá dálniční značka v okolí měla míle a kilometry.“. Nejvtipnější komentář by ale zřejmě následující: (značky tam jsou) „pro případ, že by zde přistáli mimozemšťané, tak nebudou strašit lidi tím, že se budou ptát na cestu“.

Reklama
Reklama