Ivoš | 21.01.2024 08:20

Ta okurka už byla k nevydržení. Více než měsíc bez Spartičky ve mně vyvolával takové abstinenční příznaky, že bych snad byl schopen vyjet třeba i na přátelák s Vltavínem. Naštěstí to ale nebylo potřeba. Do programu zimní přípravy se vejborům podařilo vyjednat mnohem zvučnějšího soupeře. Na Letnou opět po půl roce zavítali hráči z Kodaně, kteří nás ve třetím předkole LM na penalty vyřadili a kdo ví, možná nám tak nastartovali tu nádhernou cestu podzimní fotbalovou Evropou. Že to nejsou žádní nýmandi, to fotbalisté z Kodaně rázně dokázali ve skupinové fázi soutěže tím, že v konkurenci Bayernu Mnichov, Manchesteru United a Galatasaray Istanbul obsadili ve skupině druhé místo a postoupili do jarní části LM, kde narazí na obhájce trofeje, ty druhé z Manchesteru. Také se rádi zaobíráte alternativní realitou a v myšlenkách si projíždíte co by asi bylo, kdyby bylo? Co myslíte, jak by asi v takové konkurenci uspěl tým našich srdcí? Kdo ví. Já věřím, že bychom tam něco uhráli a rozhodně by tím největším úspěchem nebyla večeře majitele klubu s předními funkcionáři některého ze slavných soupeřů, jako to měl jeden nejmenovaný činovník mužstva ze západu Čech. Dost ale filozofování a pojďme raději na zápas. Už jsem se nemohl dočkat, až uvidím v akci nové posily a také toho, až budu moci porovnat, jak na tom ve srovnání s Kodaní nyní jsme.

Byl jsem moc zvědavý, jak to trenér postaví a proto jsem byl potěšen zjištěním, že uvidím v akci v podstatě všechny hráče, kteří jsou pro zápas k dispozici. V té úvodní sestavě jsem se těšil na to, jak se s utkáním poperou na krajích Wiesner a Mejdr, na hrotu Olatunji, na křídle Ševčík, no a samozřejmě na střed zálohy ve složení Laci a Solbakken. Úvodní desetiminutovka byla taková, jak to napsat, v podstatě nijaká. Obě jedenáctky se snažily držet míč, kombinovat na jistotu a neudělat chybu. Zkrátka hra probíhala tak, jak to nemám rád. Tisíc přihrávek, z toho naprostá většina zbytečných. Po deseti minutách jsme se dočkali první střely, ale Olatunji mezi tyče nezamířil. O chvíli později jej vyzval Ševčík k reparátu, ale ani tentokrát nebyl Olatunji přesný. No a do třetice mířil mimo Ševčík, kterému nabil do tutovky Wiesner. Po šesnácti minutách jsme se ale již dočkali nejenom přesného zakončení, ale rovnou i branky. Kolmicí z vlastní poloviny vyslal Laci do sóla Olatunjiho, který zakončil s přehledem a otevřel skóre. No a protože se na první gól nečekalo zas tak dlouho, mohli jsme se těšit na to, že by se mohlo hrát méně taktických šachů a více fotbalu. Bohužel, proti byl pravý stoper kodaňského mužstva, Denis Vavro. Po pětadvaceti minutách sestřelil Haraslína a rozhodčí to ohodnotil zcela správně červenou kartou. U této situace bych se chvilku zastavil. Předně, udělat takový zákrok v přátelském utkání, na to je potřeba mít v té hlavě řádně vymleto, no a udělat takový zákrok na svého krajana a zároveň spoluhráče z reprezentace, to už je úplně mimo jakékoli chápání. Ne, opravdu nejsem příznivcem toho, když se hráči soupeře častují vulgárními urážkami, ale tentokrát mi nezbylo, než s tím pokřikem, který že ten orgán pan Vavro vlastně je, naprosto souhlasit. Zkrátka svým zákrokem zabil zápas. Kodaňští začali v devíti lidech bránit a Sparta sice držela míč, obehrávala míč z jedné strany na druhou, ale otevřít obraný val soupeře se našim hráčům nedařilo. A tak z první půle stojí ještě za zmínku vlastně jenom dvě povedené střely Ševčíka, které zlikvidoval brankář Kodaně, no a pak asi fakt, že se v šestatřicáté minutě mohla a možná i měla pískat penalta poté co soupeř nastřelil ve vápně ruku našeho kapitána.

Do druhé pětačtyřicetiminutovky nastoupila v rudých dresech komplet nová sestava. Zde jsem byl nejvíc zvědavý na dvojici obranců z béčka Ševinský a Večerka, jak svůj úkol proti osmifinalistům LM zvládnou. Je ale pravdou, že se dalo čekat, že pokud se hráči soupeře budou nadále soustředit hlavně na obranu, nemusela by to mít sparťanská obrana až tak složité. Na hřišti se po přestávce vlastně nic nezměnilo. Sparta držela míč a Kodaň bránila. Blízko druhému gólu byli naši hráči v pětapadesáté minutě, když Birmančevič zahrával roh, Tuci na přední tyči prodlužoval, ale na brankové čáře se Kuchtovi nepodařilo dotlačit míč do branky. O chvilku později vyzval Birma ke střele Ryneše, ale brankář Grabara za sebe míč nepropustil. V šedesáté minutě Kairinen poslal na zteč Kuchtu, ten byl u míče dříve než brankář Kodaně, ale místo toho, aby nahrál někomu ze spoluhráčů, tak Honza zachrtil a zakončil z úhlu do rukou golmana. No a pak čas vesele utíkal a na hřišti se toho zase tolik neodehrávalo. Vše nasvědčovalo tomu, že se to už nějak dokope, ale přece jen jsme se dočkali ještě jedné gólové radosti. Ryneš našel Tuciho, který dobře zakončil, ale trefil pouze tyč. To ale vůbec nevadilo, protože míč do brány poslal Honza Kuchta, který byl přesně tam, kde měl být. A pak už se to opravdu už jenom dohrávalo. Bylo poměrně jasné, že Kodaň na nějaký radikální obrat, zvláště když hrála oslabená nemá a Sparta sice držela míč, ale že by se nějak hrnula do koncovky, to se opravdu říci nedalo. Ale ještě jedna příležitost ještě přišla. Tuci vyslal do brejku Birmančeviče, ten si ale na Grabaru nepřišel a následně si ani po souboji s obránci soupeře nevymodlil pokutový kop. V samotném závěru pak měl dva zdařilé zákroky i Vindahl, který kodaňským nedovolil výsledek zkorigovat. A to už bylo opravdu vše, co stojí za zmínku, a tak asi nikomu z diváků nevadilo, že to sudí zbytečně nenatahoval a po dvouminutovém nastavení zápas, který skončil zaslouženou výhrou Sparty, ukončil.

No a jak bych to celé zhodnotil? Jsem si vědom, že jsme na začátku přípravy, takže nějaký koncert se asi nedal čekat. Zrovna tak, zápas pokazilo vyloučení Vavra. Také je jasné, že za ideálního stavu asi na hřišti neuvidíme sestavu ani z jednoho poločasu. Nicméně, za mě zápas ukázal některá pozitiva. Vydra na pravém stoperovi? Proč ne? Odehrál to naprosto s přehledem. Vitík jako šéf mladé obrany? Mazácký výkon. Souhra Olatunjiho a Ševčíka? Mně se to líbilo moc. A střed zálohy ve složení Laci, Solbakken? Nádhera! Do Sparty přišel opět hráč, do kterého jsem se na první pohled zamiloval. Ten norský kluk je prostě bomba. Neustále v pohybu, chvilku nalevo, pak zase napravo, stálá snaha hrát. Snad mu to vydrží a taková hra od něj bude standardem. Líbil se mi i výkon Ryneše a Preciada a i když v podstatě obdivuji zarputilost Honzy Mejdra, se kterou se chce poprat o místo ve Spartě, nezbývá mi než konstatovat, že to bude mít hodně složité. Na závěr bych si ještě dovolil zmínit dvanáctého hráče. Už jsem si asi odvykl na volná místa na letenském stadionu, takže ten první pocit, při pohledu na prořídlé řady na tribunách byl asi takový „kde ty lidi jsou?“. Když si ale člověk uvědomí, že se hrálo 20. ledna, bylo pod nulou, šlo o sobotu, takže mnozí trávili čas na horách a byl to prní přípravák, tak 11011 oficielně hlášených diváků není vůbec špatné číslo. Když nic jiného, tak je krásně souměrné. A support od kotle byl výborný. Kluci, klobouk dolů. A to je ode mne opravdu vše a už se těším na ligu. Takže 18. února všichni na svých místech. Ave Sparta.

Ivoš

AC Sparta Praha – FC Copenhagen 2:0 (1:0)

Góly: 17. Olatunji, 76. Kuchta. ŽK: 76. Tuci – 59. Ankersen. ČK: 26. Vavro. Rozhodčí: Szikszay – Hrabovský, Volf. Návštěva: 11 011.

Sestava Sparty v 1. poločase: Vorel – Vydra, Panák, Krejčí – Wiesner, Laci, Solbakken, Mejdr – Haraslín, Olatunji, Ševčík.

Sestava Sparty v 2. poločase: Vindahl – Vitík, Ševínský, Večerka – Preciado, Sadílek, Kairinen, Ryneš – Birmančević, Kuchta, Tuci.

Sestava Kodaně: Grabara – Vavro, Sorensen, Jelert (46.Ankersen), Diks – Bardghji (30.Lund), Claesson (46.Froholdt), Elyounoussi (63. Larsson), Hojlund (82. Jorgensen) – Goncalves (46.Lerager), Cornelius (46.Oskarsson)







Co se aktuálně mezi fans děje a co číst dále?

SF20 let: Sdílíme zlaté střípky niterných vzpomínek na opravdový SF pravěk

Fanoušek měsíce - saeta

Slovo redakce: bilance roku 2023

Vyhlášení výsledků podzimní TIPOVAČKY 2023

SF20let: 2054

100 ACS věcí, které mi dělaly v roce 2023 radost

Letadlo do Istanbulu

Fanoušek měsíce - omega13

ŠŤASTNÉ A SPARŤANSKÉ! A ÚSPĚŠNÝ ROK 2024!

Co týden dal a dá podzim 2023 (21.díl)

Z říše snů - report z výhry Sparty nad Teplicemi na Letné

Co týden dal a dá podzim 2023 (20.díl)

Další tři body doma. A to je to hlavní - report ze zápasu Sparta - Jablonec

NÁROD SPARTA - recenze knížky od Lukáše Pěčeně

Co týden dal a dá podzim 2023 (19.díl)

"Ještě že jsme nejeli" - report z výjezdu za Spartou do Pardubic

Vůle - report z výhry Sparty nad Betisem Sevilla

Co týden dal a dá podzim 2023 (díl 18 a 1/2)

Co týden dal a dá podzim 2023 (18.díl)

Tak ještě aspoň dalších 130, krásko naše!

SF20 let: Integrace, aneb Spartaforever a jeho úloha v integraci "náplav"

Ivoš | 21.01.2024 08:20 Vstoupit do diskuze
6