Saudská Arábie připravuje novou operu s českou stopou

V dubnu 2024 se v Rijádu odehraje poněkud neobvyklá premiéra – první velká arabská opera. Hrát se bude v arabštině a podílet se na ní bude kromě místních umělců i řada zahraničních hostů.
Lee Bradshaw, Sarah Connolly, Reemaz Oqbi (foto Opera Hwadi)
Lee Bradshaw, Sarah Connolly, Reemaz Oqbi (foto Opera Hwadi)

Dramatický příběh opery Zarqa Al Yamama vychází ze staré legendy z předislámské Arábie, která vypráví o ženě z kmene Geddesů, jež byla obdařena schopností vidět do budoucnosti. Tato schopnost jí varuje před příchodem nepřátelského vojska, které ohrožuje její lid. Hrdinka se proto snaží na hrozící nebezpečí upozornit svého vůdce a jeho rádce.

Hudbu k nové produkci složil Lee Bradshaw, autorem libreta je saudský spisovatel a básník Ṣāliḥ Zamānān. „Jsem velmi hrdý na to, že jsem napsal scénář k této opeře, protože přináší nový umělecký a estetický pohled na království a širší region,“ řekl. „Zarqa Al Yamama ztělesňuje krvavou tragédii zobrazující dávnou historii a zároveň symbolizuje strasti Arabů v dnešním světě. Inscenace však nepostrádá naději a nabízí příslib šťastných zítřků.”

Reemaz Oqbi (zdroj The Communication Group plc)
Reemaz Oqbi (zdroj The Communication Group plc)

V hlavních rolích se představí mezzosopranistka Sarah Connolly, saudskoarabský operní pěvec Khayran Al Zahrani (kontratenor), saudskoarabská operní pěvkyně Sawsan Albahiti (soprán) a Reemaz Oqbi (soprán). V dalších rolích se představí Clive Bayley (bas), Amelia Wawrzon (soprán), Serena Farnocchia (soprán), Paride Cataldo (tenor) a George von Bergen (bariton).

Režie se ujal Daniele Finzi Pasca, hudební doprovod obstarají Český filharmonický sbor Brno a Dresdner Sinfoniker.

Sawsan Albahiti (foto Mohammed Alqahwi)
Sawsan Albahiti (foto Mohammed Alqahwi)

Sultan Al-Bazie, generální ředitel Komise pro divadlo a scénická umění tvrdí, že opera je důležitá pro oslovení nového publika a seznámení veřejnosti s různými uměleckými a kulturními projevy. „Uvedení opery Zarqa Al Yamama představuje na kulturní cestě království přelomový okamžik, který bude inspirací pro novou generaci saúdských umělců a představí kulturu Saúdské Arábie světovému publiku,” prohlásil. „Domnívám se, že je třeba využít velkého bohatství příběhů v arabské kultuře, zejména na Arabském poloostrově,“ dodává. Podle něj je historie z předislámské, islámské i moderní doby plná příběhů, které by mohly být inspirací pro celý svět a je načase, aby Saudové začali svůj příběh vyprávět sami, místo aby jej vyprávěli jiní. Od uvedení nové inscenace si slibuje nejen zvýšení zájmu veřejnosti o operu, ale i vznik mnoha pracovních míst, které by mohly v novém odvětví vzniknout.

Sarah Connolly (zdroj The Communication Group plc)
Sarah Connolly (zdroj The Communication Group plc)

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments