Vrátil šestnáctimilionovou dotaci. Dohodu evropského žalobce s podnikatelem posvětil soud

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě schválila dohodu mezi evropským prokurátorem a firmou Vladimír Dostál - zemní práce, autodoprava. Firma z Bělotína na Přerovsku měla podle obžaloby zneužít dvě dotace za dohromady 16,2 milionu korun na nákup stavebních a těžebních strojů. Protože dotaci firma vrátila, dohodl se její majitel s žalobcem na podmíněném trestu vězení a milionovém peněžitém trestu. Firma pak nesmí osm let žádat o dotace.

Původní zpráva Bělotín/Zlín/Lucemburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firma měla dotaci využít na nákup pěti stavebních strojů k těžební činnosti. Podle šetření případu je nepoužila v místě, kde se k realizaci projektu zavázala

Firma měla dotaci využít na nákup pěti stavebních strojů k těžební činnosti. Podle šetření případu je nepoužila v místě, kde se k realizaci projektu zavázala | Zdroj: Úřad evropského veřejného žalobce

„Mohu potvrdit, že proběhlo jednání u olomoucké pobočky Krajského soudu Ostrava, kde byla schválená dohoda o vině a trestu mezi mnou a obviněnými,“ řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu evropský žalobce ve Zlíně Pavel Pukovec.

Dohoda, kterou schválil soud, podle něj spočívá v tom, že obžalovaný Vladimír Dostál  nejprve vrátil více než šestnáctimilionovou dotaci a následně přijal tříletý podmíněný trest vězení a milionovou pokutu. Jeho firma pak nesmí deset let žádat o dotace a sama musí uhradit peněžitý trest dva miliony korun.

Podle žalobce ale rozsudek zatím není pravomocný, protože obě strany se nejprve musejí vzdát práva na odvolání. Zatímco obviněná firma a její majitel to už podle Pukovce udělali, v případě evropské prokuratury nemůže rozhodnout přímo zlínský žalobce.

„Protože nařízení od evropské prokuratury stanovuje povinnost, že rozhodnutí o odvolání náleží stálé komoře v Lucemburku, tak jsem si musel u soudu ponechat lhůtu s tím, že oslovím stálou komoru,“ vysvětlil Pukovec s tím, že komora se skládá ze tří evropských žalobců, kteří budou dohodu posuzovat a rozhodnou jako kolektivní orgán.

Dohoda o vině a trestu

Dohoda o vině a trestu je způsob ukončení trestního řízení na základě domluvy mezi státním zástupcem a obviněným. Obviněný předem slíbí, že se přizná k trestnému činu, a státní zástupce ho na oplátku obžaluje z méně závažného činu anebo navrhne citelně mírnější trest, protože se ušetří náklady na řízení. Dohodu pak musí schválit ještě soud.

Žalobce nicméně nepředpokládá, že by jím uzavřenou dohodu kolegové neschválili. Rozsudek by tedy mohl být do tří týdnů pravomocný. „Napsal jsem komoře zprávu a čekám na její vyjádření, přičemž navrhuji, abychom se vzdali práva na odvolání, protože dohoda byla schválená přesně tak, jak byla podepsána stranami,“ říká s tím, že stanovisko sdělí soudu do tří týdnů.

Byly jinde, než měly být

A o co v případu vlastně jde? Jak se podařilo serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu zjistit z otevřených zdrojů a justiční databáze, dotační podvod měla spáchat firma z Bělotína na Přerovsku a její majitel: Vladimír Dostál - zemní práce, autodoprava.

Podmínky a peněžité tresty. Firma ‚podnikatele roku’ se přiznala k dotačnímu podvodu za 45 milionů

Číst článek

Podle informací z Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) měla firma mezi lety 2020 a 2021 přijmout dvě dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). „Jeho společnost využívala pět stavebních strojů k těžební činnosti, za kterou společnost obdržela 16,2 milionů korun v dotacích od ministerstva průmyslu a obchodu,“ popisuje úřad.

Podle šetření nepoužila firma stroje v místě, kde se zavázala. „Vědomě tak porušili podmínky projektu. Majitel firmy v závěru vyšetřování vyjádřil lítost nad svým protiprávním jednáním a uhradil ministerstvu průmyslu a obchodu celkovou škodu 650 000 euro (16,2 milionu korun),“ informuje úřad.

Server iROZHLAS.cz a Radiožurnál majitele firmy Vladimíra Dostála oslovily. Ten se ale nechtěl k případu blíže vyjádřit ani přiblížit, proč dohodu nakonec přijal. „To je moje věc,“ řekl pouze.

Areál firmy v Bělotíně na Přerovsku

Žalobce Pukovec pak jen krátce přiblížil, že dohoda o vině a trestu je v těchto případech pro uzavření podobných případů výhodná. „Musejí být splněné podmínky. Prioritou je v takovém případě vrácení finančních prostředků. Pokud je tato možnost, má takový způsob jednání přednost,“ vysvětluje. 

Stíhání dotačních podovodů

Úřad evropského veřejného žalobce byl zřízen v roce 2017, teprve v roce 2021 se ale o něm začalo mluvit také v Česku. Server iROZHLAS.cz a Radiožurnál tehdy upozornily na to, že si převezme kauzu střetu zájmů bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Případ tehdy začala řešit česká policie. Protože se ale jedná o unijní dotace a navíc vysoké částky, dohled si nad ním převzal právě žalobce v Lucemburku. A podobně v červnu 2021 skončilo dalších 60 případů týkajících se závažné hospodářské kriminality s dopadem na evropský rozpočet. Některé z nich jsme popsali i v posledních dvou letech – například případ jesenické firmy Kolimax či litovelské firmy Hopax.

Před zahájením činnosti Úřadu evropského veřejného žalobce mohly vyšetřování trestných činů, které souvisely třeba s poškozením finančních zájmů Evropské unie, vést pouze vnitrostátní orgány. Ty ale měly pouze omezené možnosti, protože jejich pravomoci omezovaly hranice států.

Tomáš Pika Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme